Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο θανατηφόρος απολογισμός στη Γιαουντέ, στο μακρύ κατάλογο ταραχών στα αφρικανικά στάδια

 Οι ταραχές στα αφρικανικά στάδια έχουν θανατηφόρο απολογισμό για δεκαετίες με επαναλαμβανόμενα επεισόδια, με αποκορύφωμα χθες, τα τελευταία τραγικά γεγονότα στο Καμερούν.
 Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια, καθώς οι θεατές -πολλοί από τους οποίους ήταν πιθανότατα χωρίς εισιτήρια- απέφυγαν τους χαλαρούς ελέγχους, στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στο στάδιο «Ολεμπέ» στη Γιουντέ, για να παρακολουθήσουν την εθνική ομάδα της χώρας τους στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, στον αγώνα με τα Νησιά Κομόρες (2-1).
 Είναι η πρώτη φορά που σημειώθηκαν τέτοιας έκτασης επεισόδια στο τουρνουά, το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της Αφρικής, το οποίο έχει υποστεί άλλο ένα «πλήγμα».
 Ο χειρότερος απολογισμός στην Αφρική ήταν στην Γκάνα το 2001, όταν 127 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μεγάλης έκτασης επεισόδια στο «Άκρα Σπορτς Στέιντιουμ», όταν η αστυνομία έριξε δακρυγόνα στις εξέδρες για να καταπνίξει επεισόδια οπαδών, σε έναν αγώνα πρωταθλήματος της κορυφαίας κατηγορίας.
 Ένα χρόνο νωρίτερα η αστυνομία της Ζιμπάμπουε είχε κάνει σχεδόν το ίδιο, πετώντας σκόπιμα δακρυγόνα προς τις εξόδους ως αντίδραση στους οπαδούς που έριξαν αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο, όταν η ομάδα τους έχασε από τη γειτονική Νότια Αφρική, σε αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι η αστυνομία προκάλεσε τους 13 θανάτους στο Εθνικό Αθλητικό Στάδιο, αλλά κανείς δεν τιμωρήθηκε. Έκτοτε, στο στάδιο σημειώθηκαν ξανά επεισόδια, όταν ένας φίλαθλος πέθανε πριν από τον αγώνα για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, μεταξύ Ζιμπάμπουε και Κονγκό το 2019.
 Οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων οπαδών οδήγησαν σε 74 θανάτους στο Στάδιο Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο το 2012, όταν οι υποστηρικτές της Αλ Αχλί επιτέθηκαν σε αυτούς της γηπεδούχου ομάδας Αλ Μάσρι. Οι οπαδοί της Αλ Αχλί θεωρούν ότι οι επιθέσεις προκλήθηκαν σκόπιμα από αξιωματούχους της κρατικής ασφάλειας, που ήταν ακόμα πιστοί στον έκπτωτο Πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, επιδιώκοντας να τιμωρήσουν τους φανατικούς οπαδούς της Αλ Αχλί για το ρόλο τους στην ανατροπή του το 2011 και τις επακόλουθες διαδηλώσεις που απαιτούσαν δημοκρατία και μεταρρύθμιση της αστυνομίας. Μετά μια κοινοβουλευτική έρευνα, ο επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας στο Πορτ Σάιντ απολύθηκε μαζί με το διοικητικό συμβούλιο της Αιγυπτιακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.
 Η προσέλευση των θεατών σε αγώνες στην Αίγυπτο έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό τη δεκαετία μετά τα επεισόδια.
 Επίσης, μια έρευνα διαπίστωσε ότι θεατές χωρίς εισιτήρια είχαν δωροδοκήσει τους φύλακες στο «Έλις Παρκ» του Γιοχάνεσμπουργκ, για να μπουν στο γήπεδο στο ντέρμπι του 2001 μεταξύ των πιο δημοφιλών συλλόγων της χώρας, των Κάιζερ Τσιφς και των Ορλάντο Πάιρετς, προσθέτοντας χιλιάδες επιπλέον φιλάθλους σε ένα ήδη γεμάτο γήπεδο, με αποτέλεσμα να πεθάνουν 43 άτομα.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...
randomness