Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Στις 2 Μαρτίου η τρίτη κάλπη στο Ισραήλ

Το Ισραηλινό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες, Τετάρτη, επί της αρχής, νομοσχέδιο για τη διάλυσή του και την προκήρυξη τρίτης εκλογικής αναμέτρησης, στις 2 Μαρτίου 2020.
Προκειμένου να αλλάξει την ημερομηνία των εκλογών, που ήταν προγραμματισμένες για τις 10 Μαρτίου, η βουλή πρέπει να εγκρίνει το σχέδιο νόμου σε τρεις επιπλέον ψηφοφορίες – κατ' άρθρο και στο σύνολό του - πριν τα μεσάνυχτα. Η τελευταία ψηφοφορία πρόκειται να λάβει χώρα ακριβώς πριν η ώρα σημάνει 00.00.
Ένας νέος, διαφορετικός νόμος, που αναμενόταν να περάσει εντός της ημέρας, θα ρυθμίζει τη λειτουργία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Κνεσέτ σε ιδιαίτερες περιπτώσεις σαν αυτήν που αντιμετωπίζει, καθώς δεν έχει ακόμα καταφέρει να διορίσει πρωθυπουργό της χώρας, αφού ούτε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ούτε ο αντίπαλός του Μπένι Γκαντς κατάφεραν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία των βουλευτών. Ο νόμος θα προβλέπει ότι δεκάδες χιλιάδες νέοι υπάλληλοι θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην καταμέτρηση των ψήφων και στις λοιπές διαδικασίες στα εκλογικά κέντρα της χώρας, την ημέρα των εκλογών.  
Τα μεσάνυχτα, έληξε η προθεσμία που έχει η ισραηλινής βουλής για να ορίσει νέο πρωθυπουργό. Αν ο πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν δε λάβει έγγραφη υποστήριξη με τις υπογραφές 61 μελών της προς το πρόσωπο ενός υποψηφίου, η Κνεσέτ αυτομάτως διαλύεται.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Channel 13 News, το κόμμα του Γκαντς, «Μπλε - Λευκό» θα συγκέντρωνε σε πιθανές εκλογές, 37 από 120 έδρες της Κνεσέτ, ενώ το «Λικούντ» του Νετανιάχου 33, επιτρέποντας ενδεχομένως στον Γκαντς να σχηματίσει συνασπισμό με άλλα κεντροαριστερά κόμματα και τον λαϊκό εθνικιστικό σχηματισμό «Ισραήλ Μπεϊτενού» του πρώην υπουργού Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

   

randomness