Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ

Οι κάλπες σε όλη την Τουρκία έκλεισαν στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) και ξεκίνησε αμέσως η καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση που, αν εγκριθεί, αναμένεται να δώσει υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά μέσα στις επόμενες ώρες. Στην ανατολική Τουρκία, όπου τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν μία ώρα νωρίτερα το πρωί, έκλεισαν στις 16.00, με τη συμμετοχή συνολικά 55 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό είχαν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες στα κατά τόπους προξενεία ή εκλογικά τμήματα.

Σε κλίμα πόλωσης το δημοψήφισμα στην Τουρκία

Πενήντα πέντε εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι προσήλθαν από το πρωί στις κάλπες για να επικροτήσουν ή να απορρίψουν το πακέτο 18 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που θα μεταβάλλουν το πολίτευμα από μια κοινοβουλευτική σε μια προεδρική δημοκρατία με μεγάλη συγκέντρωση εξουσιών στον πρόεδρο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας, παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις. Η εταιρεία AG του Αντίλ Γκιούρ που προέβλεψε τη νίκη του κόμματος του Ερντογάν στις εκλογές τον Νοέμβριο του 2015, έδωσε 60,8% στο «ναι», έναντι 39,2% στο «όχι». Η εταιρεία Themis όμως έδειξε χθες άνοιγμα του «όχι» με 53,9%, με το «ναι» να περιορίζεται στο 46,1%. Στο χορό των προβλέψεων μπήκαν και οι ίδιοι οι πολιτικοί ηγέτες. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε αργά χθες ότι περιμένει νίκη του «ναι» ανάμεσα στο 55% και 60%, ενώ ο αρχηγός του ΡΛΚ Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου αποκάλυψε ότι οι μυστικές δημοσκοπήσεις που διαθέτει δείχνουν νίκη του «όχι» με 53%.

Η ψηφοφορία διεξάγεται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή με περιορισμούς στις κινήσεις και εκδηλώσεις των πολιτών κάτι που τελικά φαίνεται να ίσχυσε κυρίως για τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην των ακροδεξιών που υποστηρίζουν το «ναι».

"Το δημοψήφισμα είναι μια ψηφοφορία για το μέλλον της Τουρκίας", δήλωσε το πρωί χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γεμάτος αυτοπεποίθηση για το αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου είναι μια ψηφοφορία για το μέλλον της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Θεού θέλοντος, το έθνος μας, εδώ και στο εξωτερικό, θα προχωρήσει προς το μέλλον απόψε, κάνοντας την προσδοκόμενη επιλογή" είπε ο Ερντογάν αφού άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα δεν είναι μια "συνήθης" εκλογική διαδικασία και ότι στόχος του είναι να αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης.

Οι υποστηρικτές του Ερντογάν υπογραμμίζουν ότι το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο ώστε να αποκτήσει η Τουρκία μια ισχυρή και σταθερή διακυβέρνηση σε μια εποχή που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας αλλά και στην οικονομία της.

"Είμαι πεπεισμένος ότι ο λαός μας θα κάνει την επιλογή να ανοίξει τον δρόμο για την πιο γρήγορη ανάπτυξη, για ένα πραγματικό άλμα προς τα εμπρός", είπε σήμερα ο Ερντογάν και πρόσθεσε: "Πρέπει να κάνουμε μια επιλογή που δεν είναι συνηθισμένη ώστε να σταθούμε το ύψος του σύγχρονου πολιτισμού που οραματίστηκε ο Μουσταφά Κεμάλ" Ατατούρκ, ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας.

Στον αντίποδα, ο ηγέτης του CHP, Κ. Κιλιντσάρογλου υποστηρίζει πως "στο δημοψήφισμα κρίνεται η μοίρα της χώρας", εφιστόντας την προσοχή στους Τούρκους ψηφοφόρους που καλούνται σήμερα να αποφασίσουν για την ανάδειξη ή όχι του Προέδρου Ερντογάν σε απόλυτο μονάρχη.

Το σημερινό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση θα κρίνει "τη μοίρα της Τουρκίας" δήλωσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου αφού ψήφισε σε εκλογικό κέντρο στην Άγκυρα.

"Σήμερα τίθεται σε ψηφοφορία η μοίρα της Τουρκίας. Όλοι οι συμπολίτες μας θα πάνε στις κάλπες και θα ψηφίσουν υπεύθυνα" είπε ο Κιλιντσάρογλου.

Το Σάββατο, σε μια προεκλογική συγκέντρωση, ο Κιλιντσάρογλου παρομοίασε το προεδρικό σύστημα που θέλει να εγκαθιδρύσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ένα "λεωφορείο χωρίς φρένα και άγνωστο προορισμό". "Θέλετε να συνεχίσετε να έχετε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία ή να αποκτήσετε ένα σύστημα διακυβέρνησης μόνο ενός ανδρός;» ήταν το ερώτημα που έθεσε στους υποστηρικτές του.

(ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...