Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Μέρκελ: Προτιμώ εκλογές από κυβέρνηση μειοψηφίας

Σε δήλωση - βόμβα προέβη την Δευτέρα, η γερμανίδα καγκελάριος λέγοντας ότι θα προτιμούσε να διεξαχθούν νέες εκλογές παρά να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας. Νωρίτερα ο γερμανός πρόεδρος, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, απηύθυνε έκκληση για σχηματισμό κυβέρνησης.

Ύστερα, όμως, από το αδιέξοδο στις συνομιλίες και τους Φιλελεύθερους να διαφωνούν συμφωνούν σε βασικά σημεία με τους Χριστιανοδημοκράτες, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η επιλογή των εκλογών θα ήταν η καλύτερη δυνατή.

Το SPD του Μάρτιν Σουλτς απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, χωρίς να αντιτίθεται παράλληλα στο σενάριο νέων εκλογών.

Σε περίπτωση, πάντως, που προκηρυχθούν νέες εκλογές εκφράζεται σοβαρή ανησυχία για αύξηση των ποσοστών του ακροδεξιού AfD, το οποίο κέρδισε 94 θέσεις στην Μπούντεσταγκ, «κλέβοντας» τις ψήφους των δυσαρεστημένων από την πολιτική της Μέρκελ για το προσφυγικό ζήτημα. Μια ενδεχόμενη νέα εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία, αποτελεί απευκταίο σενάριο για την ΕΕ η οποία δοκιμάζεται από την κρίση χρέους και τις αυξημένες προσφυγικές ροές.