Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τουρκικό άνοιγμα σε Αίγυπτο για ΑΟΖ

Πρόταση στην Αίγυπτο για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου απηύθυνε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αυτή η δήλωση θεωρείται προσπάθεια προσέγγισης της τουρκικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση Σίσι, αλλά και μια κίνηση που έχει στόχο να αποκλείσει το ενδεχόμενο συμφωνίας της Ελλάδας με την Αίγυπτο, στην περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως «όταν η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα σεβάστηκε τα νότια σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας, δηλαδή ανατολικά της 28ου μεσημβρινού, που έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ. Τώρα δίχως να μπει στη δική μας υφαλοκρηπίδα, συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες και την αδειοδότηση μέσα στη δική της υφαλοκρηπίδα και αυτό το βλέπουμε θετικά».
O Tούρκος υπουργός Εξωτερικών, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γεωργιανό ομόλογό του, δήλωσε πως «εμείς ως δύο χώρες με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, ανάλογα και με την εξέλιξη των διμερών μας σχέσεων, αύριο θα μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε με την Αίγυπτο για τη δικαιοδοσία θαλάσσιων ζωνών και να υπογράψουμε μία συμφωνία», τόνισε χαρακτηριστικά. Αφορμή για το «άνοιγμα» του κ. Τσαβούσογλου προς την Αίγυπτο στάθηκε η τελευταία κίνηση του Καΐρου, στον διεθνή διαγωνισμό για εκχώρηση αδειών ερευνών για υδρογονάνθρακες από την Αιγυπτιακή Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου. Τμήμα του οικοπέδου 18 ακολουθεί τη γραμμή που η Τουρκία δηλώνει ως το εξωτερικό όριο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξομάλυνσης των σχέσεων Γαλλίας – Toυρκίας, πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Γαλλίας συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του όλα τα ζητήματα στα οποία έχουν έρθει σε ρήξη οι δύο πλευρές, όπως η Συρία, η Λιβύη, η Ανατολική Μεσόγειος.
Ο Ερντογάν είπε στον Μακρόν ότι ο διάλογος ανάμεσα στους ηγέτες πάντα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις σχέσεις Γαλλίας – Τουρκίας.
«Υπάρχουν βήματα που μπορούμε να κάνουμε συλλογικά και με αλληλεγγύη», φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

    

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness