Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γερμανία: Μπορεί ο Μάρκους Ζέντερ να σώσει την CSU;

Ο Μάρκους Ζέντερ θεωρείται ο πιο ταλαντούχος πολιτικός που διαθέτουν οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), εργατικός και επιτυχημένος ως υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, όμως δεν θεωρείται από όλους η καλύτερη επιλογή που θα φέρει την ανανέωση στο κόμμα.
 
«Οι Βαυαροί σύμμαχοι των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ είναι αποφασισμένοι να ανανεωθούν υπό τον νέο τους ηγέτη, όμως είναι πραγματικά διαφορετικός από τον προκάτοχό του Χορστ Ζέεχοφερ;», διερωτάται σε άρθρο της η Deutsche Welle.
 
Η CSU κατάφερε έπειτα από καιρό να βρει μια λύση στην εσωτερική διαμάχη για την εξουσία, που συχνά παρέλυε το κόμμα. Όμως η επιλογή του Ζέντερ όμως ήταν μάλλον λύση ανάγκης και όχι γάμος από έρωτα, σχολιάζει η κρατική ραδιοτηλεόραση της Βαυαρίας (BR).

Από τις αρχές του νέου έτους ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας θα αναλάβει την πρωθυπουργία του κρατιδίου από τον βετεράνο επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών, ενώ θα είναι και υποψήφιος του κόμματος στις περιφερειακές εκλογές το φθινόπωρο. Ωστόσο ο Ζέεχοφερ θα παραμείνει επικεφαλής της CSU.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Βαυαρίας στις αρχές Δεκεμβρίου, αφού ο Ζέντερ κατέφερε να θέσει εκτός κούρσας τον βασικό του αντίπαλο, τον υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόαχιμ Χέρμαν.

Η σχέση μεταξύ Ζέντερ και Ζέεχοφερ έχει υπάρξει συχνά τεταμένη και, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, ήταν και ο λόγος για τον οποίο αναγκάστηκε να υπάρξει ένας συμβιβασμός μεταξύ των δύο: για ποιο άλλο λόγο να επιτραπεί στον Ζέεχοφερ να διατηρήσει τον ρόλο του σε εθνικό επίπεδο, όταν το αποτέλεσμα που έφερε η CSU στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου θεωρήθηκε αίτημα για πλήρη ανανέωση;

Ο Βέρνερ Βάιντεφελντ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου δεν συμφωνεί ότι η CSU απέφυγε να κάνει μια νέα αρχή διατηρώντας τον Ζέεχοφερ στην προεδρία του.

«Ο Ζέεχοφερ εξακολουθεί να έχει τη στήριξη σημαντικού μέρους του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας», εκτιμά. «Το να τον απομάκρυναν από όλες τις θέσεις επειδή ένιωσαν πίεση από κάποιον δεν θα είχε βοηθήσει ούτε τον ίδιο τον Ζέντερ», προσθέτει.

Ο 68χρονος Ζέεχοφερ παραμένει πρόεδρος της CSU και θα ορίζει την πολιτική γραμμή του κόμματος από το Βερολίνο, την ώρα που ο Ζέντερ θα ασχολείται με τις υποθέσεις της Βαυαρίας. Ο Ζέεχοφερ μπορεί να αναλάβει και κάποιο υπουργείο στη νέα κυβέρνηση Μέρκελ.

Ο 50χρονος Ζέντερ, τον οποίο κάποτε ο Ζέεχοφερ είχε χαρακτηρίσει «παθολογικά φιλόδοξο», χαιρέτισε τον νέο του ρόλο και έκανε έκκληση για ενότητα στο κόμμα: «Η πολιτική είναι πάντα κοινή προσπάθεια, ένας άνθρωπος μόνος του δεν μπορεί να τα κάνει όλα», δήλωσε, προτού ζητήσει «τους πιο ισχυρούς να συνεργαστούν στενά». Επίσης εξήρε τον Ζέεχοφερ που πήρε την απόφαση να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της Βαυαρίας και τον διαβεβαίωσε ότι θα εξακολουθήσει να χαίρει πλήρους στήριξης ως πρόεδρος του κόμματος.

