Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Άλλοι βαράνε τα νταούλια, όχι η κυβέρνηση !

Στην περιβόητη υπόθεση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, η αριστερή ελληνική κυβέρνηση υπέστη ολοκληρωτική ήττα. Υποχρεώθηκε σε μεγάλες και θεαματικές αναδιπλώσεις σε σχέση με τα πιστεύω της και τις πολιτικές της πεποιθήσεις.

Οι θέσεις που πρόβαλλε στη διαπραγμάτευση με διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς αποδείχτηκαν αντιφατικές, ανεφάρμοστες και ουτοπικές. Έδωσε έναν αντιμνημονιακό αγώνα με μοναδικά όπλα όπως αποδείχτηκε την στείρα συνθηματολογία και τον αρνητισμό απέναντι σε ότι πρότειναν οι δανειστές. Εκπροσωπώντας μία χώρα η οικονομία της οποίας σχεδόν είχε κηρύξει στάση πληρωμών στο εσωτερικό και βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας, η κυβέρνηση της Αριστεράς εμφανίστηκε να υπερασπίζεται ένα προεκλογικό πρόγραμμα 12 δις, χωρίς ποτέ να εξηγήσει που θα βρει τα λεφτά για να το εφαρμόσει. Το πρόγραμμα αυτό υπόσχονταν υψηλό αφορολόγητο, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και 13η σύνταξη στους συνταξιούχους.

Από τη μία τσέπη δηλαδή το κράτος θα είχε λιγότερα έσοδα και από την άλλη θα έκανε και παροχές! Επόμενο ήταν να μην μας πάρουν στα σοβαρά οι ευρωπαίοι εταίροι μας !

Η περίοδος αυτή έκλεισε με τη φράση του πρωθυπουργού “είχαμε αυταπάτες” ! Και πράγματι αποτελούσε μεγάλη αφέλεια και αυταπάτη να πιστεύουν πολλοί ότι θα μπορούσαμε τελικά να αποφύγουμε τα μνημόνια, την υπαγωγή μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους όποιους μηχανισμούς διάσωσης, παριστάνωντας τις “μωρές παρθένες”, τους έκπληκτους και τους απορούντες. Όπως αποτελούσε μεγάλη αφέλεια και αυταπάτη να πιστεύουμε στα σοβαρά ότι “εμείς θα βαράμε τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν” !

Κατάλαβαν οι Συριζαίοι ότι οι ψευτομαγκιές και οι λεονταρισμοί δεν χωράνε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με δανειστές, όταν μάλιστα η χώρα έχει χρεοκοπήσει και εξαρτά την επιβιωσή της από την εκταμίευση της επόμενης δόσης ή μήπως ακόμη ζουν στον κόσμο τους ;

Θεωρούμε λογικό η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας να αναζητήσει ένα νέο αφήγημα. Το δικό της success story !

Αυτό προβάλλει το τελευταίο διάστημα με τις περιοδείες του πρωθυπουργού, των υπουργών και άλλων κυβερνητικών παραγόντων σε όλη την Ελλάδα. Με το κλείσιμο της συμφωνίας, “τα μνημόνια τελείωσαν, βγαίνουμε στις αγορές, έρχεται η ανάπτυξη” ακούμε συνέχεια από επίσημα κυβερνητικά χείλη ! Πολύ καλό για να είναι αληθινό ενα τέτοιο αφήγημα. Το πρόβλημα είναι ότι οι αγορές δεν διατάσσονται και πολύ περισσότερο δεν μας παρακαλάνε - όπως πίστευε ο πρωθυπουργός - για να μας δανείσουν και μάλιστα με χαμηλό επιτόκιο.

Οι αγορές θα μας παρακολουθούν και θα μας δανείζουν μόνο με την αυστηρή προϋπόθεση οτι η χώρα εκσυγχρονίζεται, μεταρρυθμίζεται και κάνει προσπάθειες για να δημιουργήσει καινούριο πλούτο. Οι αγορές θα μας δανείσουν μόνο όταν μας εμπιστευτούν ξανά.

Η διαχείριση της ήττας στον τομέα της οικονομίας δεν είναι εύκολη υπόθεση για μια κυβέρνηση που άλλα υποσχέθηκε και άλλα αναγκάζεται να εφαρμόσει. Γι’ αυτό και τελευταία η κυβέρνηση επιδιώκει να αλλάξει την ατζέντα και να στρέψει το ενδιαφέρον σε τομείς που δεν δεσμεύονται από μνημονιακές υποχρεώσεις. Ο τρόπος όμως που οι υπουργοί της χειρίζονται τα πράγματα δημιουργεί αρνητικό κλίμα στην οικονομία.

Από την στοχοποίηση των επενδύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, την επίθεση στη δικαιοσύνη, την ανοχή της κυβέρνησης απέναντι σε φαινόμενα βίας και ανομίας, μέχρι την αδυναμία της να προστατέψει την ιδιοκτησία και την περιουσία των πολιτών από τους “μπαχαλάκηδες” και τους αναρχικούς των Εξαρχείων, εκτυλίσσονται γεγονότα και καταστάσεις που δεν βοηθάνε ούτε τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ούτε τον ερχομό της ανάπτυξης !


Χρήστος Αλεξανδρής

 

 

   

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.