Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ελβετία-κορονοϊός: Η κυβέρνηση διευρύνει τις εξουσίες της προκειμένου να αναγκάσει εταιρίες να κατασκευάσουν εξοπλισμό για τη μάχη κατά της COVID-19

Η ελβετική κυβέρνηση πήρε σήμερα ενισχυμένες εξουσίες στα χέρια της, προκειμένου να δώσει εντολή στις εταιρίες να αυξήσουν την παραγωγή ζωτικής σημασίας ιατρικών εφοδίων, όπως φάρμακα και εξοπλισμός προστασίας, στην περίπτωση που χρειαστούν περισσότερα όπλα στη μάχη κατά της COVID-19 που προκαλεί ο κορονοϊός.

«Αν ο εφοδιασμός... δεν μπορεί να διασφαλιστεί αλλιώς, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (η κυβέρνηση) μπορεί να αναγκάσει τους κατασκευαστές να παρασκευάσουν σημαντικά ιατρικά προϊόντα, να δώσουν προτεραιότητα στην παραγωγή αυτών των προϊόντων, ή να αυξήσουν τις παραγόμενες ποσότητες», σύμφωνα με μια εντολή από τη Βέρνη.

Οι διευρυμένες εξουσίες της κυβέρνησης έρχονται να προστεθούν στο μέτρο για διπλασιασμό στα 40 δισεκ. ελβετικά φράγκα του διαθέσιμου ποσού για το σχέδιο δανείων έκτακτης ανάγκης για τον κορονοϊό, κθώς δέχθηκε πλημμυρίδα αιτήσεων για βοήθεια από επιχειρήσεις. Οι θάνατοι στη χώρα από τον κορονοϊό πλησιάζουν τους 500, με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να προσεγγίζει τις 20.000.

Εξάλλου, Ελβετοί υπουργοί προσπάθησαν να επιταχύνουν την πρόσβαση σε φάρμακα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της COVID-19, επιτρέποντας τη γρήγορη διάθεση φαρμάκων στα νοσοκομεία ακόμη και προτού πάρουν επίσημη έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας.

Οι εξαιρέσεις αφορούν το γενόσημο φάρμακο υδροχλωροκίνη για τη μαλάρια, το οποίο έχει δωρίσει η Novartis, το σκεύασμα Kaletra για το AIDS της Abbvie, το πειραματικό φάρμακο remdesivir της Gilead Sciences και το Actemra της Roche, τα οποία μελετώνται τώρα για πιθανή χρήση εναντίον του κορονοϊού.

Η Swssmedic, που είναι αρμόδια για την έγκριση νέων φαρμάκων στη χώρα, θα περιβληθεί επίσης με νέες εξουσίες, για να μπορεί να εγκρίνει αποκλίσεις από ορισμένα νομικά προαπαιτούμενα όσον αφορά φάρμακα υπό αναθεώρηση, ανέφερε η κυβέρνηση.

Η Ελβετία βρίσκεται σε μια ευαίσθητη, αλλά σταθερή κατάσταση όσον αφορά την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, δήλωσε από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέτ, καθώς ο αριθμός των θανάτων στη χώρα εξακολουθεί να αυξάνεται.

«Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο εξακολουθούν να αυξάνονται αλλά δεν έχουν καταληφθεί όλες οι κλίνες», δήλωσε ο Μπερσέτ σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη.

«Δεν έχουμε φθάσει ακόμη το 'ακρότατο όριο' των μολύνσεων ή των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να συνεχίσουμε αυτό τον μαραθώνιο», συμπλήρωσε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

    

Απόψεις

randomness