Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΙΚΑΣ ΤΟ ΕΤΟΣ Ι838

Γράφει ο Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος


Την Τετάρτην του Μηνός Ιουνίου, χιλιοστού τρακοστού ογδόου έτους, ημέραν Σάββατον προ Μεσημβρίας παρουσιασθείς εις το Ειρηνοδικείον τούτο Λαμίας ο κύριος Αναγνώστης Βλαχορίζος κάτοικος Στελίδος, ιδιοκτήτης, ενώπιον εμού του εκπληρούντος τα Συμβολαιογραφικά Ειρηνοδικείου Λαμίας, επί παρουσία  και των υποφαινομένων μαρτύρων κυρίων Στεργίου Χατζή Νικολάου  και  Λάμπρου Παναγιώτου κατοίκων Λαμίας εμπόρων  γνωστών μοι, εξητήσαντο να συντάξω την παρούσαν  Διαθήκην, ως ακολούθως :

Οι κατά το χιλιοστόν επτακοσιοστόν εννενικοστόν έννατον έτος, συζευχθείς μετά της  Συζύγου του κυρίας Μαρίας έλαβε δια προίκαν του χίλια τετρακόσια εβδομήκοντα πέντε κατά την τρέχουσα τότε τιμήν κολονάτα τάλληρα, καθώς και άλλα κτήματα τα οποία ενούντο  κατά την τότε συμφωνίαν των διά λογαριασμόν της Συζύγου του κ. Μαρίας, και επειδή σήμερον δεν δύναται να επιστρέψη εις αυτήν εις μετρητά την ανωτέρω ποσότητα την συμπληρεί  με τα ακόλουθα ακίνητα κτήματα, παραχωρών εις αυτήν το εν Χαλκίδι εργαστήριον, το εν Στελιδι νεόκτιστον οσπίτιον, εν αμπέλιον εις τα Πατήρια δύο ήμιση στρεμμάτων  με επτά ελαιόδενδρα, εν αμπέλιον εις την Γομαρόβρασιν ενός και ημίσεως στρέμματος, μίαν ακλαδίαν ενός τετάρτου του στρέμματος εις την αυτήν θέσιν εμπεριέχοντος εν ελαιόδενδρον, ένα αμπέλι εις του Σιδερά τα δένδρα τρία τέταρτα του στρέμματος, εν αμπέλι εις την θέσιν μεγάλην στράταν  τρία τέταρτα του στρέμματος, εμπεριέχον και δύο ελαιόδενδρα, μία ακλαδιά εις την αυτήν θέσιν, με εν ελαιόδενδρον, μίαν ακλαδιάν ειςτην θέσιν Τρακλιά με πέντε ελαιόδενδρα, τρία Κουβέλια χωράφιον εις το λειβάδι, τρία Κουβέλια χωράφιον εις Τζαμαντί Μαγούλαν, εξ Κουβέλια χωράφιον εις Κορομηλά λάκες, ένα κήπο εντός της πόλεως Στελίδος, και ένα  οικόπεδον εις την παλαιάν επάνω χώραν.  

Λαμβάνουσα ταύτα πάντα η Σύζυγός του  Μαρία.

Αυτά έχει την πληρεξουσιότητα να τα διαθέτη ως βούλεται, δίδουσα εις τους υιούς και θυγατέρας  κατά την ευχαρίστησίν της ανά έκαστον το μεριδιόν του, χωρίς  να την αντιτίνη κανείς εις το παραμικρόν

Ταύτα εκθέσαντος του διαθέτου Αναγνώστου Βλαχορίζου, υγιής ων τας φρένας συνετάχθη η παρούσα διαθήκη, ήτις και αναγνωσθείσα ενώπιον αυτού και των μαρτύρων  μεγαλοφώνως και ευκρινώς υπεγράφη παρ’ αυτών και εμού του συντάξαντος αυτήν Ειρηνοδίκου Λαμίας.


Υπογραφές

Ο εκπληρών τα Συμβολαιογραφικά Ειρηνοδίκης Λαμίας.

