Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ζ. Γκάμπριελ: Όλη η Ευρώπη να στηρίξει τους "δημοκρατικά σκεπτόμενους" Τούρκους

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι η χώρα του και η υπόλοιπη Ευρώπη θα πρέπει να στηρίξουν τη «δημοκρατικά σκεπτόμενη» πλειονότητα των Τούρκων που δεν υποστηρίζουν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δηλώσεις αυτές στη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) έγιναν την ώρα που επιδεινώνονται δραματικά οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας, αφού ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους που ζουν στη χώρα να μποϊκοτάρουν τα μεγάλα γερμανικά κόμματα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Περισσότερη από τη μισή χώρα είναι δημοκρατικά σκεπτόμενη. Δεν τον στήριξαν», δήλωσε ο Γκάμπριελ από το Σάαρλαντ.

«Πιστεύω ότι πολλοί στην Τουρκία βασίζονται στην Ευρώπη και τη Γερμανία για να στηρίξουν την τουρκική δημοκρατία και όχι να κοιτάνε απλώς άπραγοι», τόνισε ο Γερμανός υπουργός.

Ένας βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, πήγε ένα βήμα πιο κάτω. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Ρόντεριχ Κίζεβέτερ κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία «της οικογένειας Ερντογάν» στο εξωτερικό.

Ο Γκάμπριελ πάντως εμφανίστηκε επιφυλακτικός στο θέμα των κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας, λέγοντας ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να πλήξει «τους ιδιοκτήτες μικρών εστιατορίων και τους σερβιτόρους στις δυτικές ακτές» της Τουρκίας.

(ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ)