Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Covid-19: Μεταλλάξεις και συνωστισμός προβληματίζουν

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, που πλέον εμφανίστηκαν και στη χώρα μας. Η ιχνηλάτηση για να εντοπιστούν τα ορφανά κρούσματα συνεχίζεται. Στη χώρα μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί μόνο το βρετανικό στέλεχος και όχι οι μεταλλάξεις Νότιας Αφρικής και Βραζιλίας που θεωρούνταν πιο επικίνδυνες. Στο εν λόγω στέλεχος οι αρχικές μελέτες απέδιδαν υψηλή μεταδοτικότητα και μικρότερη νοσηρότητα, ωστόσο οι επιστήμονες έχουν πλέον αναθεωρήσει, παραπέμποντας σε νεότερα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι τελικά ίσως είναι πιο θανατηφόρα.

Ο συνδυασμός αυτής της παραμέτρου με εκείνης του συνωστισμού και της αστάθειας του καιρού προβληματίζει τους λοιμωξιολόγους.

Η αύξηση κατά 20% της κίνησης το σαββατοκύριακο με ανοιχτά τα καταστήματα, αλλά και της απόφασης πολλών να παρατείνουν το δίωρο των αγορών, πρόσφερε εικόνες ανησυχητικού συνωστισμού σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους.

Από τους ειδικούς, επισημαίνεται ότι η τήρηση των μέτρων είναι καθοριστική γιατί και το νέο στέλεχος μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο, ενώ οι εμπορικοί σύλλογοι απευθύνουν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για συμμόρφωση, προειδοποιώντας ότι στην περίπτωση ενός τρίτου λοκνταουν ένας στους δύο καταστηματάρχες δεν θα καταφέρει να ανοίξει και πάλι το καλοκαίρι.

«Σε περίπου 15 μέρες θα δούμε τα αποτελέσματα από τις εικόνες συνωστισμού» είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. «Μέσα στα καταστήματα δεν ήταν κοντά ο ένας με τον άλλον και φορούσαν τις μάσκες. Εκεί που ήταν κοντά ο ένας με τον άλλον ήταν στο ταμείο. Ελπίζουμε να μην υπήρχαν ασυμπτωματικοί και να μην μετέδιδαν» πρόσθεσε. Σε ό,τι αφορά τις εικόνες έξω από τα καταστήματα, είπε ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί αν είχε μεθοδευτεί διαφορετικά η επιλογή του χρόνου που οι νέοι κυρίως άνθρωποι πήγαν για τα ψώνια τους, ώστε να απλωθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Πάντως τα μέτρα τηρούνται σε όλα τα καταστήματα ενώ και οι έλεγχοι από τις αρχές είναι συνεχείς. Μάλιστα βεβαιώθηκαν πρόστιμα σε περιπτώσεις που διαπιστώθηκε υπέρβαση του δίωρου έπειτα από αντιπαραβολή των sms με το χρόνο που αναγραφόταν πάνω στις αποδείξεις αγοράς που είχαν στην κατοχή τους οι ελεγχόμενοι.

Την ίδια ώρα, διάχυτη είναι η ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για τη διασπορά των κρουσμάτων μεταλλαγμένου στελέχους. Από τα συνολικά 59 εντοπισμένα κρούσματα στη χώρα μας, τα 28 δεν σχετίζονται με ταξίδι ούτε είναι επαφές άλλου κρούσματος.  Στον κατάλογο των περιοχών που καταγράφηκαν περιστατικά μπήκε και η Βόρεια Ελλάδα όπου επιβεβαιώθηκαν τρία μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού από το εργαστήριο αναφοράς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε διαφορετικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όμως όχι στη Θεσσαλονίκη, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η διασπορά είναι μεγαλύτερη. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι σε απομόνωση και γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας στον ΣΚΑΙ εξέφρασε την ανησυχία του για τη διασπορά στην κοινότητα. «Η μετάλλαξη της Βρετανίας είναι η μόνη που έχει εντοπιστεί στην χώρα μας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι αρκετά πιο μεταδοτικό κατά 50%. Αυτή την στιγμή υπάρχει ανησυχία και περιμένουμε στοιχεία από την παγκόσμια κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για εκθετική αύξηση προς το παρόν, έχουμε έναν αριθμό κρουσμάτων σε διαφορετικές περιοχές, στην Αθήνα και την Κρήτη. Ανησυχητικό είναι γιατί υπάρχουν και «ορφανά» κρούσματα που σημαίνει ότι υπάρχουν και άλλα άτομα που έχουν τον ιό» είπε ο Δημήτρης Παρασκευής, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ.

