Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Η απόφαση του ICJ ήταν αναμενόμενη

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ), με την οποία απορρίφθηκαν οι αμοιβαίες προσφυγές της Κροατίας και της Σερβίας για γενοκτονία προβάλλεται από τον Τύπο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, στα οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις αντιδράσεις στο Ζάγκρεμπ και στο Βελιγράδι και τονίζεται ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης της ετυμηγορίας του ICJ το 2007, όταν επίσης απορρίφθηκε η προσφυγή της Βοσνίας σε βάρος της Σερβίας για γενοκτονία.

"Αποφασίστηκε ότι κανένας δεν είναι ένοχος για γενοκτονία" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντνέβνι Άβαζ" του Σαράγεβο, στο οποίο σημειώνεται ότι οι αποφάσεις του ICJ ήταν αναμενόμενες, καθώς το δικαστήριο είχε αποφανθεί νωρίτερα ότι η Σερβία δεν είναι υπεύθυνη για γενοκτονία στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Οσλομποτζένιε" του Σαράγεβο τονίζεται ότι οι πολιτικοί υποδέχθηκαν την απόφαση του ICJ με διαλλακτικότητα, αντίθετα σε περιοχές, στις οποίες υπήρξαν τα περισσότερα θύματα του πολέμου, όπως στην κροατική πόλη Βούκοβαρ επικράτησε πικρία και απογοήτευση.

"Είναι σημαντικό ότι η Κροατία και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη προσέφυγαν συγκεκριμένα εναντίον της Σερβίας για γενοκτονία, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα τίνος η πολιτική προκάλεσε δεινά και απώλειες ανθρώπινων ζωών στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ανεξάρτητα από την απόφαση, αυτά είναι σημαντικά στοιχεία, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει η σερβική ηγεσία" σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ο τηλεοπτικός σταθμός BHT 1, εκτός από την αναφορά στην απόφαση του ICJ, άνοιξε και το θέμα πιθανής αναθεώρησης της προηγούμενης απόφασης του δικαστηρίου, με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή της Βοσνίας εναντίον της Σερβίας για γενοκτονία.

Η απόφαση ελήφθη το 2007 και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη έχει τη δυνατότητα σε περίοδο 10 χρόνων να ζητήσει αναθεώρηση, εφ' όσον όμως συλλέξει νέα αποδεικτικά στοιχεία.

Νομικοί, όπως ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σαράγεβο, Ζάριγιε Σεϊζοβιτς εκτιμούν ότι μετά την ετυμηγορία για τις αμοιβαίες προσφυγές της Κροατίας και της Σερβίας, η έναρξη επανεξέτασης της απόφασης επί της προσφυγής Βοσνίας θα εξαρτηθεί από την τελεσίδικη απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) στην υπόθεση του στρατηγού Μόμτσιλο Πέρισιτς, πρώην διοικητή του στρατού της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

Η μη κυβερνητική οργάνωση "Ινστιτούτο για τη Μελέτη της Γενοκτονίας", με έδρα τον Καναδά, στην οποία συμμετέχουν κυρίως άτομα με καταγωγή από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, εκτιμά ότι το ICJ με την τελευταία απόφασή του, όπως και νωρίτερα το ICTY απώλεσαν κάθε αξιοπιστία και ότι με την απόρριψη των καταγγελιών για γενοκτονία στη Βοσνία και στην Κροατία κηλίδωσαν τη διεθνή έννομη τάξη.

"Τα θύματα της επίθεσης και της γενοκτονίας δεν έχουν ανάγκη από μια πολιτική ψευδούς συμφιλίωσης που εισάγεται συνεχώς μέσα από πολιτικές αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων βάσει της συνεχιζόμενης αύξησης των νομικών κριτηρίων και προτύπων για τη γενοκτονία, αλλά από την αλήθεια και τη δικαιοσύνη και την ηθική και υλική ικανοποίηση" αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου.

Η μη κυβερνητική οργάνωση καλεί όλους τους πατριώτες στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη να απαιτήσουν ρητά από τις πολιτικές και ακαδημαϊκές δομές στη χώρα να επιμείνουν στην επανεξέταση της προσφυγής εναντίον της Σερβίας για γενοκτονία.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη χθες αρνητικά, απορρίπτοντας, στο σύνολό τους, την προσφυγή της Κροατίας εναντίον της Σερβίας και την αντιπροσφυγή της Σερβίας, για γενοκτονία, δίνοντας τέλος σε μια δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών που διήρκησε πάνω από 15 χρόνια.

O πρόεδρος του ICJ, Πέτερ Τόμκα, κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, τόνισε ότι το Δικαστήριο έκρινε πως η Κροατία δεν απέδειξε ότι ο στρατός της πρώην Γιουγκοσλαβίας (JNA) και οι σερβικές στρατιωτικές δυνάμεις διέπραξαν στην επικράτειά της γενοκτονία. Επισήμανε ακόμη ότι ούτε και η Σερβία απέδειξε την ύπαρξη γενοκτονίας ή τέτοιας πρόθεσης κατά τη διάρκεια και πριν από τη στρατιωτική επιχείρηση "Καταιγίδα" στην Κροατία.

Το δικαστήριο έκρινε πως την περίοδο 1991 - 1995 διεπράχθηκαν εγκλήματα, δεν μπόρεσε ωστόσο να διαπιστώσει απόπειρα εξολόθρευσης, εν μέρει ή εξ ολοκλήρου, εναντίον των δύο εθνικών κοινοτήτων.

Ο κ. Τόμκα υπενθύμισε ότι ούτε ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Σλομπόνταν Μιλόσεβιτς, είχε κατηγορηθεί για γενοκτονία στην Κροατία, παρά μόνο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και σε ό,τι αφορά την αντιπροσφυγή της Σερβίας, διευκρίνισε πως "ακόμη και αν είναι αληθείς οι ισχυρισμοί πως οι κροατικές αρχές επιδίωξαν να εκδιώξουν τον σερβικό πληθυσμό από την Κροατία και να αποτρέψουν την επιστροφή του, αυτό δεν συνιστά απόδειξη ότι επιδίωξαν να εξολοθρεύσουν την κοινότητα αυτή, δηλαδή να διαπράξουν γενοκτονία". 


(ΑΠΕ)


    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων