Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Εκπομπή του Πρακτορείου 104,9 FM, στις 12/9, για τις ΔΕΘ που δεν έγιναν

«...Έρχονται οι Γερμανοί, έρχονται και τα καταλαμβάνουν όλα. Έβαλαν παντού ανακοινώσεις ότι απαγορεύονται οι συνωστισμοί, δεν μπορούσαμε να βρεθούμε πάνω από πέντε έξι άνθρωποι μαζί στον ίδιο χώρο. Δεν θα μιλάτε μας έλεγαν, δεν θα γίνονται... μαζέματα και παρέες, δεν θα γίνεται τίποτε, έλεγαν συνέχεια και έτσι  “ πάει” δεν έγινε και η Διεθνής Έκθεση», λέει η ενενηντάχρονη σήμερα Ελένη Μιχαλοπούλου.
Σε μια έκτακτη δίωρη εκπομπή αύριο, Σάββατο 12/9 (11-13:00), το  ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», παρουσιάζει μαρτυρίες για τις «μαύρες μέρες» της ΔΕΘ, τη Γερμανική Κατοχή, όταν για πρώτη φορά δεν άνοιξε τις πύλες της αλλά και για τη ΔΕΘ του σήμερα που δεν γίνεται, τουλάχιστον στην κανονική της μορφή, λόγω κορονοϊού.
Μεταξύ άλλων, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ HELEXPO και συγγραφέας ιστορικού λευκώματος της Έκθεσης, Κυριάκος Ποζρικίδης θα μιλήσει για τη ματαίωση της φετινής 85ης Διεθνούς Έκθεσης, καθώς και των εκθέσεων από το 1941 ως το 1950.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Βλάσης Βλασίδης, θα αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι κατά την περίοδο από το 1941 έως το 1951 δεν διεξάγονταν ούτε οι άλλες διεθνείς εμπορικές εκθέσεις στην Ευρώπη. Όπως -μάλιστα- θα ακούσουμε να λέει, η Ελληνική Έκθεση Θεσσαλονίκης, ήταν από τις πρώτες που επαναλειτούργησαν μετά τον πόλεμο, το 1951. «Αυτό σημαίνει ότι ήταν μια γενικότερη κατάσταση που επικρατούσε στην Ευρώπη. Έως το 1948 μάλιστα δεν διεξάγονταν ούτε οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Σιγά σιγά όμως, καθώς η οικονομική και η πολιτική κατάσταση άρχισαν να βελτιώνονται, εμφανίστηκε πάλι η ανάγκη να γίνονται διεθνείς εμπορικές εκθέσεις».
Δεν ήταν μόνο η ΔΕΘ που «σίγησε» τον Σεπτέμβριο του 1941. «Σίγησε» και ο Τύπος, καθώς από τις 9 Απριλίου 1941 που οι Γερμανοί κατέλαβαν τη Θεσσαλονίκη, οι εφημερίδες της πόλης ανέστειλαν την έκδοσή τους. Ο «σφυγμός» της πόλης δεν χτυπούσε πια μέσα από τα φύλλα των εφημερίδων.
Στη Θεσσαλονίκη κυκλοφόρησε τότε η «Νέα Ευρώπη», ιδεολογικό όργανο των κατακτητών στην ελληνική γλώσσα, καταγράφοντας καθημερινά τους... «θριάμβους» των δυνάμεων του Άξονα. Η φτώχεια και η πείνα της εποχής γίνονταν μονόστηλα. Περίοπτη θέση στο καθημερινό φύλλο της εφημερίδας κατείχε σχεδόν καθημερινά το θέατρο. «Γέλιο χωρίς δελτίο», έγραφε η εφημερίδα διαφημίζοντας τις παραστάσεις που παίζονταν στην πόλη. Κωμωδίες, στην πλειονότητά τους με θέματα ανώδυνα, χωρίς ν’ απεικονίζουν τη ζοφερή πραγματικότητα. Κουβέντα, βεβαίως, για τη ματαίωση της Έκθεσης.
Στο «Πρακτορείο 104,9 FM», θα παρουσιαστεί όλη η δημοσιογραφική έρευνα αναλυτικά με τα όσα εκείνη την εποχή αναφέρονταν στις εφημερίδες, που ήταν η πρώτη χρονιά που η ΔΕΘ δεν ήταν στην πρώτη σελίδα.
Επίσης θα μεταδοθεί μαρτυρία της Μαρίας Χρηστίδη, κόρης του εμπνευστή και πρωτεργάτη της ίδρυσης της ΔΕΘ, Νικολάου Γερμανού, ενώ ο δημοσιογράφος Λευτέρης Κογκαλίδης θα αναφερθεί στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Έκθεσης μετά την επαναλειτουργία της το 1951.
Στον συντονισμό και την παρουσίαση θα είναι ο Νίκος Γιώτης, ενώ στην έρευνα και το ρεπορτάζ οι δημοσιογράφοι Βαρβάρα Καζαντζίδου, Δήμητρα Κεχαγιά, Αναστασία Τελιανίδου, Θανάσης Τσίγγανας.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