Τα 8 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης που επιβεβαιώθηκαν στην Κρήτη βρίσκονται στο Ηράκλειο. Οι τρεις ανήκουν σε μια οικογένεια, οι δύο σε μια δεύτερη οικογένεια και οι υπόλοιποι τρεις είναι μεμονωμένα κρούσματα. Δυο νοσηλεύονται σε απλή κλινική covid, ενώ στα εργαστήρια βρίσκονται ακόμα 15 θετικά δείγματα που θεωρούνται ύποπτα για μεταλλάξεις.

Όπως τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ3,  η βρετανική μετάλλαξη του ιού είναι μάλλον πιο μεταδοτική και πιο θανατηφόρα.

«Η ανίχνευση των κρουσμάτων που δεν σχετίζονται με ταξίδι είναι μία ένδειξη πλέον ότι ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα» είπε στην ΕΡΤ1 ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του Δ.Σ του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος σημειώνοντας πως οι μεταλλάξεις είναι συνηθισμένο φαινόμενο άμυνας στη βιολογία των ιών.

«Δεν θα έλεγα τρεις διαφορετικές μεταλλάξεις αλλά τρία διαφορετικά στελέχη γιατί το στέλεχος της Βρετανίας έχει 17 διαφορετικές μεταλλάξεις, της Ν. Αφρικής έχει μια επιπλέον και το στέλεχος της Βραζιλίας έχει επίσης μεταλλάξεις”, εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης. Το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό έναντι μετάλλαξης, πρόσθεσε ο καθηγητής.

Μετά τη Pfizer και η αμερικανική εταιρεία Moderna, διαβεβαίωσε για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου απέναντι στα μεταλλαγμένα στελέχη που εντοπίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεκάδες χώρες έχουν καταγράψει την παραλλαγή που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία και άλλες 20 έχουν εντοπίσει την παραλλαγή που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, με τον ίδιο τον Παγκόσμιο Οργανισμό να θεωρεί αυτή την εκτίμηση πολύ πιθανόν υποτιμημένη.

Οι παραλλαγές αυτές μπορούν να ταυτοποιηθούν μόνο με την αλληλουχία του γενετικού τους κώδικα, μια ανάλυση που δεν είναι δυνατή παντού.

Μια τρίτη μετάλλαξη, που προέρχεται από την Αμαζονία της Βραζιλίας και της οποίας την ανακάλυψη ανακοίνωσε η Ιαπωνία, αναλύεται και θα μπορούσε να επηρεάσει την ανοσολογική απόκριση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο οποίος έκανε λόγο για «ένα ανησυχητικό παραλλαγμένο στέλεχος», ενώ τονίζει ότι ο εμβολιασμός δεν πρέπει να καταργεί άλλα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης. Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του ΠΟΥ εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλές θεμελιώδεις άγνωστες παράμετροι όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τη μείωση της μετάδοσης του ιού την ώρα που ακόμα και τα ίδια τα εμβόλια δεν είναι ακόμη διαθέσιμα παρά σε περιορισμένη ποσότητα.

 

 

    

 

Απόψεις

# Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έκαναν χθες κατάληψη στο ήδη κλειστό εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ !  Αντιδράσεις@ Όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Περιφέρειας...

Ελλάδα

randomness