Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το Facebook, το Reddit, η Apple μπλοκάρουν λογαριασμούς της άκρας δεξιάς

Μετά τις πρώτες, μάλλον συγκρατημένες αντιδράσεις, η Σίλικον Βάλεϊ καταδίκασε πολύ πιο έντονα τη συγκέντρωση της άκρας δεξιάς το Σάββατο 12η Αυγούστου στην αμερικανική πόλη Σάρλοτσβιλ, στη Βιρτζίνια. Τα μεγάλα ονόματα του κλάδου κατήγγειλαν δημόσια το μίσος και τον ρατσισμό των κινημάτων των οπαδών της ανωτερότητας της λευκής φυλής και των νεοναζί που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, ενώ διαδικτυακές πλατφόρμες ενέτειναν τον αποκλεισμό του περιεχομένου και των υπηρεσιών που συνδέονταν με την αμερικανική άκρα δεξιά.

Πολλές προσωπικότητες της Σίλικον Βάλεϊ καταδίκασαν δημόσια τα γεγονότα στη Σάρλοτσβιλ. Μερικά εικοσιτετράωρα μετά τη δεύτερη τη τάξει στο Facebook, Σέριλ Σάντμπεργκ, ο ιδρυτής του μεγαλύτερου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης του κόσμου, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, τοποθετήθηκε χθες. «Δεν γεννιόμαστε με τόσο ακραίες απόψεις», έγραψε ο Ζάκερμπεργκ, αναφερόμενος σε ένα απόφθεγμα του Νέλσον Μαντέλα που ανήρτησε την Κυριακή ο Μπαράκ Ομπάμα σε ένα tweet που έγινε το πλέον «αγαπημένο» στην ιστορία του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης αυτού.

«Είναι ντροπή το ότι χρειάζεται ακόμα να λέμε ότι οι νεοναζί και οπαδοί της ανωτερότητας της λευκής φυλής έχουν άδικο ? λες και δεν υπήρχαν ήδη αρκετές αποδείξεις», συνέχισε ο Ζάκερμπεργκ, διαμηνύοντας ότι ο ιστότοπός του «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση και δεν θα επιτρέψει να γίνονται «απειλές για τη χρήση βίας» από τους χρήστες του, όπως εξάλλου προβλέπουν οι όροι χρήσης του.

Ο Τιμ Κουκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, αντέδρασε επίσης: «Έχουμε ήδη γνωρίσει τον τρόμο των οπαδών της ανωτερότητας της λευκής φυλής και της ρατσιστικής βίας. Είναι ένα ζήτημα ηθικής - μια ύβρη για την Αμερική. Πρέπει όλοι να αντισταθούμε».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, ο Μπράιαν Ξάνιχ, από την πλευρά του εξεγέρθηκε εναντίον των δηλώσεων του αμερικανού προέδρου, ο οποίος έκρινε επανειλημμένα ότι η βία οφειλόταν σε «όλες τις πλευρές». Αντιδρώντας, παραιτήθηκε από τα καθήκοντα του συμβούλου για οικονομικές υποθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, όπως και άλλοι επικεφαλής εταιρειών.

Ο Σάτια Ναντέλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, προτίμησε από την πλευρά του να εκφραστεί πιο διακριτικά, με ένα μήνυμά του προς τους εργαζόμενους στην εταιρεία, στο οποίο καταδίκασε τα «φρικιαστικά» γεγονότα στη Σάρλοτσβιλ.

Παράλληλα, οι αποκλεισμοί περιεχομένου και υπηρεσιών πολλαπλασιάζονται σε διάφορες πλατφόρμες.

(ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ)