Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Χονγκ Κονγκ: Αστυνομικοί επιτέθηκαν σε διαδηλωτές για να τους εμποδίσουν να εγείρουν οδοφράγματα

Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ επιτέθηκαν σήμερα εναντίον διαδηλωτών, κάνοντας χρήση ροπάλων και δακρυγόνων, για να τους εμποδίσουν να καταλάβουν κεντρική λεωφόρο, καθώς ξεκινούσε μια κινητοποίηση που αναμένεται να πάρει γιγαντιαίες διαστάσεις κατά την 22η επέτειο της παράδοσης της κυριαρχίας της πόλης από τη Βρετανία στην Κίνα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι αστυνομικοί ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με νεαρούς που έστησαν οδόφραγμα στη συνοικία Ουάντσαϊ, σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονται επιτόπου. Μια διαδηλώτρια που δέχθηκε χτύπημα στο κεφάλι αιμορραγούσε. Στις αλλεπάλληλες διαδηλώσεις στο ημιαυτόνομο Χονγκ Κονγκ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν συμμετάσχει έως και ένα εκατομμύριο πολίτες, οι οποιοι εκφράζουν οργή για τις πολιτικές της Κάρι Λαμ, της επικεφαλής της κυβέρνησης της πόλης-κράτους, που υποστηρίζεται από το Πεκίνο. Πρόκειται για τη σοβαρότερη πρόκληση με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπος ο πρόεδρος της Κίνας, ο Σι Τζινπίνγκ, αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2012.

Κεντρικό αίτημα όσων συμμετέχουν σε αυτές τις μαζικές κινητοποίησης ιστορικού μεγέθους είναι να αποσυρθεί σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα. Τουλάχιστον τρεις λεωφόροι καταλήφθηκαν από νεαρούς διαδηλωτές με καλυμμένα τα πρόσωπα, που άρχισαν να υψώνουν οδοφράγματα.

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