Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Διαδηλώσεις στον Ισημερινό: Ο Πρόεδρος Λάσο κατηγορεί τους αυτόχθονες πως επιδιώκουν να τον ανατρέψουν

Ο συντηρητικός πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο εκτίμησε χθες Δευτέρα ότι το κίνημα των αυτοχθόνων, που πρωτοστατεί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της τελευταίας εβδομάδας, εννοεί να τον «διώξει» από την εξουσία, ενώ προχώρησε στην επέκταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει κηρύξει σε άλλες τρεις επαρχίες.

«Τείναμε το χέρι, καλέσαμε σε διάλογο, αλλά δεν θέλουν ειρήνη, επιδιώκουν χάος, θέλουν να διώξουν τον πρόεδρο», υπογράμμισε ο κ. Λάσο σε βίντεο που μεταφόρτωσε στο Twitter.

Η Συνομοσπονδία Αυτοχθόνων Εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE), η οποία είχε συμμετάσχει στους λαϊκούς ξεσηκωμούς που ανέτρεψαν τρεις προέδρους από το 1997 ως το 2005, οργανώνει από την περασμένη Δευτέρα πορείες και έχει στήσει οδοφράγματα σε πολλές πόλεις της χώρας και γύρω από την πρωτεύουσα Κίτο, απαιτώντας κυρίως να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων.

Το βίντεο που μεταφόρτωσε ο κ. Λάσο περιέχει εικόνες διαδηλωτών που συμμετέχουν σε βιαιότητες στους δρόμους. «Δημοκρατία ή χάος, ιδού η μεγάλη μάχη», είπε ο δεξιός πρόεδρος.

Αργότερα χθες, ο πρώην τραπεζίτης, που ανέλαβε την εξουσία πριν από έναν χρόνο, αποφάσισε να επεκταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ακόμη τρεις επαρχίες, δηλαδή σε συνολικά 6 από τις 24 της χώρας των Άνδεων, λόγω των επεισοδίων ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις επιβολής της τάξης. Το μέτρο, που άρχισε να εφαρμόζεται τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στις επαρχίες Πιτσίντσα (σε αυτή υπάγεται η πρωτεύουσα Κίτο), στην Κοτοπάξι και στην Ιμπαμπούρα, πλέον επεκτάθηκε στην Τσιμποράσο, στην Τουνγκουράουα και στην Παστάσα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σκοπός του μέτρου είναι η προστασία «της ευημερίας των πολιτών» που κινδυνεύει εξαιτίας «της βίας», ενώ «ταυτόχρονα, τα δικαιώματα αυτών που διαδηλώνουν ειρηνικά προστατεύονται».

Το μέτρο επιτρέπει στον αρχηγό του κράτους να αναπτύσσει τις ένοπλες δυνάμεις για την επιβολή της τάξης, να αναστέλλει συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Έχουν τραυματιστεί 63 αστυνομικοί από την έναρξη των μαζικών κινητοποιήσεων, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό. Οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον Ισημερινό έκανε λόγο για 55 πολίτες τραυματίες και για 77 συλλήψεις.

 

«Είμαι εδώ για να υπερασπιστώ το Κίτο»

Η τιμή για ένα γαλόνι (3,8 λίτρα) ντίζελ έχει αυξηθεί κατά 90% (στα 1,9 δολάρια) και αυτή για ένα γαλόνι βενζίνης κατά 46% (στα 2,55 δολάρια) μέσα σε έναν χρόνο στον Ισημερινό, πετρελαιοπαραγωγική χώρα. Οι τιμές είναι παγωμένες από τον Οκτώβριο, όμως η CONAIE ζητεί να μειωθούν αντίστοιχα στο 1,5 και στα 2,1 δολάρια.

Πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, οι αυτόχθονες αξιώνουν ο κ. Λάσο να απαντήσει στα περίπου δέκα αιτήματά τους, ένα από τα οποία είναι να πάψουν να χορηγούνται άδειες για την εκμετάλλευση μεταλλείων στα πατρογονικά τους εδάφη.

Σε άλλο tweet του, ο κ. Λάσο διαβεβαίωσε πως έχει ήδη απαντήσει στα αιτήματα των αυτοχθόνων. «Η αντίδρασή τους; Νέες απειλές ότι θα επιτεθούν στο Κίτο. Είμαι εδώ για να υπερασπιστώ το Κίτο», πέταξε ο αρχηγός του κράτους, δηλώνοντας ταυτόχρονα «πάντα ανοιχτός στον διάλογο».

Εκατοντάδες αυτόχθονες συγκεντρώνονται γύρω από τη μια από τις δύο νότιες εισόδους της πρωτεύουσας, στην κοινότητα Κουτουλάουα, ενόψει πορείας προς το κέντρο της πόλης, διαπίστωσε χθες Δευτέρα το Γαλλικό Πρακτορείο.

Φορτηγά είχαν αποκλείσει τον δρόμο, είχαν στηθεί οδοφράγματα με ελαστικά αυτοκινήτων, καθώς πλήθος διαδηλωτών φώναζε «κάτω ο Λάσο!»

Η CONAIE ήταν η αιχμή του δόρατος στις μαζικές κινητοποιήσεις του Οκτωβρίου του 2019, που κράτησαν δύο εβδομάδες και σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια με 11 νεκρούς και πάνω από 1.000 τραυματίες. Τότε, είχε καταληφθεί το κοινοβούλιο και πολλά δημόσια κτίρια είχαν υποστεί ζημιές ή είχαν καταστραφεί ολοσχερώς. Ο τότε πρόεδρος Λενίν Μορένο είχε καταγγείλει απόπειρα «πραξικοπήματος».

Ο Ισημερινός δοκιμάζεται από τον πληθωρισμό, την ανεργία και τη φτώχεια, προβλήματα που γιγαντώθηκαν αφότου χτύπησε τη χώρα η πανδημία του νέου κορονοϊού. Τον Δεκέμβριο, η φτώχεια έπληττε το 27,7% του πληθυσμού, η ακραία φτώχεια το 10,5%. Οι αγροτικές περιοχές στις επαρχίες, όπου ζουν οι περισσότεροι αυτόχθονες, είναι οι πιο ευάλωτες.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.