Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τουλάχιστον 100 άτυποι μετανάστες σκοτώθηκαν σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Λιβύης

Στους 100 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών σε δυο σκάφη στα οποία επέβαιναν άτυποι μετανάστες και βυθίστηκαν στα ανοιχτά της Λιβύης.

Στη γραπτή ανακοίνωση που εξεδόθη από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών σημειώθηκε πως τα ναυάγια σημειώθηκαν στα ανοιχτά των λιμενικών πόλεων Αλ Κουμς και Σουρμάν.

Στην ανακοίνωση σημειώθηκε πως στα σκάφη επέβαιναν πάνω από 140 άτομα μεταξύ των οποίων και γυναικόπαιδα.

Στην ανακοίνωση σημειώθηκε πως στα ναυάγια έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 100 άτυποι μετανάστες και πως τα 47 άτομα που διασώθηκαν από τους αλιείς και τις μονάδες της ακτοφυλακής μεταφέρθηκαν στην ακτή.

Σημειώθηκε δε πως συνεχίζονται οι εργασίες έρευνας διάσωσης και πως μέχρι στιγμής ανασύρθηκαν 31 πτώματα.

Το προσωπικό της ΙΟΜ στην περιοχή ανέφερε πως η θάλασσα ξέβρωσε ακόμα πολλά πτώματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο διευθυντής της ΙΟΜ στην Λιβύη Φεντερίκο Σόντα στις δηλώσεις που προέβη σχετικά με το ναυάγιο τόνισε πως το τελευταίο ναυάγιο είναι ένα αποτέλεσμα της απάθειας των κρατών σχετικά με τις εργασίες έρευνας και διάσωσης.

Ο Σόντα επέκρινε τις ευρωπαϊκές χώρες χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα και είπε, «χιλιάδες ευπαθείς άνθρωποι συνεχίζουν να πληρώνουν το τίμημα αυτής της απραξίας όσο στη θάλασσα τόσο στη ξηρά».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΜ φέτος πνίγηκαν 900 άτυποι μετανάστες στην προσπάθεια να περάσουν στις ακτές τις Ευρώπης μέσω της Μεσογείου.

 

ΠΗΓΗ: trt.net.tr

 

 

    

Απόψεις