Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΗΠΑ και Γερμανία για τη δραματική κατάσταση στη Μόρια – Τι είπε ο Μητσοτάκης με τη Μέρκελ

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε την Πέμπτη (10/09) από την Κορσική, πριν από τη MED7, ότι θα έχει επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ για τη δραματική κατάσταση στη Μόρια και γι’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα φαίνεται πως υπάρχει κινητοποίηση διεθνώς. Όπως από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, που ο γερμανικός Τύπος κάνει λόγο για «απάνθρωπες συνέπειες μια απάνθρωπης πολιτικής». Η Μόρια διχάζει, πάντως, κυβέρνηση και κόμματα στη Γερμανία. Αβέβαιο αν θα επιτευχθεί συμφωνία στην ΕΕ για το προσφυγικό…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία θέλησε να ενημερωθεί από τον έλληνα πρωθυπουργό για την κατάσταση στη δομή φιλοξενίας στη Μόρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκελα Μέρκελ ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως θα μπορούσε να συμβάλει η Γερμανία στην αποσυμφόρηση της κατάστασης στη Λέσβο, μετά τις φωτιές που κατέστρεψαν τη δομή φιλοξενίας στη Μόρια. Ο έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται να της ζητά να φιλοξενήσουν παιδιά προσφύγων που δεν έχουν που να μείνουν μετά τα τελευταία γεγονότα.

Φαίνεται, ωστόσο, πως η Άγκελα Μέρκελ τόνισε πως αυτή η βοήθεια δεν είναι αρκετή και ό, τι η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες στο ζήτημα του μεταναστευτικού, ώστε να μην δούμε ξανά εικόνες όπως αυτή στη Μόρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων στο Βερολίνο, που επικαλείται η «Bild», η κοινή δράση αφορά Γαλλία, Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες θα δεχθούν ανήλικους πρόσφυγες, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο ΚΥΤ.

 

Την εκτίμηση των ΗΠΑ για τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να συντονιστεί με τη διεθνή κοινότητα και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις προκειμένου να ανακουφίσει τα δεινά των ευάλωτων ομάδων που φιλοξενούνται στη Μόρια εξέφρασε η εκπρόσωπος του «State Department» Μόργκαν Ορτέιγκους.

«Λυπούμαστε βαθιά για τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, στο ελληνικό νησί της Λέσβου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω εκτόπιση χιλιάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συντονίζονται με την κυβέρνηση της Ελλάδας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ανθρωπιστικούς μας εταίρους για την αξιολόγηση των αναγκών και συνεχίζουμε να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης κρίσιμης βοήθειας όπως τροφή, νερό, στέγη και προστασία σε ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, η Μόργκαν Ορτέιγκους υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 5 εκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονταν με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμησή της και αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την κρίση: «Εκτιμούμε τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για να συντονιστεί με τις διεθνείς και ανθρωπιστικές κοινότητες προκειμένου να ανακουφίσει τα δεινά των πιο ευάλωτων ατόμων».

 

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε την Πέμπτη (10/9) την έναρξη μιας γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας για την υποδοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση 400 ανήλικων μεταναστών που ζούσαν στο ΚΥΤ της Μόριας, το οποίο καταστράφηκε από την πυρκαγιά.

«Η Γερμανία και η Γαλλία θα συμμετάσχουν, ελπίζω και άλλες χώρες μέλη» της ΕΕ, είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

Η καγκελάριος εκτίμησε ότι η τραγωδία στον καταυλισμό της Μόριας θα πρέπει να ωθήσει τις χώρες της ΕΕ να καταλήξουν «επιτέλους» σε μια κοινή μεταναστευτική πολιτική, η οποία σήμερα «δεν υπάρχει».

Μήνυμα αλληλεγγύης στα ελληνικά, αναφορικά με την καταστροφική φωτιά στη Μόρια και την κατάσταση στην περιοχή, δημοσίευσε ο Εμανουέλ Μακρόν, στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook, τονίζοντας πως «Η Γαλλία θα δώσει για άλλη μια φορά το παρών της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα».

