Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Προτροπή Μπάιντεν να συζητηθεί η πρόταση για την Αμμόχωστο

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κύπρο αργά το βράδυ της Πέμπτης με προτροπή προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου να συζητήσουν την πρόταση για την Αμμόχωστο.

Στην τελευταία του δήλωση επί Κυπριακού εδάφους μετά το δείπνο που παρέθεσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να συμβάλουν στην υλοποίηση της.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν τους δύο ηγέτες να συζητήσουν την πρόταση για την Αμμόχωστο και αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν είναι έτοιμες να συμβάλουν στην εφαρμογή αυτής της πρωτοβουλίας» ανέφερε ο κ. Μπάιντεν.

Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να επιβληθεί από το εξωτερικό, αλλά να προκύψει από συμφωνία των ηγετών των δύο κοινοτήτων και από τη φωνή της κοινωνίας των πολιτών.

Το δείπνο κράτησε τρεις ώρες, μια ώρα περισσότερο από όσο είχε προγραμματισθεί, γεγονός που καθυστέρησε και την αναχώρηση του Αμερικανού επισήμου από την Κύπρο.

Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι στη διάρκεια του δείπνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στον κοινό στόχο της επανένωσης της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

«Διαπίστωσα κοινό έδαφος σε διάφορες πτυχές του προβλήματος, εντόπισα όμως και διαφορές, που δεν πιστεύω ότι δεν μπορούν να γεφυρωθούν, είπε ο αμερικανός αντιπρόεδρος. «Υπάρχει», πρόσθεσε, «πολλή δουλειά να γίνει, αλλά όσα άκουσα από τους ηγέτες, μου δίνουν ελπίδα ότι η λύση είναι εφικτή αυτή τη φορά».

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν σε επίτευξη προόδου σύντομα, επί βασικών ζητημάτων, που θα οδηγήσει στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, ειδική αναφορά έκανε για το θέμα των αγνοουμένων, λέγοντας ότι υπήρξε συμφωνία για το ζήτημα, καθώς -όπως είπε- οι δύο πλευρές θα καλέσουν από κοινού όσους από τις δύο κοινότητες έχουν πληροφορίες για τους αγνοούμενους, να τις καταθέσουν στην Επιτροπή Αγνοουμένων.

«Δικαιώνεται πλήρως η εκτίμηση περί ιστορικής επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε σε γραπτή δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Προβαίνοντας σε μια πρώτη αξιολόγηση του περιεχομένου των συνομιλιών του Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι επιβεβαιώνεται η σταθερή θέση αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας σε σχέση με την αναγνώριση μιας και μόνης οντότητας στην Κύπρο, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της νόμιμα εκλελεγμένης κυβέρνησής της.

Περαιτέρω σημείωσε ότι διαπιστώνεται η αναγνώριση ότι ουσιαστικά και τολμηρά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως περιγράφονται στην πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας, θα δώσουν νέα δυναμική στον εν εξελίξει διάλογο και θα αναπτερώσουν τις ελπίδες του λαού για επίτευξη λύσης το συντομότερο.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αναγνωρίζονται ταυτόχρονα και τα αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης της, καθώς και ο αναβαθμισμένος γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και η δυνατότητά της να λειτουργήσει ως εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος.

Οι συζητήσεις για την Αμμόχωστο

Κοινό ανακοινωθέν για το άνοιγμα των Βαρωσίων σε ειδικούς, για τεχνο-οικονομική μελέτη, έχουν ετοιμάσει οι δύο ηγέτες στην Κύπρο, μετά από σχετική συμφωνία επί του θέματος, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Γενί Ντουζέν» την Τετάρτη.

Στο κείμενο περιλαμβάνεται ότι ομάδα ειδικών από Κύπριους και ξένους θα αρχίσουν την τεχνο-οικονομική μελέτη για τα Βαρώσια, το πώς θα παραχθεί ένα αποτέλεσμα από αυτή την εργασία θα αποφασιστεί στην πορεία των διαπραγματεύσεων και η εργασία θα περιλαμβάνει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες για την ανοικοδόμηση των Βαρωσίων.

Στην έκθεση που θα ετοιμασθεί, θα περιλαμβάνονται και απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «πώς θα δημιουργηθεί ένα νέο λιμάνι στην Αμμόχωστο;», «πώς μπορεί να ανοίξει η Αμμόχωστος για διεθνείς κρουαζιέρες και εμπόριο;», «ποιο είναι το κόστος της ανοικοδόμησης των Βαρωσίων;».

Οι συζητήσεις για την Αμμόχωστο περιλαμβάνονται στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης, σημειώνουν οι τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι.

 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...
randomness