Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τ. Μέι: Η Βρετανία θα τηρήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεσμεύτηκε σήμερα ότι η χώρα της θα τιμήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις της κατά την περίοδο που θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

"Δεν θέλω να φοβούνται οι εταίροι μας ότι θα χρειαστεί να πληρώσουν περισσότερα ή ότι θα λάβουν λιγότερα για το υπόλοιπο του τρέχοντος προϋπολογισμού ως αποτέλεσμα της απόφασής μας να φύγουμε", είπε η Μέι. Αυτό θα διασφαλίσει ότι καμία χώρα "δεν θα πληρώσει περισσότερα ούτε θα λάβει λιγότερα" για τον τρέχοντα προϋπολογισμό (2014-20). 

Ο "λογαριασμός" που ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Βρετανία για την έξοδό της κυμαίνεται μεταξύ 60-100 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αποτελεί σημείο τριβής στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 20 δισεκ. ευρώ, όμως η Μέι απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο νούμερο.
 
Η Μέι είπε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ μπορεί να συνεχιστούν μέχρι και τον Μάρτιο του 2019, πολύ κοντά στην προκαθορισμένη ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας. Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ έχει δηλώσει ότι οι δύο πλευρές πρέπει να πετύχουν μια συμφωνία μέχρι τον Νοέμβριο του 2018 ώστε να δοθεί χρόνος στα κοινοβούλια των χωρών-μελών της ΕΕ για να την επικυρώσουν.
 
"Φυσικά θα φύγουμε στα τέλη Μαρτίου του 2019 και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονται πιθανότατα πολύ κοντά στην ημερομηνία αυτή" είπε η πρωθυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την ομιλία που εκφώνησε στη Φλωρεντία.
 
Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις, υπενθύμισε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις γύροι και "μολονότι κατά διαστήματα αυτές οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές, είναι προφανές ότι χάρη στον επαγγελματισμό και τη φιλοπονία του Ντέιβιντ Ντέιβις (σ.σ. του υπουργού που είναι αρμόδιος για το Brexit) και του Μισέλ Μπαρνιέ, έχουμε πετύχει απτή πρόοδο σε πολλά σημαντικά ζητήματα.

Όταν ρωτήθηκε πάντως αν θεωρεί ότι η μη επίτευξη συμφωνίας θα ήταν προτιμότερη από μια κακή συμφωνία, είπε: "Εξακολουθούμε να το πιστεύουμε αυτό".

Αναφερόμενη στη διετή "περίοδο προσαρμογής" μετά το 2019, είπε ότι "οι άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να μπορούν να έρχονται, να ζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως θα υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής, μια ουσιώδης προετοιμασία για το νέο καθεστώς". Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδους θα πρέπει να υπάρχει αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές των δύο πλευρών με τους σημερινούς όρους και ότι η Βρετανία θα πρέπει επίσης να συμμετέχει στα υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας. "Και γνωρίζω ότι ιδίως οι επιχειρήσεις θα καλωσορίσουν τη βεβαιότητα που παρέχεται με αυτόν τον τρόπο", συνέχισε.

(ΑΠΕ)