Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Γερμανία: Όλα δείχνουν τον Zίγκμαρ Γκάμπριελ υποψήφιο για την καγκελαρία

Πολλά συνηγορούν υπέρ του ότι ο νυν πρόεδρος του κόμματος SPD, αντικαγκελάριος και υπ. Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα είναι τελικά ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών.

«Όλα δείχνουν Γκάμπριελ», εκτιμούν ηγετικά στελέχη. Και η λαϊκή Bild υποστηρίζει, σήμερα Τρίτη, ότι ο αντικαγκελάριος έχει αποφασίσει να είναι υποψήφιος καγκελάριος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος έχει πει παλαιότερα ότι «ως πρόεδρος ενός κόμματος πρέπει πάντα να θεωρείς τον εαυτό σου ικανό για τη θέση του καγκελαρίου».

Σε ξενοδοχείο του αεροδρομίου του Ντίσελντορφ συνέρχονται σήμερα τα ανώτερα κλιμάκια του SPD. Σύμβουλοι, συνεργάτες και εκπρόσωποι τύπου δεν έχουν προσκληθεί, ενώ δεν υπάρχει και ημερήσια διάταξη. Ακριβώς γι΄ αυτόν τον λόγο, αναφέρει ένας από τους συμμετέχοντες σύμφωνα με πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, θα μπουν στο τραπέζι όλα τα ζητήματα: η στρατηγική του κόμματος για τις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι προεκλογικές θέσεις και φυσικά το πρόσωπο που θα αναλάβει το δύσκολο έργο να «κονταροχτυπηθεί» με την ισχυρή υποψήφια της CDU και νυν καγκελάριο Άγγ. Μέρκελ.

Μολονότι ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει ότι ένας αρχηγός κόμματος θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίζει με σύνεση εάν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ενδείκνυται περισσότερο ένας άλλος υποψήφιος, τις τελευταίες εβδομάδες ενισχύονται οι εκτιμήσεις που θέλουν τον υπουργό Οικονομίας να θέτει τελικά υποψηφιότητα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ζ. Γκάμπριελ έχει τη σθεναρή στήριξη ενός πρώην καγκελαρίου. Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ έχει πει ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο νυν πρόεδρος του SPD είναι ο κατάλληλος υποψήφιος. «Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι ένας δημοκρατικός λαϊκιστής και αυτό είναι καλό. Σε μια εποχή που η δημοκρατία μας και η ενωμένη Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με λαϊκιστές από τα αριστερά και τα δεξιά, χρειαζόμαστε ως αντίβαρο έναν μαχητικό δημοκράτη» είχε δηλώσει σχετικά, γράφει η Deutsche Welle.

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

   

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.