Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Σύνοδος τεχνοκρατών - Κυπριακό: Πρεμιέρα στο Μον Πελεράν με συμβιβαστικό σχέδιο από τον ΟΗΕ


Με την κατάθεση «άτυπου (συμβιβαστικού) πλαισίου εργασίας» από τα Ηνωμένα Έθνη για το κομβικό θέμα των εγγυήσεων και της «εσωτερικής ασφάλειας», αρχίζει στο Μον Πελεράν η κρίσιμη Σύνοδος τεχνοκρατών για την Κύπρο, από το αποτέλεσμα της οποίας και θα εξαρτηθεί τελικά η απεμπλοκή των διαδικασιών για λύση ή νέο αδιέξοδο.

Για το θέμα ο Άνθος Λυκαύγης γράφει στα Νέα της Τετάρτης:

«Το συμβιβαστικό σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζεται τόσο από τη Βρετανία -ως άμεσα εμπλεκόμενο συνεγγυητή- όσο και από τις ΗΠΑ με παρασκηνιακή εμπλοκή σε διπλωματικό επίπεδο. Κι ενώ στη διάσκεψη Ελλάδα και Κύπρος παρευρίσκονται με ιδιαίτερα ενισχυμένες ομάδες διπλωματών, διεθνολόγων και στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, η Τουρκία θα θέσει τελεσιγραφικά την απαίτηση για συνέχιση των εγγυήσεων, στη βάση διμερούς εφεξής συμμετοχής.

» Της ίδιας δηλαδή όσον αφορά το τουρκοκυπριακό σκέλος της ομοσπονδίας (εφόσον αυτή προκύψει) και της Ελλάδος ως προς το ελληνοκυπριακό κρατίδιο. Με τη Βρετανία να απέχει μεν, αλλά 'να ενεργεί διαιτητικά κοινή συναινέσει' για αποσόβηση κρίσεων! 

» Αυτό θα είναι τελικά το μοντέλο που περιάγεται στο παρασκήνιο, προκειμένου να επενεργήσει ως διέξοδος.

» Αθήνα και Λευκωσία θεωρούν συναφώς ότι: μεταξύ Άγκυρας και Λονδίνου υπάρχει ανοικτός δίαυλος συνεννοήσεως ως προς το Κυπριακό και ειδικότερα σχετικά με ζητήματα εγγυοδοσίας. Οι Άγγλοι, δε, διατυπώνουν (και μάλιστα με βεβαιότητα) την εκτίμηση ότι το Κυπριακό είναι πλέον θέμα χρόνου για να βρεθεί σε ακτίνα οριστικής λύσεως. 

» Κάτι που ανέφερε και ο ίδιος ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον σε συνομιλητές του, μετά τη Γενεύη, θεωρώντας ότι 'δεν μπορεί να αναστραφούν οι εξελίξεις εκεί που έχουν φθάσει'.

» Ο βρετανικός παράγοντας έχει αποδυθεί σε διπλωματικές ενέργειες, το κέντρο βάρους των οποίων αφορά βασικά: την κατοχύρωση 'των κεκτημένων του' στην κυπριακή επικράτεια, τα οποία με τίποτα δεν εγκαταλείπει. Και τα οποία σχετίζονται με κυριαρχικά δικαιώματα βάσει της Συνθήκης Εγκαθιδρύσεως. 

» Πλην -όπως ευθέως διαμηνύει προς τις δυο πλευρές- επαναφέρει την ετοιμότητα για εδαφικές αναπροσαρμογές. Με απόδοση δηλαδή μέρους των 'κυρίαρχων εδαφών των Βρετανικών Βάσεων' στους Κυπρίους. Αυτά τα εδάφη ανέρχονται στο 3% του συνόλου της κυπριακής επικράτειας. Αλλά πέραν αυτού, ελέγχεται απόλυτα εκτεταμένη ακτογραμμή στις νότιες παρυφές της μεγαλονήσου. Με παράλληλη χρησικτησία κάποιων επιπλέον στρατηγικών σημείων.

» Όπως εν πάση περιπτώσει προκύπτει από πληροφορίες που αξιολογούνται στη Λευκωσία (και για τις οποίες έχει ενημερωθεί πλήρως η Αθήνα), η Άγκυρα θα ανοίξει τα χαρτιά της για τις εγγυήσεις. Και θα δώσει ακόμη και αριθμούς δυνάμεών της που θα παραμείνουν και μετά τη λύση. Αριθμούς που θεωρείται ότι θα αποτελούν διαπραγματευτική πρόταση, αλλά που θα αντανακλούν πάντως τη βούληση της συνεχίσεως της στρατιωτικής παρουσίας στα κυπριακά εδάφη. 

» Γίνεται λόγος για  απόσπασμα του Αττίλα, της τάξεως των 5.000-8.000 ανδρών, που θα περιορισθούν σε μία ή δύο Βάσεις. Ανατολικά (στην Καρπασία) και δυτικά (στις παρυφές της επαρχίας Κερύνειας). Δηλαδή προς τη Μόρφου, που βρίσκεται τώρα και στο επίκεντρο διελκυστίνδας για το Εδαφικό.»

 

ΠΗΓΗ ΙΝ.GR

    

 

Απόψεις

Γράφει ο Χ.Τ. ο Βιτ’λιώτης13/04/2024Ελλάς Ελλήνων αχταρμάςΧώρα της προσωπίδαςΜ’ όλα τα φρούτα τις ψευτιάςΈμποροι της ελπίδας.--Η ψευτιά και το …μπουγέλοΈχουν μέλι στο...