Ωστόσο η έμφαση που δόθηκε στην ανανέωση, την ενότητα και το θάρρος κάλυψε ένα μέρος της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στην CSU. Το κόμμα κατάφερε να κερδίσει μόνο το 38,8% των ψήφων στη Βαυαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, την ώρα που συνήθως τα ποσοστά του ξεπερνούν το 50%, τουλάχιστον στις περιφερειακές εκλογές.

Αν το ποσοστό αυτό επαναληφθεί στις περιφερειακές εκλογές του επόμενου φθινοπώρου, το κόμμα θα βρεθεί στην άνευ προηγουμένου θέση να πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού στο κρατίδιο που αποτελεί έδρα του.

Ο Ζέεχοφερ βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση μετά το αποτέλεσμα των ομοσπονδιακών εκλογών, μεταξύ άλλων και επειδή το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκέντρωσε το 12% στη Βαυαρία. Παρά την επιμονή του Ζέεχοφερ για μια πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική, το AfD κατάφερε να επιφέρει πλήγμα στην CSU με το λαϊκιστικό, αντιμεταναστευτικό του μήνυμα.

Στην πραγματικότητα, όπως σημειώνουν πολλά μέσα ενημέρωσης, η αλλαγή στην CSU έχει να κάνει περισσότερο με μια αλλαγή προσωπικότητας στην ηγεσία, παρά με την αλλαγή πολιτικής, καθώς πολιτικά δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ Ζέντερ και Ζέεχοφερ.

Εξάλλου ο Ζέντερ δεν παρουσιάζεται πάντα θετικά από τον Τύπο. Η κρατική ραδιοτηλεόραση της Βαυαρίας, μετά τον διορισμό του, τον χαρακτήρισε «πεινασμένο για εξουσία», ενώ πρόσθεσε ότι φροντίζει να διατηρεί σταθερή παρουσία στα μέσα ενημέρωσης σε όλη τη Γερμανία, ενώ επεσήμανε ότι «η μεγάλη του αδυναμία» είναι ότι αντιμετωπίζει τα πράγματα μαύρο- άσπρο.

«Θα φέρει ένα πιο νέο στυλ πολιτικής στη Βαυαρία», σημειώνει ο Βάιντενφελντ. «Θα λέει περισσότερα ευφυολογήματα και θα κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν πιο ευπρόσδεκτοι. Όλα όμως θα σχετίζονται κυρίως με τη δημόσια εικόνα και λιγότερο με τις προγραμματικές λεπτομέρειες».

Αν αυτό θα είναι αρκετό για να κερδίσει πίσω τους ψηφοφόρους που έχασε το κόμμα από το AfD είναι ένα άλλο ζήτημα. «Θα είναι δύσκολο. Θα εξαρτηθεί από την προγραμματική ισχύ της CSU ως όλο», τονίζει ο Βάιντεφελντ. «Το AfD ενισχύθηκε επειδή κάποιοι άνθρωποι ένιωσαν ότι έπαψαν να είναι αποδεκτοί. Ήταν μια ιδιαίτερα περίπλοκη κατάσταση, ούτε τα άλλα κόμματα κατάφεραν να την εξηγήσουν. Μόνο όταν παρουσιάσουν μια εφικτή στρατηγική για το μέλλον, θα κερδίσουν πίσω τους ψηφοφόρους», επισημαίνει.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο Βάιντεφελντ εκτιμά ότι η άνοδος του Ζέντερ δεν θα έχει επίπτωση στη Μέρκελ. Φυσικά θα εκτιμηθεί η μεγαλύτερη σταθερότητα στην CSU, όμως η αντιπαράθεσή της με τον Ζέεχοφερ για τον ορισμό ορίου στην υποδοχή προσφύγων δεν πρόκειται να τερματιστεί. 

(ΑΠΕ)

 

   

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.