Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Βρετανία: Παράταση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου στο οικονομικό πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου παρατείνεται το πρόγραμμα αποζημίωσης των εργαζομένων που έχουν λάβει προσωρινή, αναγκαστική άδεια λόγω του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή των κοινοτήτων ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ.

Το πρόγραμμα στήριξης των εργαζομένων που ξεκίνησε το Μάρτιο και είχε διάρκεια μέχρι και το τέλος του Ιουνίου, θα συνεχιστεί για άλλους τέσσερις μήνες, χωρίς αλλαγές για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το 80% των μηνιαίων αποδοχών του μέχρι και το όριο των 2.500 λιρών. Ωστόσο, για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, οι επιχειρήσεις που επωφελούνται του προγράμματος θα κληθούν να μοιραστούν μέρος του κόστους των αποδοχών των εργαζομένων, και ενόσω θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίγουν σταδιακά τις επιχειρήσεις τους με τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε μερική απασχόληση.

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι αυτό δεν θα επηρεάσει το ποσό της αποζημίωσης που θα συνεχίσουν να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι. Ανέφερε, επίσης, ότι το πρόγραμμα θα ισχύσει σε όλους τους τομείς των επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, όπου μέχρι σήμερα επωφελήθηκαν ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις και 7,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Επιμελητήρια, συνδικάτα εργαζομένων και ενώσεις διευθυντών καλωσόρισαν τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών. Ο γενικός διευθυντής του Εμπορικού Επιμελητηρίου Βρετανίας, 'Ανταμ Μάρσαλ, σε μήνυμά του δήλωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών άκουσε τα αιτήματα των επιχειρήσεων της χώρας για ομαλή επιστροφή στην εργασία.

Το Ινστιτούτο Διευθυντών, από την πλευρά των εργοδοτών, ανακοίνωσε ότι η παράταση του οικονομικού προγράμματος θα φέρει ανακούφιση σε εργοδότες και εργαζόμενους στη χώρα και ότι η ευελιξία που προσφέρει στις επιχειρήσεις θα τις επιτρέψει να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους παράλληλα με την ζήτηση, αποφεύγοντας τα προβλήματα ρευστότητας.

Η γενική γραμματέας του συνδικάτου TUC τόνισε ότι η παράταση του προγράμματος υποστήριξε ότι «η αλλαγή που επιτρέπει την μερική εργασία είναι σημαντική για την σταδιακή και ασφαλή επιστροφή στην εργασία, ενώ η διατήρηση της αποζημίωσης του 80% των αποδοχών είναι όφελος προς τις εργαζόμενες οικογένειες».

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών, η παράταση του προγράμματος, υπό την τρέχουσα μορφή του, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, θα αυξήσει το κόστος του κατά περίπου 10 δισεκατομμύρια λίρες και θα ανεβάσει το συνολικό ποσό δαπάνης που θα διατεθεί σε περίπου 60 δισεκατομμύρια.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

 

   

Απόψεις

Αθλητικά

Ο Βρετανός Λιούις Χάμιλτον (Mercedes) θα εκκινήσει πρώτος στο αυστριακό γκραν πρι της Φόρμουλα Ένα, αφού στα σημερινά δοκιμαστικά που έγιναν υπό βροχή στην πίστα του...

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.

Μηνιαίο αρχείο ειδήσεων