Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Αυστρία: Τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας θα αναλάβει το ακροδεξιό κόμμα - Οι βασικοί πρωταγωνιστές στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού

Εκπρόσωπος του αυστριακού συντηρητικού κόμματος ανακοίνωσε ότι, με βάση τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας θα λάβει, μεταξύ άλλων, τα υπουργεία των Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας.    

Ο Χέρμπερτ Κικλ, γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων, θα είναι ο επόμενος υπουργός Εσωτερικών, ενώ ο Μάριο Κούνασεκ θα είναι ο νέος υπουργός Άμυνας και η ειδική στο διεθνές δίκαιο Καρίν Νέισλ, παρότι δεν είναι μέλος του FPO, θα είναι η υπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.  

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ηγέτης του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (OVP), αναμένεται ότι θα είναι ο επόμενος καγκελάριος. Το κόμμα του θα αναλάβει τα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Γεωργίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Νωρίτερα ο Κουρτς επιβεβαίωσε ότι το στέλεχος ασφαλιστικής εταιρείας Χάρτβιγκ Λέγκερ θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών.
 
Οι βασικοί πρωταγωνιστές στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας

Ο συντηρητικός Σεμπάστιαν Κουρτς και το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας (FPO) ανακοίνωσαν χθες ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μια συμφωνία που ανοίγει τις πόρτες της καγκελαρίας στον νεαρό ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος (OVP) της Αυστρίας αλλά και που σηματοδοτεί την επιστροφή της ακροδεξιάς στην εξουσία.
 
Ακολουθούν οι πρωταγωνιστές της νέας κυβέρνησης:
 
ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΚΟΥΡΤΣ (OVP), ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ

Ο Κουρτς έγινε υφυπουργός των συντηρητικών στα 23 του χρόνια, στα 27 του ήταν ο νεότερος υπουργός Εξωτερικών της Ευρώπης. Αναδείχτηκε νικητής στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου με την υπόσχεση να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς δεκαετιών.  

ΧΑΪΝΤΖ- ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΣΤΡΑΧΕ (FPO), ΑΝΤΙΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ

Ο 48χρονος πρώην οδοντοτεχνίτης είναι ο μακροβιότερος επικεφαλής κόμματος στην Αυστρία και εισέρχεται για πρώτη φορά στην κυβέρνηση. Εχει ζητήσει "μηδενική μετανάστευση" και θέλει να απαγορεύσει το πολιτικό ισλάμ.  

ΚΑΡΙΝ ΝΕΪΣΛ (ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ FPO), ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Πολύγλωσση και ειδήμονας στο διεθνές δίκαιο και στη Μέση Ανατολή, δεν έχει διατελέσει ποτέ μέλος του FPO. Η Νέισλ, η οποία έχει αγρόκτημα στην επαρχία της Κάτω Αυστρίας, εργαζόταν στο υπουργείο Εξωτερικών υπό συντηρητικό υπουργό τη δεκαετία του 90.    

ΧΕΡΜΠΕΡΤ ΚΙΚΛ (FPO), ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
 
Ο γενικός γραμματέας του FPO θεωρείται ο "αρχιτέκτοντας" και διαμεσολαβητής του κόμματος, ο οποίος ασκεί επιρροή σε όλα τα ζητήματα του κόμματος.  

ΜΑΡΙΟ ΚΟΥΝΑΣΕΚ (FPO), ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

Ο σκληροπυρηνικός πολιτικός θα πρέπει να αποφασίσει σύντομα πως θα εκσυγχρονίσει την αεράμυνα της ουδέτερης χώρας του.
   
ΧΑΡΤΒΙΓΚ ΛΕΓΚΕΡ (OVP), ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ο Λέγκερ δεν έχει πανεπιστημιακό πτυχίο, αλλά διαθέτει εμπειρία άνω των 30 ετών στον ασφαλιστικό τομέα, όπου είναι ο εκτελεστικός διευθυντής της αυστριακής μονάδας της εταιρείας Uniqa από το 2013.   

ΓΚΕΡΝΟΤ ΜΠΛΕΜΕΛ (OVP), ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑΣ

Στενός σύμμαχος του Κουρτς, είναι υπεύθυνος για το χαρτοφυλάκιο του κόμματος για τα μέσα ενημέρωσης.
 

Η αυστριακή κυβέρνηση συντηρητικών - ακροδεξιών λέει ότι θα είναι αξιόπιστος εταίρος της ΕΕ

Η νεοσχηματισθείσα κυβέρνηση συντηρητικών-ακροδεξιών στην Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα είναι αξιόπιστος εταίρος σε μια ΕΕ, την οποία επιθυμεί να μεταρρυθμίσει ώστε να έχουν μεγαλύτερη εξουσία οι εθνικές κυβερνήσεις.
    
"Θα συνεισφέρουμε ως ένας ενεργός και αξιόπιστος εταίρος στην περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΕ με την έννοια ότι η αρχή της επικουρικότητας (που περιλαμβάνεται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ορίζει τις προϋποθέσεις που δίνουν στην Ένωση προτεραιότητα δράσης έναντι των κρατών μελών) θα βρίσκεται στο επίκεντρο", αναφέρουν τα κόμματα στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα.
 
Το πρόγραμμα του συντηρητικού OVΡ και του αντιμεταναστευτικού FPO, το οποίο έχει συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει μεταξύ των στόχων του την χαλάρωση των σχέσεων Ρωσίας-Δύσης.
 
(ΑΠΕ)