Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Προβάδισμα Αναστασιάδη ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2018

Περίπου 85 μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 28 Ιανουαρίου 2018, το ζητούμενο, σύμφωνα με τις έως τώρα δημοσκοπήσεις, είναι ποιος θα βρεθεί στο δεύτερο γύρο απέναντι στον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» Κύπρου, δημοσκόπηση που διενήργησε η GPO για λογαριασμό του ΑΚΕΛ, ο Σταύρος Μαλάς φαίνεται να «πλησιάζει απειλητικά πλέον» τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο. Ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάζει σαφές προβάδισμα, λαμβάνοντας το 35%. Στη δεύτερη θέση φαίνεται να βρίσκονται, με μικρή διαφορά, Νικόλας Παπαδόπουλος και Σταύρος Μαλάς, καθώς ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ με 23% προηγείται μόλις με μισή μονάδα διαφορά από τον Σταύρο Μαλά του ΑΚΕΛ, που ακολουθεί με 22,5%.

Αν και σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις, που διενήργησε η GPO, ο Νικόλας Παπαδόπουλος παρουσίαζε σαφές προβάδισμα έναντι του Σταύρου Μαλά, η διαφορά τώρα μειώνεται αισθητά.

Στην έρευνα που διενεργήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος λάμβανε ποσοστό 29,7%, ενώ ο κ. Μαλάς ακολουθούσε τρίτος με 17,9%. Σε έρευνα που διενεργήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Νικόλας Παπαδόπουλος λάμβανε το 24,8% , ενώ ο Σταύρος Μαλάς το 22%. Με αυτό ως δεδομένο, παρατηρείται σημαντική πτώση των ποσοστών του Νικόλα Παπαδόπουλου, αλλά και σχετική αύξηση των ποσοστών του Σταύρου Μαλά από τον Ιούλιο και εντεύθεν. Όπως διαφαίνεται από την έρευνα, η συσπείρωση του ΑΚΕΛ σήμερα φτάνει το 76,7%.

Εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι η εκλογική δύναμη του Νίκου Αναστασιάδη. Όπως διαφαίνεται, όχι μόνο δεν υπέστη φθορά, αλλά τα ποσοστά του αυξάνονται. Ενδεικτικό το ότι στην έρευνα της GPO, ο ίδιος μπαίνει με φόρα στις εκλογές λαμβάνοντας ποσοστό 35%, που είναι ψηλότερο από τον περασμένο Σεπτέμβρη, που λάμβανε 33% και τον περασμένο Ιούλιο που λάμβανε 33,4% αντίστοιχα.

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