Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ “ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ”

Η ιστορία του οίκου οπτικών ειδών “Παπαδημητρόπουλος” έχει μεν τις ρίζες της σε μια πολύ ταραγμένη εποχή για την Ελλάδα, συγκεκριμένα στο 1932, είναι δε η ιστορία επιτυχίας ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε κόντρα στην εποχή του και τα κατάφερε περίφημα!

Ο λόγος για τον Ευθύμιο Παπαδημητρόπουλο, από την πόλη της Λαμίας, ο οποίος το 1920 με εντολή του τότε πρωθυπουργού της χώρας, Ελευθερίου Βενιζέλου, βρέθηκε μαζί με δεκάδες ακόμη Έλληνες στη Γαλλία, με σκοπό να λάβει όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να φανεί αντάξιος των προσδοκιών του οραματιστή πολιτικού καταλαμβάνοντας αξίωμα δημοσίου υπαλλήλου, έπειτα από την επέκταση των συνόρων της χώρας.

Τα πράγματα όμως, δεν πήγαν καλά. Ο πόλεμος στη Μικρά Ασία «πρόλαβε» να εγκλωβίσει τους Έλληνες απεσταλμένους στη Γαλλία, οι οποίοι λόγω της άθλιας οικονομικής κατάστασης της χώρας, αναγκάστηκαν να παραμείνουν μακριά από την Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στον χρόνο που μεσολάβησε μέχρι τον επαναπατρισμό του, ο Ευθύμιος Παπαδημητρόπουλος διδάχθηκε την τέχνη της κατασκευής βοηθητικών οπτικών φακών, κάτι που αποφάσισε να φέρει μαζί του κατά την επιστροφή στη γενέτειρά του.

Τελικά, το 1932 ήρθε η λύτρωση. Παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα που επικρατούσε σε ολόκληρη την επικράτεια εξαιτίας του Κραχ του 1929, ο Ευθύμιος Παπαδημητρόπουλος άνοιξε το πρώτο κατάστημα οπτικών ειδών στη Λαμία, στην πλατεία Πάρκου, εκεί όπου βρισκόταν αργότερα το φαρμακείο Πιπιλίγκα.

Μαζί με τη σύζυγό του, Λουκία, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια από τις ιστορικότερες επιχειρήσεις της πόλης, ενώ και οι δύο ξεχώριζαν για την ευγένεια και τους καλούς τους τρόπους. Με εργατικότητα, συνεπή ανταπόκριση στις ανάγκες των πελατών, αξιοπιστία και ποιότητα υπηρεσιών ο οίκος οπτικών ειδών “Παπαδημητρόπουλος” παγιώθηκε στη συνείδηση του κόσμου και φυσικά, ξεχώρισε.

Ωστόσο, μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε και ο οικογενειακός χαρακτήρας της επιχείρησης, όπου εκτός από τον πρωτότοκο γιο της οικογένειας κύριο Μανώλη, και τα άλλα τρία παιδιά, η Ευμορφία, η Μαρία και ο Παναγιώτης ήταν ενεργά μέλη του καταστήματος, ήδη από τα χρόνια του σχολείου.

Αργότερα, ο κύριος Μανώλης και οι δύο αδερφές του ανέλαβαν την σκυτάλη από τον πατέρα τους, ενώ ο Παναγιώτης χάραξε τη δική του πορεία, ως δικηγόρος.

Το 1952 το κατάστημα μεταφέρθηκε στη συμβολή των οδών Λεωσθένους και Χαντζοπούλου, σε μια κίνηση στρατηγικής για καλύτερη προβολή του καταστήματος.

Από το 1964 στην επιχείρηση εντάχθηκαν ο γιος του Ευθύμιου Παπαδημητρόπουλου, Μανώλης, ο οποίος συνέδραμε ουσιαστικά τον πατέρα του και συνέχισε την οικογενειακή επιχείρηση μαζί με την Ευμορφία και τη Μαρία.

Το 1968 η «φρενίτιδα» των γυαλιών ηλίου έφερε το κατάστημα του κυρίου Μανώλη Παπαδημητρόπουλου σε πρώτη ζήτηση στην τοπική αγορά, εκτοξεύοντας τις πωλήσεις και κατά συνέπεια τα έσοδά του.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1979, αφού ο οίκος οπτικών ειδών είχε πια αποκτήσει σταθερό πελατολόγιο που εξακολουθούσε να «ανθίζει», το κατάστημα μεταφέρθηκε στην Καποδιστρίου 3, δίπλα από το κατάστημα της σημερινής Εθνικής Τράπεζας.

Η τελευταία και οριστική μετακίνηση του καταστήματος έγινε το 1992, όταν ο οίκος οπτικών ειδών “Παπαδημητρόπουλος” μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητο χώρο ακριβώς απέναντι, στην Καποδιστρίου 4.

Καθώς τα χρόνια περνούν, η σύνθεση της οικογενειακής επιχείρησης μεταβάλλεται. Η κυρία Ευμορφία και η κυρία Μαρία αποχωρούν και σε θέση… μάχης μπαίνει το νέο αίμα της οικογένειας, ο Θύμιος και η Λουτσιάννα, τα δύο παιδιά του κυρίου Μανώλη. Παράλληλα, για τις ανάγκες της επιχείρησης απασχολείται και προσωπικό εκτός της οικογένειας.

Από το 2009 ο Θύμιος Παπαδημητρόπουλος και η Λουτσιάννα Παπαδημητροπούλου έχουν χριστεί και επίσημα διάδοχοι του παππού και του πατέρα τους, με μια μεγάλη ιστορία να τους «βαραίνει». Μαζί με την παράδοση, όμως, αντικατοπτρίζουν τον παλμό της σύγχρονης εποχής, που μεταβάλλεται και εξελίσσεται προς μια νέα κατεύθυνση στη μόδα και τις τεχνικές προδιαγραφές των γυαλιών οράσεως και ηλίου.

 

Επί ογδόντα και πλέον χρόνια ο οίκος οπτικών ειδών “Παπαδημητρόπουλος” συνεχίζει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του αγοραστικού κοινού, στον δρόμο που χάραξε το 1932 ο Ευθύμιος Παπαδημητρόπουλος και η σύζυγός του, Λουκία, με εγγύηση την ποιότητα, την ευγένεια και την… οικογένεια!

http://lamiakos-typos.gr/ellada-eidiseis/epeisodia-me-foties-kai-metakin...

Φωτογραφίες