Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

«Θλιμμένα Χριστούγεννα» στην Ευρώπη – Η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει lockdown, μέτρα και αντιδράσεις

Το Παρίσι ακύρωσε τα πυροτεχνήματα για την παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Η Δανία έκλεισε θέατρα, αίθουσες συναυλιών και μουσεία. Και η Ολλανδία επέβαλε νέο αυστηρό lockdown. Η Ευρώπη «κλείνει» ξανά υπό την απειλή της μετάλλαξης «Όμικρον» και όλα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν.

Με τα κρούσματα κορονοϊού να αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς εξαπλώνεται η παραλλαγή Όμικρον, οι κυβερνήσεις επιβάλλουν νέους περιορισμούς. Κουρασμένοι από τις διαρκείς απαγορεύσεις και τα «λουκέτα» στις επιχειρήσεις τους, οι πολίτες βγαίνουν στους δρόμους σε πολλές μεγάλες πόλεις.

Η εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή «Όμικρον» αντιπροσωπεύει ήδη την πλειοψηφία των κρουσμάτων covid-19 στο Λονδίνο. Η παραλλαγή «σαρώνει» ήδη την ηπειρωτική Ευρώπη, ωθώντας τις κυβερνήσεις να επιβάλλουν νέους κανόνες. 

Η Γερμανία επέβαλε καραντίνα 14 ημερών σε όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν από τη Βρετανία, αρχής γενομένης από τις 20 Δεκεμβρίου. Η Γαλλία έκλεισε τα σύνορά της στους τουρίστες από τη Βρετανία στις 18 Δεκεμβρίου.

Οι περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια ωστόσο φαίνεται πως δεν θα είναι αρκετοί για να περιορίσουν την εξάπλωση της «Όμικρον». Στις 19 Δεκεμβρίου η Ολλανδία εισήγαγε νέο αυστηρό lockdown, το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τις 14 Ιανουαρίου.

Στη Γαλλία οι αρχές ανακοίνωσαν περιορισμούς για την εορταστική περίοδο. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η προσπάθεια αύξησης των εμβολιασμών, τόσο για την πρώτη όσο και για την τρίτη δόση. «Για τις μεγάλες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους, ειδικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι περιφέρειες θα απαγορεύσουν όσες δεν έχουν προγραμματιστεί από νωρίς. Παράλληλα θα απαγορεύεται η δημόσια κατανάλωση αλκοόλ» είπε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ.

Στην Ιρλανδία ανακοινώθηκαν πιο σκληρά μέτρα, καθώς όλες οι εκδηλώσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 το βράδυ. Το ίδιο θα ισχύει και για σινεμά και θέατρα, στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Η Δανία κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό με περισσότερα από 11.000 κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι απαραίτητο να υπάρξουν νέοι περιορισμοί που περιορίζουν τη δραστηριότητα στην κοινότητα και μειώνουν τις μεταδόσεις», είπε.

Η πρωθυπουργός τόνισε ότι πιο αυστηροί περιορισμοί, όπως ένα νέο lockdown, αλλά και τα όρια στις συγκεντρώσεις, όπως αυτά που επιβλήθηκαν κατά τα προηγούμενα κύματα Covid-19, δεν εισάγονται επί του παρόντος λόγω της επίδρασης των εμβολίων.

Ο αγώνας δρόμου για την αναχαίτιση της «Όμικρον» ξεκινάει ακριβώς τη στιγμή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχαν αρχίσει να ελέγχουν αποτελεσματικά το προηγούμενο κύμα λοιμώξεων που προκλήθηκε από την παραλλαγή «Δέλτα».

Στη Γερμανία και την Ολλανδία σημειώθηκε κορύφωση, ενώ ο ρυθμός αύξησης των νέων κρουσμάτων στη Γαλλία είχε επίσης αρχίσει να επιβραδύνεται. Η «Όμικρον» τα ανέτρεψε όλα. Η παραλλαγή εξαπλώνεται στην Ευρώπη με «ταχύτητα αστραπής», δήλωσε ο Καστέξ, στις 17 Δεκεμβρίου, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων λόγω της «Όμικρον» να διπλασιάζεται κάθε δύο έως τρεις ημέρες.

Ακόμα κι αν η «Όμικρον» αποδειχτεί λιγότερο σοβαρή από τη «Δέλτα» -κάτι που δεν είναι ακόμα σαφές- το μέγεθος αυτού του επερχόμενου κύματος σημαίνει ότι ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων μπορεί να αυξηθεί. Πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πρώτης γραμμής μάλιστα, είναι εκτός εργασίας λόγω μόλυνσης, γεγονός που ασκεί περισσότερη πίεση στα νοσοκομεία.

Οι κυβερνήσεις ποντάρουν στον εμβολιασμό

Για να κερδίσουν χρόνο και να μειώσουν αυτή την πίεση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν στη διάθεσή τους δύο βασικά όπλα. Το ένα είναι να επιταχυνθεί η διάθεση των ενισχυτικών δόσεων, προκειμένου να αυξηθεί η προστασία. Το άλλο είναι να περιοριστούν οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις -ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων- με την ελπίδα να επιβραδυνθεί η μετάδοση.