 

Την υποδοχή από την Αυστρία, προσφύγων από την κατεστραμμένη από τη φωτιά, δομή υποδοχής προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, ζητά με αναρτήσεις του το βράδυ της Πέμπτης (10/9) σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, τονίζοντας ότι «πρόσφυγες στη Μόρια και ιδιαίτερα παιδιά χωρίς γονείς, χρειάζονται τώρα τη βοήθεια μας, και η Αυστρία έχει μία μακρά παράδοση να βοηθά τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, και διαθέτει το μεγαλείο και τον ανθρωπισμό να κάνει τώρα το σωστό».

«Η Ευρώπη μας πρέπει να είναι μία ήπειρος ειρήνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι σε αυτήν την κοινή μας Ευρώπη, χιλιάδες άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί κατά τη φυγή τους από τον πόλεμο, από τις διώξεις και τα βασανιστήρια, πρέπει να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες για χρόνια, και τώρα να έχουν χάσει και αυτό το καταφύγιο», επισημαίνει ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν.

«Η Αυστρία έχει μια μακρά και μεγάλη παράδοση να βοηθά ανθρώπους στην ανάγκη, και οι Αυστριακοί ήταν πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν εκείνους που δεν μπορούσαν πλέον να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Πρόσφυγες στη Μόρια και ειδικά παιδιά χωρίς γονείς, χρειάζονται τώρα τη βοήθειά μας. Η Ευρώπη και η Αυστρία, και σε αυτό είμαι αισιόδοξος, έχουν το μεγαλείο και τον ανθρωπισμό να κάνουν το σωστό. Είναι ακριβώς εκείνες οι στιγμές που μας δείχνουν σε ποια Ευρώπη ζούμε», τονίζει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας.

 

Η υποδοχή προσφύγων προκαλεί τριγμούς στα χριστιανικά κόμματα. Στα όρια της κυβερνητικής γραμμής το «SPD». Σε εκδήλωση του πολιτικού ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στο Βερολίνο την Πέμπτη (10/09) το βράδυ, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στην καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια. «Η φωτιά», επεσήμανε, «ανέδειξε σαν μεγεθυντικός φακός ποιο είναι το πρόβλημα». Εδώ και καιρό ήταν γνωστές οι «αναξιοπρεπείς» συνθήκες που ζούσαν οι άνθρωποι εκεί.

Όπως αναφέρθηκε, σε επικοινωνία που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό πρόσφερε άμεση βοήθεια αλλά και συμμετοχή στην κατασκευή καλύτερων εγκαταστάσεων στέγασης για του πρόσφυγες. Η προσφορά αυτή έγινε δεκτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να δεχτεί η Γερμανία και ενδεχομένως και άλλα κράτη, τα προσφυγόπουλα που μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στη Θεσσαλονίκη. Κατόπιν αυτού η καγκελάριος επικοινώνησε με το γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. «Η Γερμανία και η Γαλλία θα συμβάλουν», τόνισε η Άγκελα Μέρκελ, «και εύχομαι και ορισμένα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ».

Αναφερόμενη στη συζήτηση για το προσφυγικό στην ΕΕ η καγκελάριος κατέστησε σαφές, ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα και ούτε μόνο τη Γερμανία αλλά ολόκληρη την ΕΕ. Η καγκελάριος ανακοίνωσε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της για μια ενιαία πολιτική ασύλου. Η κ. Μέρκελ παραδέχτηκε ότι είναι αβέβαιο κατά πόσο θα επιτευχθεί συμφωνία.

Διάσταση απόψεων στα χριστιανικά κόμματα

Η φωτιά στη Μόρια αναζωπύρωσε στη Γερμανία τη συζήτηση εάν θα πρέπει η χώρα μονομερώς να δεχτεί πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά – έν ανάγκη και χωρίς τη συμμετοχή άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Την Τετάρτη (09/09) η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την πάγια στάση της: το θέμα της υποδοχής προσφύγων συνιστά ευρωπαϊκό ζήτημα και συνεπώς αφορά όλα τα κράτη μέλη. Η στάση αυτή προκαλεί αντιδράσεις. Όχι μόνο στην αντιπολίτευση αλλά και εντός των κυβερνητικών κομμάτων – ακόμη και στα χριστιανικά κόμματα. Εξέχων παράδειγμα είναι ο υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Γκερντ Μύλερ.

 

ΠΗΓΗ: altsantiri.gr

 

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.