Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Δεν παραιτούμαι, διώξτε με αν θέλετε, επιμένει ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ, αντιμέτωπος με όλο και πιο έντονες εκκλήσεις να παραιτηθεί εν μέσω των νέων αποκαλύψεων για ένα σκάνδαλο διαφθοράς, διεμήνυσε ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να αποχωρήσει οικειοθελώς από το αξίωμα "ακόμη κι εάν του ασκηθεί επίσημα δίωξη από το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο" σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα Folha de Sao Paulo.

Οι Βραζιλιάνοι, παρότι έχουν συνηθίσει πια τις αποκαλύψεις των τελευταίων τριών ετών για το σκάνδαλο γιγαντιαίων διαστάσεων γύρω από τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου, παρ' όλ' αυτά σοκαρίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν μεταδόθηκε μια ηχογράφηση στην οποία ο Τέμερ εγκρίνει τη δωροδοκία ενός φυλακισμένου πολιτικού.

Το Ανώτατο Δικαστήριο άρχισε έρευνα για τις αποκαλύψεις, οι οποίες αποτελούν μέρος της ομολογίας των δισεκατομμυριούχων ιδιοκτητών της εταιρίας συσκευασίας κρεάτων JBS.

Οι δικαστές αναμένεται να αποφασίσουν μεθαύριο Τετάρτη εάν θα διακόψουν την έρευνα κατόπιν του αιτήματος του Τέμερ ωσότου να προσδιοριστεί εάν και κατά πόσον το ηχογραφημένο απόσπασμα αποτελεί προϊόν μοντάζ για να εμπλακεί ο πρόεδρος της Βραζιλίας στο σκάνδαλο.

«Δεν παραιτούμαι. Αποπέμψτε με αν θέλετε, αλλά εάν υπέβαλα παραίτηση, θα παραδεχόμουν την ενοχή μου», είπε ο Τέμερ στη συνέντευξή του στη Φόλια, τονίζοντας πως η ηχογράφηση της συνάντησής του με τον πρόεδρο της JBS, τον Ζοέζλεϊ Μπατσίστα, έχει υποστεί επεξεργασία.

Η νέα πτυχή του σκανδάλου απειλεί να διαλύσει τον συνασπισμό υπό τον Τέμερ στο Κογκρέσο και να αφήσει ακυβέρνητη τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής καθώς ο πρόεδρος μάχεται για την πολιτική του επιβίωση, μόλις έναν χρόνο μετά την απομάκρυνση της προκατόχου του από το αξίωμα.

Ο Τέμερ επέμεινε στη συνέντευξή του στη Φόλια πως είναι «απόλυτα» σίγουρος ότι μπορεί να ολοκληρώσει τη θητεία του - η οποία θα ολοκληρωθεί τυπικά περί τα τέλη του 2018 - χωρίς να εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί, κυρίως τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας του, που συναντούν σφοδρές αντιδράσεις.

Ο συνασπισμός του ήδη δυσκολευόταν να συγκεντρώσει τις ψήφους που απαιτούνταν για να περάσει αυτή η αντιδημοφιλής μεταρρύθμιση. Οι αγορές, οι οποίες προσέβλεπαν στην έγκριση των μέτρων του Τέμερ, υπέστησαν μεγάλη πτώση την περασμένη εβδομάδα, όταν ήλθε στην επιφάνεια η νέα αποκάλυψη.

 

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