Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Καταλανική κρίση, άλλη μία σπαζοκεφαλιά για την Ευρωπαϊκή Ενωση

Η κρίση της Καταλονίας είναι η νέα σπαζοκεφαλιά που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, που ήλπιζε να αναρρώσει επιτέλους από μία δεκαετία υπαρξιακών κρίσεων, ξεκινώντας από την οικονομική κρίση, περνώντας από την προσφυγική κρίση και καταλήγοντας στο Brexit.
«Κατά κάποιον τρόπο, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι ένας θεσμός φτιαγμένος για χαλεπούς καιρούς. Οταν όλα πηγαίνουν καλά, λειτουργεί καλά. Αλλά όταν εμφανίζεται πρόβλημα, συναντά τεράστιες δυσκολίες για να λάβει θέση και να ενεργήσει», σχολιάζει η Στέφανι Βάις, διευθύντρια του γραφείου των Βρυξελλών του ιδρύματος Bertelsmann.
«Αυτό το πρόβλημα αναμενόταν να εμφανισθεί εδώ και καιρό», αφού ήταν γνωστό ότι οι καταλανοί αυτονομιστές προετοίμαζαν δημοψήφισμα εδώ και χρόνια. «Ομως δεν έλαβε την προσήκουσα προσοχή από τις Βρυξέλλες», παρατηρεί χωρίς να κρύβει την έκπληξή της.
Απόδειξη, η αμήχανη σιωπή της Ενωσης τις παραμονές του καταλανικού δημοψηφίσματος, τόσο για τις εξελίξεις στην Καταλονία, όσο και για τις αυτονομιστικές κορώνες που προήλθαν από τη Σκωτία, τη Φλάνδρα και τη Χώρα των Βάσκων.  
Μετά την επέμβαση της αστυνομίας κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στην Καταλονία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπασε τη σιωπή της για να απευθύνει έκκληση για διάλογο και για να καταδικάσει τη βία ως «εργαλείο στην πολιτική», προσέχοντας ωστόσο να μην θίξει τη Μαδρίτη.
Ετσι, φρόντισε να επαναλάβει ότι το δημοψήφισμα παραβιάζει το ισπανικό Σύνταγμα και να παραδεχθεί ότι «η υπεράσπιση του κράτους δικαίου επιβάλλει ορισμένες φορές τη χρήση αναλογικής βίας». 

 

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

   

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.