Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΥΠΕΞ: Υποκριτική η επίκληση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία

Υποκριτική χαρακτηρίζει την επίκληση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σχετικά με δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. Εκφράζει δε την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων.
«Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο», σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
«Και είναι φυσικό η χώρα αυτή να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του διεθνούς δικαίου», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
«Εξακολουθεί δε να προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων», καταλήγει η ανακοίνωση.
Απάντηση στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έδωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. O κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στην αδυναμία της γείτονος να καταστεί αξιόπιστος συνομιλητής σε διεθνές επίπεδο λόγω της προκλητικής της συμπεριφοράς.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε, όπως αναφέρεται, τις έντονες και πολύπλευρες διπλωματικές προσπάθειες της χώρας και τις επαφές με τις χώρες που έχουν σημαίνοντα ρόλο σε θέματα της Μεσογείου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Ο αναπληρωτής σύμβουλος ασφάλειας, Θάνος Ντόκος αναφερόμενος στις δηλώσεις Ακάρ δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα, οι δηλώσεις αυτές προδίδουν εκνευρισμό από την πλευρά της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι οι απόψεις της Τουρκίας δεν είναι κάτι καινούργιο. Η Ελλάδα διατηρεί στρατό στα νησιά στο πλαίσιο της προστασίας, της ασφάλειας και της αυτοάμυνας με καθαρά αμυντικό προσανατολισμό».
Χθες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατά την επίσκεψή του στην εταιρεία κατασκευής πυραύλων κατηγόρησε την Ελλάδα για στρατιωτικοποίηση 16 από τα 23 νησιά του Αιγαίου, κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών, και την κάλεσε να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Εν τω μεταξύ, χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στο Sputnik ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μεσολαβεί δίκαια και αντικειμενικά στη συνεχιζόμενη διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο, που αφορά την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο, αντί να λαμβάνει απλώς αποφάσεις που στοχοθετούν την Άγκυρα.