Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ιρλανδία: Παραιτήθηκε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιρλανδίας, η οποία είχε βρεθεί στο επίκεντρο ενός σκανδάλου, παραιτήθηκε σήμερα, μια κίνηση που μπορεί να αποτρέψει την κατάρρευση της κυβέρνησης και τις πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να απειλήσουν τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις Βρετανίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit.
 
Κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Φράνσις Φιτζέραλντ θα παραιτηθεί, όπως απαιτούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά τη δημοσιοποίηση νέων εγγράφων σχετικά με τους αμφιλεγόμενους χειρισμούς της στην υπόθεση ενός αστυνομικού καταμηνυτή ατασθαλιών για τη διαφθορά στο Σώμα.
 
Πριν από λίγο η δημόσια ραδιοτηλεόραση RTE ανακοίνωσε πως η Φράνσις Φιτζέραλντ υπέβαλε την παραίτησή της. Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Πάσκαλ Ντόνοχοου επιβεβαίωσε στην RTE την παραίτηση της αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, την οποία είχε επιβεβαιώσει λίγα λεπτά νωρίτερα με δήλωσή της και η ίδια η Φιτζέραλντ.
 
Το Φιόνα Φέιλ, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού του Φίνε Γκαέλ Λίο Βαράντκαρ, δήλωσε ότι η παραίτησή της μπορεί να σημαίνει ότι θα αποφευχθεί η διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο. Είχε προειδοποιήσει ότι μπορεί να προκαλούσε πρόωρες εκλογές, αν η Φιτζέραλντ δεν παραιτείτο.
 
Η απροσδόκητη πολιτική κρίση στην Ιρλανδία ξέσπασε λίγες ημέρες πριν από μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής για το Brexit τον ερχόμενο μήνα στην οποία ο Βαράντκαρ αναμένεται να παίξει μεγάλο ρόλο. Θα πρέπει να πει στους συναδέλφους του ηγέτες της ΕΕ αν πιστεύει ότι έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος για το μέλλον των συνόρων ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, που είναι επαρχία της Βρετανίας.
 
Τα ιρλανδο-βρετανικά σύνορα –το μοναδικό χερσαίο σύνορο ανάμεσα στη Βρετανία και στην ΕΕ– είναι ένα από τα τρία ζητήματα τα οποία οι Βρυξέλλες θέλουν να έχουν επιλυθεί σε γενικές γραμμές προκειμένου αποφασίσουν αν θα περάσουν στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο της Βρετανίας από την ΕΕ, που θα αφορά το εμπόριο, όπως επιθυμεί η Βρετανία.

Αν και ο Βαράντκαρ φαίνεται πως έχει μάλλον αποφύγει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, η διαχείρισή του στην κρίση έβλαψε άσχημα το κυβερνών κόμμα Φίνε Γκαέλ και τις σχέσεις με το Φιόνα Φέιλ.

Μέλη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών και του Σιν Φέιν δήλωσαν πως οι εκλογές εξακολουθούν να είναι ένα ενδεχόμενο τους επόμενους τρεις ή τέσσερις μήνες. 

(ΑΠΕ)

 

    

 

Απόψεις

# Μπροστάρης σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ το στέλεχος του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς ο Κώστας Μπασδέκης, έχει αναδείξει το πρόβλημα σε όλα...