Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Πόλεμος» ανακοινώσεων Δύσης-Ρωσίας για το ουκρανικό ζήτημα

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε χθες Σάββατο τη Ρωσία πως «επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο» και σχεδιάζει να προχωρήσει σε «κατοχή» της Ουκρανίας.

«Έχουμε στη διάθεσή μας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας διατηρούν δεσμούς με αρκετούς ουκρανούς πρώην πολιτικούς», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο, ενώ σχεδιάζει να εισβάλει και να καταλάβει την Ουκρανία», συνεχίζει το κείμενο.

Σύμφωνα με το βρετανικό ΥΠΕΞ, «ο ουκρανός πρώην βουλευτής Γιεβγκένι Μουράγεφ θεωρείται δυνητικός υποψήφιος».

Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα ονόματα του Σεργκέι Αρμπούζοφ (πρωθυπουργός από το 2012 ως το 2014, μετέπειτα μεταβατικός πρωθυπουργός), του Αντρέι Κλούγεφ (επικεφαλής της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς), του Βολοντίμιρ Σιβκόβιτς (πρώην αναπληρωτής γραμματέας του ουκρανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας), καθώς και του Μικόλα Αζάροφ (πρωθυπουργός από το 2010 ως το 2014).

«Ορισμένοι εξ αυτών βρίσκονται σε επαφή με πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών οι οποίοι εμπλέκονται το τρέχον διάστημα στον σχεδιασμό επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας», ερίζει το Φόρεϊν Όφις, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες της Ρωσίας βρίσκονται πάντα ανεπτυγμένοι στα ουκρανικά σύνορα.

Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι έχει οποιαδήποτε πρόθεση να εισβάλει, αλλά συναρτά την αποκλιμάκωση με τη σύναψη συμφωνιών για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, ειδικά τη μη διεύρυνση του NATO, πάνω απ’ όλα στην Ουκρανία. Η αξίωση αυτή χαρακτηρίζεται απαράδεκτη από τη Δύση, που απειλεί τη Ρωσία με συντριπτικές οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση που επιτεθεί.

Οι βρετανικές κατηγορίες διατυπώθηκαν την ώρα που επιχειρείται εκτόνωση των εντάσεων με τη Μόσχα έπειτα από αρκετές εβδομάδες φραστικής κλιμάκωσης· Ρώσοι και Αμερικανοί συμφώνησαν να συνεχίσουν την επόμενη εβδομάδα τις «ειλικρινείς» συνομιλίες τους στη Γενεύη.

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας, ο Σεργκέι Σόιγκου, δέχθηκε να συναντηθεί στη Μόσχα με τον βρετανό ομόλογό του Μπεν Γουάλας -για πρώτη φορά από το 2013-, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Ωστόσο η πρόσκληση αυτή ενδέχεται να τεθεί υπό αμφισβήτηση μετά τις βρετανικές κατηγορίες.

«Οι πληροφορίες που δημοσιοποιούνται σήμερα φέρνουν στο φως το εύρος της ρωσικής δραστηριότητας με σκοπό να καθυποταχθεί η Ουκρανία και τον τρόπο που σκέπτεται το Κρεμλίνο», έκρινε η υπουργός Εξωτερικών του ΗΒ Λιζ Τρας στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της.

Η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας αξίωσε η Μόσχα να προχωρήσει σε «αποκλιμάκωση» της κρίσης και να «πάρει τη διπλωματική οδό», προειδοποιώντας για πολλοστή φορά ότι «κάθε ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία θα αποτελούσε τεράστιο στρατηγικό λάθος με οδυνηρά κόστη».

«Ανοησίες», μια «πρόκληση» με σκοπό «την κλιμάκωση» λέει η Ρωσία για τις καταγγελίες της Βρετανίας

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με μεταμεσονύκτιο σχόλιό του, χαρακτήρισε «παραπληροφόρηση» την ανακοίνωση του βρετανικού Φόρεϊν Όφις περί «σχεδίων της Μόσχας να εγκαταστήσει στο Κίεβο φιλορώσο ηγέτη», σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Η διακινούμενη από το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας παραπληροφόρηση είναι άλλη μια απόδειξη ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τους Αγγλοσάξονες ασχολούνται με την κλιμάκωση της έντασης γύρω από την Ουκρανία. Καλούμε το ΥΠΕΞ της Βρετανίας να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, να σταματήσει να διασπείρει ανοησίες».

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι η Ρωσία αναμένει «επικοινωνιακές ή και στρατιωτικές προβοκάτσιες από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία» την παραμονή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο (4η Φεβρουαρίου), διαψεύδοντας παράλληλα δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ «δήθεν ζήτησε από το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να μην επιτεθεί στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων».

Η κυρία Ζαχάροβα υποστήριξε με ανάρτησή της στο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Telegram ότι «αυτό πλέον δεν είναι ψευδής είδηση, πρόκειται για επικοινωνιακή ειδική επιχείρηση των αρμόδιων αμερικανικών υπηρεσιών με τη βοήθεια του εν λόγω ΜΜΕ». «Ψευδή είδηση και προβοκάτσια» χαρακτήρισε το δημοσίευμα και η πρεσβεία της Κίνας στη Μόσχα σε δική της ανακοίνωση.

Tο ρωσικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η Δύση έχει εξαπολύσει «τοξική επικοινωνιακή εκστρατεία» εναντίον της Ρωσίας. «Αντί να κάνουν παύση και να συγκεντρωθούν στις απαντήσεις επί της ουσίας των ερωτημάτων τα οποία τέθηκαν με τα ρωσικά έγγραφα, ο Λευκός Οίκος και οι δυτικοί σύμμαχοί του ξεκίνησαν μια άκρως τοξική επικοινωνιακή-προπαγανδιστική εκστρατεία, η οποία παρουσιάζει τη χώρα μας ως ‘επιτιθέμενο’, ‘εχθρό της πολιτισμένης Ευρώπης’ ως ‘απειλή’ για τη διεθνή σταθερότητα», κατήγγειλε.

Οι ΗΠΑ «βαθιά ανήσυχες» για όσα κατήγγειλε η Βρετανία

Οι ΗΠΑ θεωρούν «βαθιά ανησυχητικά» όσα κατήγγειλε η Βρετανία περί σχεδίου της Ρωσίας να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στην Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο Λευκός Οίκος, αντιδρώντας σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα το Φόρεϊν Όφις.

«Αυτό το είδος συνωμοσίας είναι βαθιά ανησυχητικό. Ο ουκρανικός λαός έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να ορίσει το μέλλον του και στεκόμαστε στο πλάι των δημοκρατικά εκλεγμένων εταίρων μας στην Ουκρανία», ανέφερε η Έμιλι Χορν, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.