Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Στις κάλπες οι Γάλλοι για τον α' γύρο των βουλευτικών εκλογών

Άνοιξαν οι κάλπες στη Γαλλία για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας).
  
Οι βουλευτικές εκλογές, λίγες εβδομάδες μετά από τις προεδρικές αποτελούν μεγάλο στοίχημα για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που επιδιώκει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην Εθνοσυνέλευση, προκειμένου να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει χωρίς εμπόδια. Με την ανεργία να κινείται κοντά στο 10% και με τον κίνδυνο της μη τήρησης των δεσμεύσεων για το δημόσιο χρέος, ο Μακρόν εξελέγη υποσχόμενος να μεταρρυθμίσει τον τομέα της εργασίας.  

Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν τους 577 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης, έντεκα από τους οποίους εκπροσωπούν τους Γάλλους που διαμένουν στο εξωτερικό. Αν κανένας από τους υποψήφιους μιας περιφέρειας δεν ξεπεράσει το 50% στον πρώτο γύρο, τότε αυτόματα ο πρώτος και ο δεύτερος σε ψήφους περνούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου και θα κερδίσει αυτός που θα κερδίσει την πλειοψηφία.  

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι ο Μακρόν δεν θα δυσκολευτεί να κερδίσει την αυτοδυναμία. «Θέλουμε μεγάλη πλειοψηφία για να μπορέσουμε να μεταμορφώσουμε τη Γαλλία τα πέντε επόμενα χρόνια», δήλωσε ο υφυπουργός νέων τεχνολογιών, Μουνίρ Ματζουμπί κατά τη διάρκεια προεκλογικής του εκδήλωσης στο βόρειο Παρίσι, όπου είναι υποψήφιος.
 
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα του Μακρόν En Marche και τους κεντροδεξιούς συμμάχους του από το κόμμα του Μπαϊρού Modem, τουλάχιστον το 30% των ψήφων. Το συντηρητικό κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι λαμβάνει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις περίπου το 20%, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο δεν λαμβάνει πάνω από 17% σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες. Αυτό το αποτέλεσμα αναμένεται να μετατραπεί σε συντριπτική νίκη για το στρατόπεδο Μακρόν στο δεύτερο γύρο.
 
Οι απώλειες για τους Σοσιαλιστές, αναμένεται να είναι μεγάλες σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. «Δεν πρέπει να έχουμε ένα μονοπωλιακό κόμμα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ζητώντας την ψήφο των πολιτών για να είναι αρκετά μεγάλη η αντιπολίτευση στην Εθνοσυνέλευση, όπως είπε χαρακτηριστικά. Εξάλλου, η ίδια επιβίωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος που κυβέρνησε τη χώρα τα προηγούμενα πέντε χρόνια βρίσκεται σε κίνδυνο με τις προβλέψεις να του δίνουν περίπου 15 με 30 έδρες από τις 284 που είχαν μέχρι σήμερα. Σε κίνδυνο βρίσκεται και η ενότητα των Ρεπουμπλικάνων, που αν και οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν τη δεύτερη θέση, είναι διχασμένοι σε σχέση με το αν πρέπει να στηρίξουν τον Μακρόν ή όχι.
 
Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν, που έλαβε χαμηλότερο ποσοστό από αυτό που αναμενόταν στις προεδρικές εκλογές, είναι πιθανό να μην φτάσει τον στόχο σχηματισμού κοινοβουλευτικής ομάδας, κάτι που προϋποθέτει συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών, ωστόσο, αναμένεται να πάει πολύ καλύτερα από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές στις οποίες είχαν εκλεγεί δύο βουλευτές του.  

Μειωμένο ποσοστό συμμετοχής, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών ανερχόταν στο 19,24% το μεσημέρι, καταγράφοντας σημαντική μείωση σε σύγκριση με τις βουλευτικές του 2012, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Το 2012, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών την ίδια ώρα η συμμετοχή ανερχόταν στο 21,06%.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 23 Απριλίου, η συμμετοχή μέχρι το μεσημέρι ήταν κατά πολύ υψηλότερη, αφού έφτανε στο 28,54%.


