Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Κορωνοϊός: Το γράφημα του ECDC που δείχνει τη συσχέτιση εμβολιασμού-θανάτων στην ΕΕ

Γράφημα του ECDC το οποίο από τη μια παραθέτει τα ποσοστά εμβολιασμού του ενήλικου πληθυσμού των κρατών-μελών της ΕΕ και από την άλλη τους θανάτους που κατέγραψαν ανά εκατομμύριο κατοίκους σε μια περίοδο 14 ημερών, δημοσίευσε η Kομισιόν.
Όπως διακρίνουμε στο γράφημα, η συντριπτική πλειονότητα των χωρών με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη (άνω του 80%) μετρούν λιγότερους θανάτους ενώ στον αντίποδα οι χώρες με ποσοστά εμβολιασμού κάτω από το 70% καταγράφουν, στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμα και τριψήφιο αριθμό νεκρών.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η χώρα η οποία προηγείται στους εμβολιασμούς των ενηλίκων, με τον εν λόγω ποσοστό να αγγίζει το 93% και τους νεκρούς ανά εκατομμύριο να μην ξεπερνούν τους 15. Σε παρόμοια επίπεδα κυμαίνεται ο αριθμός των νεκρών ανά εκατομμύριο και σε άλλες χώρες που βρίσκονται στις υψηλές θέσεις της εμβολιαστικής κάλυψης: Πορτογαλία 92% με 10 θανάτους ανά εκατομμύριο, Δανία με 89% με 10 θανάτους ανά εκατομμύριο και Ισπανία με μόλις 4 θανάτους  ανά εκατομμύριο.
Ωστόσο στις χώρες-ουραγούς της κατάταξης των εμβολιασμών, ο αριθμός των νεκρών αγγίζει «κόκκινο»: Στην Βουλγαρία με 29% ενηλίκως πλήρως εμβολιασμένους, οι θάνατοι φτάνουν ανά εκατομμύριο φτάνουν τους 325 , ενώ δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς και το παράδειγμα της Ρουμανίας όπου με μόλις 43% εμβολιασμένους ενήλικες, ο αριθμός των θανάτων βρίσκεται στα ύψη, με 267 να καταγράφονται σε ένα διάστημα 14 ημερών

    

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.