Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Θρίλερ στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράτσι με εισβολή των Ταλιμπάν

Πυρά ακούγονται ξανά από το διεθνές αεροδρόμιο του Καράτσι παρά την ανακοίνωση του στρατού ότι η κατάσταση τελεί υπό έλεγχο μετά την ενορχηστρωμένη εισβολή πάνοπλων ισλαμιστών που οδήγησε σε νύχτα-θρίλερ με συγκρούσεις, εκρήξεις και τουλάχιστον 24 νεκρούς.

Έπειτα από πολύωρες μάχες ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας πως ανέκτησε τον έλεγχο του αεροδρομίου και όλοι οι ένοπλοι είναι νεκροί -επτά σκοτώθηκαν από πυρά του στρατού και τρεις πέθαναν ανατινάζοντας τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι.

Ωστόσο, νέες πληροφορίες για πυρά στο διεθνές αεροδρόμιο έφθασαν το πρωί της Δευτέρας από την πόλη των 18 εκατομμυρίων, κύριο εμπορικό κέντρο του Πακιστάν. Ο αερολιμένας παραμένει κλειστός και οι πτήσεις κατευθύνονται σε άλλα αεροδρόμια.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν με τον εκπρόσωπό τους Σαμπντουλάχ Σαχίντ να δηλώνει πως η έφοδος στο αεροδρόμιο του Καράτσι «είναι μήνυμα στην πακιστανική κυβέρνηση πως είμαστε ακόμη ζωντανοί». Οι ίδιος ανέφερε πως το χτύπημα ήλθε ως αντίποινα για το θάνατο του πρώην ηγέτη του Κινήματος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, Χακιμουλάχ Μεχσούντ, και τους «φόνους αθώων ανθρώπων» από τις πακιστανικές δυνάμεις στα χωριά τους στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Ο Χακιμουλάχ Μεχσούντ σκοτώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε περιοχή του βορειοδυτικού Πακιστάν που αποτελεί προπύργιο των Ταλιμπάν. 
Η επίθεση στο αεροδρόμιο σημειώνεται μετά την αποτυχία των πρόσφατων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης του Πακιστάν. 


Ο πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ είχε αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Κίνημα των Ταλιμπάν στο Πακιστάν τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο των οποίων κηρύχθηκε εκεχειρία την 1η Μαρτίου, η οποία όμως διακόπηκε ένα μήνα αργότερα.
 Αναλαμβάνοντας την ευθύνη, ο Σαμπντουλάχ Σαχίντ κατήγγειλε ότι η πρόταση της πακιστανικής κυβέρνησης για διάλογο είναι επί της ουσίας ένα «εργαλείο πολέμου» που χρησιμοποιούν οι Αρχές στον πόλεμό τους εναντίον των Ταλιμπάν.

Η παραστρατιωτική αστυνομία του Πακιστάν ανέφερε, εν τω μεταξύ, πως στην επίθεση εμπλέκονταν και Ουζμπέκοι αντάρτες. Πολλοί εκ των νεκρών εργάζονταν στο διεθνές αεροδρόμιο ως φρουροί ασφαλείας και υπάλληλοι. Οι επιτιθέμενοι ήταν πολύ καλά εκπαιδευμένοι και το σχέδιο μελετημένο, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της επαρχίας Σιντχ, αναφέροντας επίσης ότι οι δράστες απέτυχαν να καταστρέψουν αεροσκάφη όπως σκόπευαν.

Ο στρατός ανακοίνωσε επίσης πως δεν υπάρχουν ζημιές σε αεροσκάφη και η φωτιά που ήταν ορατή κατά τη διάρκεια της νύχτας-θρίλερ δεν ήταν σε αεροσκάφος, αλλά σε κτίριο. «Όλα τα ζωτικής σημασίας περιουσιακά στοιχεία είναι άθικτα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού Ασίμ Μπάτζουα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ανέφεραν πως οι δέκα ένοπλοι εισέβαλαν στο αεροδρόμιο σε δύο ομάδες των πέντε ατόμων. Έριξαν χειροβομβίδες και άνοιξαν πυρά κατά των φρουρών στον παλαιό τερματικό σταθμό, ο οποίος στεγάζει αποθήκες εμπορευμάτων και γραφεία.

Υπήρξαν αρχικές αναφορές ότι κάποιοι εκ των εισβολέων ήταν ξένοι υπήκοοι. Οι δράστες πιστεύεται ότι χρησιμοποίησαν πλαστές ταυτότητες για να εισέλθουν στο χώρο, ενώ κατ' άλλες πληροφορίες εισέβαλαν κόβοντας φράκτη με συρματόπλεγμα.

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness