Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Καταρρέει η τουρκική λίρα μετά την αντικατάσταση του Τούρκου υπουργού Οικονομικών

Καταρρέει η τουρκική λίρα μετά την αντικατάσταση του Τούρκου υπουργού Οικονομικών Λουτφί Έλβαν από τον υφυπουργό του Νουρεντίν Νεμπάτι, κίνηση που εξανέμισε την παρέμβαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας που πούλησε συναλλαγματικά αποθέματα για να σταθεροποιήσει το τουρκικό νόμισμα. 

Αποτέλεσμα είναι η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το δολάριο ΗΠΑ να διαμορφώνεται σήμερα στο 13,55, μια ανάσα από το ιστορικό υψηλό των 13,88 λιρών ανά δολάριο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε τον Νουρεντίν Νεμπάτι με φόντο τις αναταράξεις που περνάει εδώ και μερικές εβδομάδες η τουρκική οικονομία, τη νέα κατάρρευση του νομίσματός της και την αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού.
Σημειώνεται πως τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν αύριο και οι αναλυτές εκτιμούν πως ο τιμάριθμος στην Τουρκία θα ξεπερνά το 20%.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, είναι στενός φίλος και συνεργάτης του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του Τούρκου Προέδρου και γι’ αυτό αρκετοί στην Άγκυρα κάνουν λόγο για «επιστροφή του γαμπρού».

Ο παραιτηθείς Λουτφί Έλβαν διαφωνούσε κάθετα με την αμφιλεγόμενη οικονομική πολιτική μείωσης των επιτοκίων που ακολουθεί ο Ερντογάν για να μειώσει τον πληθωρισμό, για την οποία προειδοποιούσε ότι θα οδηγήσει στην καταστροφή.

Η αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών, είχε προαναγγελθεί εμμέσως από τον ίδιο τον Ερντογάν καθώς σε ομιλία του ανέφερε ότι δεν θα είναι συνοδοιπόρος με όσους δεν υποστηρίζουν τη μείωση των επιτοκίων.

  Η εξάρτηση της Τουρκίας από εισαγόμενα αγαθά, ιδίως ενέργεια και πρώτες ύλες, σημαίνει ότι η κατάρρευση του νομίσματος μεταφράζεται γρήγορα σε υψηλότερες τιμές. Στη βάση αυτή αναλυτές αναμένουν πως ο πληθωρισμός είναι πλέον πιθανό να αυξηθεί στο 25% με 30% τους επόμενους δύο μήνες.

Ο υψηλός πληθωρισμός κινδυνεύει να τροφοδοτήσει περισσότερη νομισματική αδυναμία και να καταπνίξει την ανάπτυξη, καθώς βάλλεται η εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει περαιτέρω τη δημόσια στήριξη προς τον Ερντογάν.

Τέλος, το ότι η λίρα έχει υποχωρήσει έως και 45% έναντι του δολαρίου εφέτος επηρεάζει και τις αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων, όπου η καμπύλη επιτοκίων είναι αντεστραμμένη, ένδειξη απώλειας της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

ΠΗΓΗ:NEWSBOMB.GR

    

Απόψεις

Σε επίπεδα συναγερμού η αιθαλομίχλη στο Καρπενήσι την τελευταία εβδομάδα. Οι καιρικές συνθήκες και οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικό ρεύματος, ανάγκασαν τους πολίτες...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.