Ο α' γύρος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών σε αριθμούς

Στους 7.877 ανέρχεται ο αριθμός των υποψηφίων στο σημερινό α' γύρο των βουλευτικών εκλογών. Αριθμός πρωτόγνωρα υψηλός, που κάνει ορισμένους σχολιαστές να μιλούν για «μια τρελή επιθυμία που έπιασε του Γάλλους να εμπλακούν στην πολιτική ζωή!».

Ο αριθμός αυτός των υποψηφίων αποτελεί ρεκόρ από το 2002 και ισοδυναμεί με 1.300 υποψηφίους επιπλέον από το 2012.

Το ρεκόρ αυτό ερμηνεύεται σαν απόρροια του «φαινομένου Μακρόν» και της θέλησης ανανέωσης της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης με τη συμμετοχή ατόμων από την κοινωνία των πολιτών.

Η συνέπεια είναι ότι πολλοί εκλογείς δεν ξέρουν ποιόν να πρωτοδιαλέξουν, με δεδομένο ότι ο μέσος όρος των υποψηφίων σε κάθε εκλογική περιφέρεια, είναι γύρω στους 14 υποψηφίους. Το ρεκόρ έχει η 18η εκλογική περιφέρεια Παρισίων γύρω από τη Μονμάρτρη, με 26 υποψηφίους.

Κατά τη σημερινή αναμέτρηση του Α' γύρου τα εκλογικά κέντρα στην επαρχία κλείνουν μια ώρα νωρίτερα απ' ότι στις προεδρικές, ήτοι στις 18,00 (19,00 ώρα Ελλάδας) και στις μεγάλες πόλεις όπως πάντα στις 20,00 (21 ώρα Ελλάδας).

Τα πρώτα αποτελέσματα που θα δοθούν θα αφορούν τα ποσοστά που κατόρθωσε να συγκεντρώσει κάθε κόμμα. Στη συνέχεια βέβαια θα πρέπει να δοθούν οι λεπτομέρειες για κάθε εκλογική περιφέρεια.

Η αποχή παίζει ιδιαίτερο ρόλο στις βουλευτικές γιατί οι υπολογισμοί των ποσοστών γίνονται με βάση τους εγγεγραμμένους.

Για να κερδίσει ένας υποψήφιος από τον πρώτο γύρο θα πρέπει να κερδίσει το 50% και άνω των ψήφων, που όμως θα πρέπει να αντιστοιχούν με το 25% των εγγεγραμμένων.

Το 2012, μόνο 36 βουλευτές εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο.

Για να μπορέσει να περάσει ένας υποψήφιος στο δεύτερο γύρο, θα πρέπει να συγκεντρώσει το 12,5% των εγγεγραμμένων.

Αναμένεται να έχουμε σε πολλές περιφέρειες 3 και ακόμα 4 υποψηφίους για το δεύτερο γύρο.

Σε ό,τι αφορά στην ισότητα ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες στους υποψηφίους, υπάρχει μια σχετική πρόοδος, αφού το 42% είναι γυναίκες υποψήφιες ήτοι 3.341. Η νεότερη μάλιστα είναι μόλις 18 ετών και η γηραιότερη 89 ετών!

Αναμένεται επίσης ότι θα υπάρξει σημαντική ανανέωση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, με 300 νέους βουλευτές, κατά κύριο λόγο από την κοινωνία των πολιτών.

Παράλληλα 200 πρώην βουλευτές αποφάσισαν να μην ανανεώσουν την υποψηφιότητα τους, λόγω της νομοθεσίας που απαγορεύει τη διπλοθεσία και απαιτεί την αποκλειστική απασχόληση στη Βουλή. Για χρόνια θεωρείτο πλεονέκτημα για έναν βουλευτή να είναι ενεργός στο δήμο ή στην κοινότητα της εκλογικής του περιφέρειας, παράλληλα με την βουλευτική του ιδιότητα.

Η φετινή ανανέωση της Εθνοσυνέλευσης είναι η μεγαλύτερη μετά το 1958 επί Ντε Γκωλ και την ίδρυση της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.
 

(ΑΠΕ)