Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Bόρεια Μακεδονία Θύελλα αντιδράσεων για αναφορές του Ζάεφ σχετικά με ιστορικά θέματα με τη Βουλγαρία


Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, εμφανώς σε μία προσπάθεια να «κατευνάσει» τις αντιδράσεις της Βουλγαρίας, προκειμένου η χώρα του να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. προσπάθησε να «ωραιοποιήσει» τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η περιοχή, το διάστημα 1941-1944, ήταν υπό βουλγαρική κατοχή.
«Οι Βούλγαροι δεν είναι φασίστες, αλλά φίλοι μας…Στην αρχή εκείνης της περιόδου (η Βουλγαρία) ασκούσε τη διοίκηση της περιοχής, αλλά μετά συντάχθηκε με τους αντιφασίστες, αγωνίστηκε για την ελευθερία και τη δημοκρατία,έγινε μέρος του αντιφασιστικού μετώπου. Ο βουλγαρικός και μακεδονικός στρατός (σ.σ. εννοεί τους παρτιζάνους) απελευθέρωσαν το Κουμάνοβο, τα Σκόπια και όλη την περιοχή μας» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσων «Bgnes».
O Ζόραν Ζάεφ αποκάλυψε ότι το τελευταίο διάστημα αφαιρέθηκαν περίπου 20 επιγραφές από μνημεία στη Βόρεια Μακεδονία, στα οποία αναγραφόταν «φασιστική βουλγαρική κατοχή». Η αναφορά του αυτή προκάλεσε έκπληξη, καθώς η κοινή γνώμη της χώρας δεν ήταν ενημερωμένη γι΄αυτό.
Περαιτέρω, ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, έμμεσα πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί ότι η πρώην Γιουγκοσλαβία «διαίρεσε» τους λαούς της Βουλγαρίας και της χώρας του.
Οι αναφορές του αυτές ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στα Σκόπια, απ’ όλες σχεδόν τις πλευρές.
Το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE χαρακτήρισε «σκανδαλώδεις» τις τοποθετήσεις αυτές του Ζόραν Ζάεφ και τον προειδοποίησε «να μην διανοηθεί να θέσει σε κίνδυνο την μακεδονική εθνική ταυτότητα».
Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις ανθρώπων των γραμμάτων της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και ανθρώπων που οι συγγενείς τους πήραν μέρος στον αντιφασιστικό αγώνα και πολέμησαν κατά του κατακτητή, δίνοντας ακόμη και τη ζωή τους, οι οποίοι ανέφεραν ότι «ο Ζάεβ διαστρεβλώνει την ιστορία και προσβάλει τη χώρα».
Αποστάσεις από τις αναφορές αυτές του Ζόραν Ζάεφ έλαβαν δημοσίως καθηγητές ιστορίας, διανοούμενοι και δημοσιογράφοι στα Σκόπια.­

    

Απόψεις

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness