Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Νέα εποχή στη Γερμανία: Τα μετεκλογικά σενάρια, οι πολιτικές καραμπόλες και οι εκπλήξεις

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς έκοψαν πρώτοι το νήμα στο εκλογικό θρίλερ στη Γερμανία, με ποσοστό 25,7%, λίγο παραπάνω από μιάμιση μονάδα μπροστά από τους Χριστιανοδημοκράτες του Άρμιν Λάσετ. Οι πραγματικοί νικητές των εκλογών όμως ήταν οι Πράσινοι που διπλασίασαν το ποσοστό τους σε σχέση με τις εκλογές του 2017, και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες. Αμφότεροι αναδεικνύονται σε απόλυτους ρυθμιστές για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης συνεργασίας, αφού το σενάριο του συνασπισμού των δύο μεγάλων κομμάτων αποκλείεται από όλους. Είναι τέτοια η αυτοπεποίθησή τους, που τόσο οι Πράσινοι όσο και οι Φιλελεύθεροι πρότειναν να τα συμφωνήσουν πρώτα αυτοί και μετά να αναζητήσουν τον κατάλληλο κύριο εταίρο. 

Οι πανηγυρισμοί για το εκλογικό αποτέλεσμα έδωσαν τη θέση τους σε ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων. Με το 25,7% που σημαίνει άνοδο 5 μονάδων για τους Σοσιαλδημοκράτες, ο Όλαφ Σολτς ξεκαθάρισε πως στόχος του είναι να έχει σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα.

«(Οι ψηφοφόροι) ενίσχυσαν τρία κόμματα, τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους. Αυτή είναι η ξεκάθαρη εντολή των πολιτών της χώρας. Αυτοί οι τρεις θα πρέπει να σχηματίσουν κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Σολτς.

Στο στρατόπεδο της Χριστιανικής Ένωσης επικρατεί κατήφεια καθώς CDU και CSU κατέγραψαν το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία τους με πτώση 8 μονάδων από το 2017. Χάθηκε ακόμη και η έδρα της Άνγκελα Μέρκελ, καθώς πήγε στο SPD… Ο Άρμιν Λάσετ μίλησε για εσωτερικές αλλαγές, ξεκαθάρισε όμως πως σκοπεύει να αρχίσει συζητήσεις για να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Είμαστε έτοιμοι για συζητήσεις για τον “Συνασπισμό της Τζαμάικα”. Δεν αισθανόμαστε ότι η εντολή μας ανήκει, ο δεύτερος δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει αυτός, είμαστε όμως σε μία κατάσταση όπου ο ένας έχει ποσοστό 25% και ο άλλος 24%» τόνισε ο κ. Λάσετ.
Για το επόμενο διάστημα οι Γερμανοί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Spiegel, θα παρακολουθούν ένα παιχνίδι πόκερ με ρυθμιστές το τρίτο και το τέταρτο κόμμα.

Οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι, καλούνται να βρουν πρώτα τη χρυσή τομή μεταξύ τους, πριν μιλήσουν με τα μεγάλα κόμματα, καθώς πολλά είναι αυτά που τους χωρίζουν.

«Εάν καταφέρουν να συναινέσουν σε ένα σχέδιο διακυβέρνησης, τότε ουσιαστικά θα μπορούν να προωθήσουν την ατζέντα τους στο μεγαλύτερο πλειοδότη» σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Νόα Μπάρκινγκ.

Με επικεφαλής την Αναλένα Μπέρμποκ οι Πράσινοι έλαβαν το καλύτερο ποσοστό τους μέχρι σήμερα. Με την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της φορολογίας στην κορυφή της ατζέντας τους κλίνουν περισσότερο προς τους Σοσιαλδημοκράτες.

«Δεν έχει σχέση με το να βρεθεί η μικρότερη δυνατή σύγκλιση, αλλά να υπάρξει πραγματική αλλαγή σε αυτή τη χώρα» σημείωσε η κα. Μπέρμποκ.

Ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Κρίστιαν Λίντνερ φαίνεται να έχει ακόμη μία ευκαιρία να μπει στην κυβέρνηση. Το 2017 είχε αποχωρήσει από τις συζητήσεις, που είχαν διαρκέσει έξι μήνες. Το FDP είναι πιο κοντά στη Χριστιανική Ένωση και ο 42χρονος ηγέτης του, πρώην έφεδρος στην αεροπορία, πολύ καλός φίλος με τον Άρμιν Λάσετ.

