Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Χάος στα νοσοκομεία. Χάκερ παρέλυσαν το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας

Tο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας κάλεσε την Παρασκευή την κυβέρνηση της Τερέζας Μέι να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το πώς χάκερ κατάφεραν να εξαπολύσουν κυβερνοεπίθεση με ιό τύπου «Ransomware» εναντίον του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).

AdTech Ad

«Το περιστατικό υπογραμμίζει τον κίνδυνο για την ασφάλεια των δεδομένων εντός του σύγχρονου συστήματος υγείας και επισημαίνει ότι η ανάγκη εφαρμογής μέτρων ασφαλείας στον κυβερνοχώρο πρέπει να βρίσκεται στην καρδιά των κυβερνητικών σχεδιασμών» επισήμανε ο υπουργός Υγείας της σκιώδους κυβέρνησης των Εργατικών Τζόναθαν Άσγουορθ.

«Η κυβέρνηση πρέπει να είναι σαφής σχετικά με το τι συνέβη και σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει προκειμένου να μειωθεί η απειλή απέναντι στους ασθενείς» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η περαιτέρω χρηματοδότηση του NHS αποτελεί σημαντικό μέρος της εκστρατείας των Εργατικών ενόψει των βουλευτικών εκλογών του επόμενου μήνα.

Νωρίτερα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία προειδοποιήθηκαν ότι απειλούνται από το κακόβουλο λογισμικό «Ransomware», το οποίο κλειδώνει τους υπολογιστές και ζητά λύτρα προκειμένου να επιτρέψει εκ νέου την πρόσβαση στον χρήστη, σύμφωνα με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιήλθε στη γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Χάος στα νοσοκομεία

Η κυβερνοεπίθεση, η οποία φέρεται να εκδηλώθηκε σε εθνικό επίπεδο, επηρεάζοντας διάφορους τομείς πέρα από το σύστημα υγείας της χώρας, ανάγκασε πολλά βρετανικά νοσοκομεία να αναβάλουν ραντεβού και να παραπέμψουν αλλού ασθενείς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του του NHS Digital, μιας διεύθυνσης του NHS που ασχολείται με θέμα πληροφοριακής τεχνολογίας, τα υπολογιστικά συστήματα προσβλήθηκαν από τον ιό «Ransomware» (σ.σ.: ο οποίος συνήθως κρυπτογραφεί αρχεία των υπολογιστών που προσβάλει) δεν μπορούν να ανακτηθούν ούτε με τη βοήθεια ειδικών. Ωστόσο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του NHS, δεν πιστεύεται ότι τα προσωπικά στοιχεία των νοσηλευόμενων έχουν προσβληθεί από τον ιό.

«Λαμβάνουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που είναι δυνατό, προκειμένου να προστατεύσουμε τα τοπικά συστήματα και τις υπηρεσίες του NHS» ανέφερε το NHS του Μερσισάιντ στη βόρεια Αγγλία σε ανάρτησή του στο Twitter.

 

ΠΗΓΗ NEWS247.GR

   

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.