Υπογραφή.


Πηγή:  ΓΑΚ Νομού Φθιώτιδος.


Η  Χ Ο Ρ Η Γ Η Σ Η  Δ Ι Α Ζ Υ Γ Ι Ο Υ  Τ Ο   Ε Τ Ο Σ 1836 


Αριθ. Αυξ 235
Αγωγή 1018

Το Δικαστήριον των εν Λαμία Πρωτοδικών

Συγκείμενον υπό των Δικαστών κ.κ. Ν.φλογαϊτου, Προέδρου, Α. Πόμερ και Φ. Στρατομάγερ, συνεδριάσαν δημοσίως περί της εξής υποθέσεως:

Η κ. … εκ του Φραντσί χωρίου της Φθιώτιδος, δια της προς το εκ Αμφίσης Δικαστήριον των Πρωτοδικών … εζήτησε την υπό του συζύγου της κ. … συγχωρίον της , διάζευξιν επί τω λόγω ότι αύτη σεληνιάζεται και ως εκ τούτου μη δηναμένη να συμβιώση μετ’ ανδρός, προκρίνει τον Μοναχικόν βίον.  

Ο κ. … εζήτησεν επίσης την διαζευξίν του. Όθεν το Δικαστήριον μετά την αποτυχούσαν απόπειραν προε ένωσιν, διέταξε την δια της εφημερίδος των αγγελιών δημοσίευσιν της αναφοράς της …

Δημοσιευθείσης της αναφοράς δια του φύλλου 22 της εφημερίδος των Αγγελιών της 10ης Απριλίου π. έ.  

Η εξητείται δια της αγωγής της την διάζευξιν… Επειδή η ένωσις δεν επέτυχεν  και παρά του Νόμου ορισμένη τριαντακονθήμερος προθεσμία… επειδή τέλος ο γάμος δεν συνιστάται εκ μόνον του Πολιτικού Συντάγματος, αλλά και εκ της Ιερολογίας απαιτείται  προς διάλυσιν  και το Εκκλησιαστικόν Διαζύγιον, δια ταύτα εγκρίνει την Διάζευξιν, καθ’ όσον αφορά το πολιτικόν μέρος…



Εξεδόθη και εδημοσιεύθη εν Λαμία την 23ην Σεπτεμβρίου 1836.

Ο Πρόεδρος.


To  Προικοσήμφωνο. Θεσμός που εμφανίζεται στη χώρα μας το έτος 1830 αν και κρατάει από τα βυζαντινά χρόνια  και ήταν σε ισχύ κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Ο πατέρας μεταβιβάζει την κόρη του μαζί με τα υποσχεθέντα αγαθά στο κύρη της και αφέντη της, 

Το Προικοσύμφωνο ή προικοχάρτι ή αρραβονοχάρτι συνέτασσαν  μπροστά στο γαμπρό  και  τον πατέρα της νύφης από ιερείς οι οποίοι εκείνη την εποχή ήταν υπεύθυνοι για την εφαρμογή του Οικογενειακού Δικαίου. Η κατάργηση της προίκας έγινε με το Νόμο 1329 το 1983. Το πρώτο βήμα για την κατάργηση  έγινε το 1955 από 17 Κοινότητες της Ρούμελης και πρωτοστάτη τον Κώστα Κίτσο από το χωριό  Άγιος Γεώργιος – Νεοχωράκι Φθιώτιδος,  με υπόμνημα που έστειλε στη βασίλισσα Φρειδερίκη ικετεύοντάς την να αναλάβει την κατάργηση της προίκας.

Η βασίλισσα  αντί αυτού, βοηθούσε το θεσμό με 1000 δραχμές σε βιβλιάρια των απόρων κορασίδων!                 

 


Η βασίλισσα Φρειδερίκη χορηγεί βιβλιάρια προικοδότησης σε μικρά κορίτσια στη Λαμία το έτος 1958.  
(Φωτ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΝΕΑ)

    

 

randomness