«Τα κόμματα που ήθελαν μια αλλαγή από το status quo όλα αυτά τα χρόνια ήταν οι Πράσινοι και το FDP. Γι΄αυτό είναι λογικό αυτά τα δύο κόμματα πρώτα να μιλήσουν μεταξύ τους» είπε ο Κρίστιαν Λίντνερ.

Από τις πρώτες αντιδράσεις ήταν εκείνη του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ που έδωσε συγχαρητήρια στον Όλαφ Σολτς, ενώ από τις Βρυξέλλες τονίζεται πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Τα σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία

Ο νικητής των εκλογών Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς έχει τον πρώτο λόγο στην αναζήτηση μιας πλειοψηφίας για την εκλογή καγκελαρίου, καθώς έχει πίσω του τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα. Όμως χρειάζεται εταίρους για την πλειοψηφία στη Μπούντεσταγκ: Τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους για το συνασπισμό του «σηματοδότη».

Το κόμμα των οικολόγων που είχε το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία του μαζί με το ενισχυμένο κεντρώο κόμμα των Φιλελευθέρων FDP είναι τα δύο κόμματα που βγάζουν τον επόμενο καγκελάριο. Οι προγραμματικές αποκλίσεις είναι μεγάλες, για αυτό θα αναζητήσουν κατ΄αρχήν τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ τους στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο ηττημένος Χριστιανοδημοκράτης Άρμιν Λάσετ ελπίζει στην αποτυχία Σολτς και του «σηματοδότη» για να επιχειρήσει έναν μαυρο-κιτρινο-πράσινο συνασπισμό, της λεγόμενης «Τζαμάικα».

Προϋπόθεση για τον Λάσετ είναι να αντέξει στην αμφισβήτηση από την ίδια του την παράταξη CDU/CSU που υπήρχε και διογκώνεται μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αν ναυαγήσουν αυτά τα δύο σενάρια, μένει ο «μεγάλος συνασπισμός», αλλά αυτή τη φορά με ανεστραμένους ρόλους, και καγκελάριο τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς και μικρότερο εταίρο τη Χριστιανική Ένωση, κατά πάσα πιθανότητα, χωρίς τον Άρμιν Λάσετ.

Συνειδητοποιούν και στο Βερολίνο ότι πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις το ταχύτερο δυνατόν.

Ελληνογερμανικές σχέσεις – Βελτίωση των διαύλων κατανόησης προσδοκά η Αθήνα

Σε περισσότερες συγκλίσεις και συνεργασίες προσβλέπει η χώρα μας, παρακολουθώντας με έντονο ενδιαφέρον τις πολιτικές διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.

Για «πολύ χαμηλά ποσοστά της Αριστεράς τύπου ΣΥΡΙΖΑ» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Εξέφρασε ικανοποίηση για την υποχώρηση της Ακροδεξιάς, ενώ επισήμανε τις κοινές προτεραιότητες με τους Πράσινους.

«Ο συνασπισμός στη Γερμανία να λάβει καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης» είπε ο υπουργός Επικρατείας, Άρης Σκέρτσος.

«Η Γερμανία θα συνεχίσει να κτυπά, αν θέλετε, την Τουρκία στην πλάτη και να την προστατεύει από ευρωπαϊκά “κτυπήματα”» εκτίμησε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κώστας Υφαντής.

Εν αναμονή του σχηματισμού κυβέρνησης και τα κομματικά επιτελεία στην Αθήνα.

«Αυτό που μας «καίει» είναι οι αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και το εάν θα υπάρξουν αλλαγές στους κανόνες για τα ελλείμματα και το χρέος και μια μεγαλύτερη ευελιξία», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Συγχαρητήρια στον Όλαφ Σόλτς απηύθυνε η Φώφη Γεννηματά. «Η Σοσιαλδημοκρατία επιστρέφει. Άνεμος νέας Αλλαγής πνέει στην Ευρώπη. Συγχαρητήρια και καλή δύναμη στον Όλαφ Σολτς. Σήμερα είναι μια καλύτερη μέρα για την Γερμανία και την Ευρώπη. Προσβλέπουμε σε στενή συνεργασία με τους Γερμανούς συντρόφους μας» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

«Όσοι καλλιεργούν κάλπικες προσδοκίες για “φιλολαϊκή στροφή της ΕΕ” ή για “θετική εξέλιξη για τον ελληνικό λαό”, θα ψάχνουν πολύ σύντομα… σύννεφο για να πέσουν» σχολίασε το ΚΚΕ.

«Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών εμπεδώνει την «μεταδημοκρατία» στην Ευρώπη, με τις εκλογές να μην αλλάζουν τις εφαρμοζόμενες πολιτικές» τόνισε το ΜέΡΑ25.

 

Πηγή: ertnews.gr