Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Παραιτήθηκε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στην ΕΕ

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ιβάν Ρότζερς υπέβαλε την παραίτησή του σήμερα, τρεις μήνες πριν από την αναμενόμενη έναρξη της διαδικασίας για την αποχώρηση της χώρας του από την ΕΕ.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, η αποχώρησή του συνδέεται με την επιδείνωση των σχέσεών του με ορισμένα μέλη της κυβέρνησης με αφορμή την υπόθεση του Brexit. Τον περασμένο μήνα ο Ρότζερς βρέθηκε στο επίκεντρο μιας αντιπαράθεσης αφού διέρρευσαν στον Τύπο οι δηλώσεις που έκανε τον Οκτώβριο ενώπιον Βρετανών υπουργών. Φέρεται να τους εξήγησε τότε ότι οι υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θεωρούν πως μια νέα εμπορική συμφωνία που θα διέπει τις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου δεν πρόκειται να υπογραφεί πριν από τις αρχές ή ακόμη και τα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Ο Ρότζερς φέρεται επίσης να είπε ότι αυτή η μελλοντική συμφωνία μπορεί να απορριφθεί τελικά από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει διαβεβαιώσει ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας "ξεκινώντας έτσι τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση" πριν από τα τέλη Μαρτίου.

"Η παραίτηση (του Ρότζερς) δεν αποτελεί έκπληξη για όσους συνεργάζονται μαζί του", σχολίασε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης. "Ήταν πολύ ικανός αλλά δεν είχε πειστεί από την απόφαση για το Brexit και τη γραμμή που ακολουθούσε η βρετανική κυβέρνηση, η οποία οδηγεί τη Βρετανία σε μια επικίνδυνη ζώνη αβεβαιότητας", πρόσθεσε.

Για τον Τσαρλς Γκραντ, τον διευθυντή του κέντρου μελετών "Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης", η παραίτηση "καθιστά λιγότερο πιθανή την επίτευξη μιας καλής συμφωνίας για το Brexit" καθώς ο Ρότζερς "ήταν ένας από τους ελάχιστους υψηλόβαθμους Βρετανούς αξιωματούχους που καταλάβαιναν την ΕΕ".

 

(ΑΠΕ)

 

 

   

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.