Η δυτική Ευρώπη έχει σημειώσει πρόοδο στη χορήγηση των πρώτων δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19. Σχεδόν το 89% των Πορτογάλων, το 83% των Ισπανών, το 80% των Γάλλων και το 79% των Ιταλών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Αυτό συγκρίνεται με 76% στη Βρετανία, 73% στη Γερμανία, 73% στην Αμερική και ακόμη χαμηλότερα ποσοστά σε μέρη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Ωστόσο, οι ενισχυτικές δόσεις φαίνεται να προσφέρουν πιο σημαντική προστασία έναντι της «Όμικρον» και ειδικότερα έναντι των σοβαρών περιπτώσεων. Η Βρετανία προηγείται σε αυτόν τον αγώνα: περισσότερο από το 40% του πληθυσμού της έχει εμβολιαστεί, σε σύγκριση με το 18% στην Αμερική. Το ποσοστό είναι μόνο 30% στη Γερμανία, 24% στη Γαλλία και 23% στην Ιταλία.

Οι πολίτες στους δρόμους

Στο Βέλγιο, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για τρίτο συνεχόμενο σαββατοκύριακο ενάντια στους περιορισμούς κατά της COVID-19 που επιβλήθηκαν από τη βελγική κυβέρνηση. Οι διαδηλωτές -ορισμένοι με πλακάτ που έγραφαν «ελεύθερη ζώνη», «Έκανα τη δόση μου» και «φτάνει πια»- διαμαρτυρήθηκαν για τις νέες εμβολιαστικές οδηγίες. Ανάμεσά τους και εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που έχουν διορία ενός τριμήνου για να εμβολιαστούν κατά του ιού από την 1η Ιανουαρίου, διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Το Σάββατο (18/12), διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων σε όλη τη Γαλλία για να διαμαρτυρηθούν για τους νέους κυβερνητικούς περιορισμούς. 

Ένα πλήθος μεγαλύτερο από το συνηθισμένο συγκεντρώθηκε, φωνάζοντας συνθήματα κατά του «πάσου εμβολιασμού» που σχεδιάζει η κυβέρνηση και συγκρίνοντας τα μέτρα με «δικτατορία». Η γαλλική κυβέρνηση πρότεινει αποδεικτικό εμβολιασμού για όσους εισέρχονται σε εστιατόρια, καφετέριες και άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις.

Επίσης, ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών ξεκινά την Τετάρτη (22/12)– ένα ακόμη παράπονο που εξέφρασαν οι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της πορείας. Σχεδόν 3.000 άτομα νοσηλεύονται στην εντατική με COVID-19 στη Γαλλία.

Στο Λονδίνο, μία μαζική διαδήλωση το Σάββατο οδήγησε σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών. Οι επικριτές των νέων μέτρων για τον κορονοϊό που επέβαλε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πλημμύρισαν την Oxford Street, μια δημοφιλή εμπορική περιοχή του Λονδίνου, εμποδίζοντας την κυκλοφορία καθώς βάδιζαν με ταμπέλες που έφεραν συνθήματα όπως «Τα διαβατήρια εμβολιασμού σκοτώνουν τις ελευθερίες μας» και «Μην συμμορφώνεστε».

Πολλοί ζήτησαν την απομάκρυνση του Τζόνσον και του υπουργού Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Σατζίντ Τζαβίντ. Η αστυνομία αντιμετώπισε διαδηλωτές τόσο στην πλατεία του Κοινοβουλίου όσο και αργότερα έξω από την Ντάουνιγκ Στριτ, την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού.

Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν καθώς η «Όμικρον» επιβεβαιώθηκε ως η κυρίαρχη παραλλαγή στο Λονδίνο, ωθώντας τον δήμαρχο της πόλης να κηρύξει ένα «μείζον περιστατικό». Ο Σαντίκ Χαν υπογράμμισε την ανησυχία του για τα κρούσματα και τη δυνατότητά τους να κατακλύσουν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Το ίδιο βράδυ, ξέσπασαν διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη κατά της πρόσφατης εισαγωγής διαβατηρίων COVID-19 για την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους στην καταλανική περιοχή.

Η διαμαρτυρία έλαβε χώρα για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, με τους διοργανωτές να λένε ότι θα συνεχιστούν όσο παραμένουν οι τρέχοντες περιορισμοί. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης στο Τορίνο, τη Χάγη και τη Βιέννη, μεταξύ άλλων.

Τι συμβαίνει εκτός Ευρώπης

Στις ΗΠΑ και ενώ αυξάνονται τα κρούσματα της ιδιαίτερα μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, ο Αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα αυστηρότερα μέτρα για να βάλει φρένο στην εξάπλωσή τους εν όψει Χριστουγέννων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ανακοινώσει την Τρίτη τα νέα βήματα της κυβέρνησης για να βοηθήσει τις πολιτείες που χρίζουν βοήθειας», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο αμερικανικό δίκτυο «NBC News».

Εν τω μεταξύ, οι αιγυπτιακές υγειονομικές αρχές δήλωσαν ότι εντόπισαν τα πρώτα κρούσματα Όμικρον στη χώρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι η παραλλαγή έχει αναφερθεί σε 89 χώρες και ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται σε 1,5 έως 3 ημέρες σε μέρη όπου εξαπλώνεται στην κοινότητα, ανέφερε το Reuters.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση, ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει την απαίτηση για τεστ στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν στη χώρα, παρά το γεγονός ότι ήρε τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε 10 αφρικανικές χώρες, ανέφερε η Toronto Star. Το Οντάριο έχει επίσης επαναφέρει περιορισμούς στο όριο των συγκεντρώσεων και τις ώρες λειτουργίας των εστιατορίων.

ΠΗΓΗ:NEWSBOMB.GR

 

    

 

Απόψεις