Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Πολυφωνικό το νέο κοινοβούλιο στη Γαλλία

«Διορθωτικός» του πρώτου γύρου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο χθεσινός δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.
Οι γάλλοι εκλογείς διόρθωσαν με την ψήφο τους το προβλεπόμενο αποτέλεσμα μιας μονολιθικής Εθνοσυνέλευσης, όπου το κόμμα του προέδρου Μακρόν LREM θα κατακτούσε την απόλυτη πλειοψηφία (με κοντά 450 έδρες), συρρικνώνοντας στο ελάχιστο την αντιπολίτευση.
Το τελικό αποτέλεσμα στο ημικύκλιο είναι πολύχρωμο και πιο ισορροπημένο δημοκρατικά :
Παρ' ότι κυριαρχεί το πορτοκαλί χρώμα των 350 εδρών του LREM, το μπλε της δεξιάς και του κέντρου διευρύνθηκε με 137 έδρες, δίπλα δε στο ροζ των σοσιαλιστών που εξασφάλισαν 29 έδρες, προστέθηκαν οι αποχρώσεις του κόκκινου για τους Ανυπότακτους του Μελανσόν 17 έδρες και του κομουνιστικού κόμματος 10 έδρες που αποκτούν πλέον κοινοβουλευτική ομάδα, πράγμα που απέκλειαν οι περισσότερες προβλέψεις.
Στην άλλη άκρη του ημικυκλίου προστίθενται επίσης οι αποχρώσεις του μπλε σκούρου της ακροδεξιάς του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν. Δεν κατόρθωσαν τελικά να εκλέξουν τους απαραίτητους 15 βουλευτές για τη δημιουργία ομάδας, για πρώτη φορά όμως η ακροδεξιά θα έχει 8 βουλευτές με επικεφαλής την Μαρίν Λεπέν. Το 2012 είχε μόνο δύο βουλευτές.
 
Πολύχρωμο και πολυφωνικό επομένως το Κοινοβούλιο, με τους δύο ακραίους, τον Μελανσόν στην αριστερά και την Λεπέν στη δεξιά να ακονίζουν από χθες τα όπλα τους, έτοιμοι να μπουν στη μάχη.
Παίρνοντας το λόγο χθες ο Μελανσόν, δήλωσε ότι η ομάδα του «είναι ανοιχτή για όσους είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν» και τόνισε στον Μακρόν ότι «δεν έχει την όποια νομιμοποίηση για ένα κοινωνικό πραξικόπημα».
Για την Μαρίν Λεπέν η υψηλή αποχή «υπονομεύει τη νομιμότητα της Εθνοσυνέλευσης και είναι μια κακή αρχή για τη νέα πενταετία». Χαρακτήρισε ως «σκανδαλώδες» το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα και ζήτησε για ακόμα μια φορά την αναλογική.
 
Παρ' όλα αυτά και παρά την υψηλή αποχή, ο πρόεδρος Μακρόν βγαίνει παντοδύναμος έχοντας την πλειοψηφία και χωρίς την συμπαράσταση των κεντρώων βουλευτών του Modem του Φρανσουά Μπαϊρού.

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ
 
Το επόμενο βήμα είναι ένας πρώτος αναμενόμενος ανασχηματισμός σήμερα ή αύριο, μέσω του οποίου θα φανεί εάν θα δοθεί μια νέα στροφή προς τα δεξιά, με στόχο την μεγαλύτερη αποδυνάμωση των Ρεπουμπλικάνων.

   

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.