Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αγία Σοφία: Προσευχή μετά από 86 χρόνια για το μπαϊράμι

Προσευχή στην Αγία Σοφία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σήμερα τα ξημερώματα για το μουσουλμανικό Μπαϊράμι των Θυσιών έπειτα από 86 χρόνια όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Την προσευχή τέλεσε ο επικεφαλής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς.
Σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλής Μουσταφά Σεντόπ, ο Υπουργός Συγκοινωνιών Αντίλ Καραϊσμάίλογλου, ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια και ο επαρχιακός πρόεδρος Κωνσταντινούπολης ΑΚΡ.
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι πριν ξεκινήσει ακόμη η προσευχή η Αγία Σοφία είχε γεμίσει, ενώ γέμισε και η πλατεία μπροστά στο μνημείο μέχρι και το Μπλε Τζαμί. Η προσευχή στην Αγία Σοφία είχε ανακοινωθεί χθες το βράδυ.
Ο Πρόεδρος της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων ο οποίος διάβασε το πρώτο κήρυγμα του Κουρμπάν Μπαϊράμ στην Αγία Σοφία 86 χρόνια μετά ανέφερε τα εξής:
«Να ζήσουμε όλοι μαζί την γαλήνη του μπαϊραμιού. Αλλά να μην μετατρέψουμε σε θλίψη αυτές τις πολύτιμες ημέρες γίνοντας αφορμή στη διάδοση των ασθενειών. Να τηρήσουμε τον κανόνα της μάσκας και της κοινωνικής απόστασης. Να μην ανταλλάσσουμε χειραψίες και αγκαλιές στις γιορτινές ημέρες και καθ΄όλη τη διάρκεια της πανδημίας».
«Ο Αλλάχ να μας προστατεύσει από όλα τα δυστυχήματα και συμφορές. Να μας προστατεύσει από τις μεταδοτικές ασθένειες, πολέμους και τα δεινά. Να μας κάνει να ζήσουμε πολλά μπαϊράμια. H ειρήνη, η ευσπλαχνία, η αφθονία και η καλοσύνη του Αλλάχ να είναι επάνω σας. Καλό μπαϊράμι». είπε ο Ερμπάς.

Σχεδιάζουν «μίνι» Αγία Σοφία στη Συρία
Την ίδια ώρα στην κατασκευή μικρογραφίας της Αγίας Σοφίας φέρεται να προχωρά το συριακό καθεστώς υπό τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ με τη βοήθεια της Ρωσίας προκειμένου να αντισταθμίσει τη μετατροπή του ιστορικού μνημείου σε τζαμί.
Η απόφαση του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πυροδότησε κατακραυγή παγκοσμίως, με πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες να λένε ότι η Αγία Σοφία αποτελούσε σημαντικό σύμβολο της διαθρησκευτικής ενότητας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας moscowtimes, η οποία επικαλείται δηλώσεις ρώσου βουλευτή, η κατασκευή  της «μίνι Αγίας Σοφίας θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική επαρχία της Χαμά και θα υποβοηθηθεί από τη Ρωσία.
Όπως σημειώνει, η κίνηση αυτή θα δείξει τη σημασία του «ειρηνικού διαλόγου» μεταξύ των μεγάλων θρησκειών.
«Η Συρία, σε αντίθεση με την Τουρκία, είναι μια χώρα που προωθεί τον ειρηνικό και διαθρησκευτικό διάλογο» επεσήμανε ο βουλευτής της Ρωσίας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. «Νομίζω ότι όλη η Ρωσία θα θέλει να βοηθήσει. Αυτό θα είναι πραγματικά ένα ορόσημο για όλους τους Ορθόδοξους» πρόσθεσε ο βουλευτής.

Πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή
Οι προετοιμασίες για την κατασκευή της μικρογραφίας της Αγίας Σοφίας αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, ανέφερε την Τρίτη το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Modon.

   

randomness