Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΛΑΜΕ; του Σπύρου Ρίζου

Με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού κ. Παπαδημητρίου στη Λαμία που είχε γενικά ως στόχο την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, χωρίς βέβαια να υπάρξει από πλευράς του καμία δέσμευση ή εξαγγελία, ούτε για την Π.Ε.Λ., αλλά ούτε για κάτι άλλο συγκεκριμένο. Αρκέστηκε μόνο να πει ότι «επιμένουμε, προσπαθούμε και θα τα καταφέρουμε». Μετά από αυτά, θα προσπαθήσω με τη σειρά μου να περιγράψω και να σχολιάσω την κατάσταση, όπως την αντιλαμβάνομαι γύρω μου.

Μια κινέζικη παροιμία λέει: «Όταν το δάκτυλο δείχνει το φεγγάρι, ο ηλίθιος κοιτάζει το δάκτυλο...». Τίθεται λοιπόν, το ερώτημα, οι εκπρόσωποί μας είναι ηλίθιοι ή παριστάνουν τους ηλίθιους;

Ενώ βλέπουν ότι με αυτή την πολιτική που ακολουθούν εδώ και δέκα χρόνια, προκοπή δεν βλέπουμε, αλλά αντιθέτως οι επιχειρήσεις κλείνουν και οι άνεργοι αυξάνονται, αυτοί αυτοϊκανοποιούνται με τις κοκκορομαχίες, όπου βρεθούν κι όπου σταθούν.

Με τις βαρύτατες εισφορές και τους φόρους που έχουν επιβάλλει στις επιχειρήσεις, το μόνο που θα καταφέρουν, είναι να καταστραφούμε όλοι και να καταρρεύσει και το κοινωνικοοικονομικό σύστημα της χώρας μας. Δέστε τί έπαθαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση και τους «δορυφόρους» της οι άνθρωποι και ακόμη δεν λένε να συνέλθουν.

Κύριοι των ηγετικών ομάδων των κομμάτων της «Δημοκρατίας μας» κάποια άλλη συνταγή χρειαζόμαστε, για να βγούμε από την κρίση. Θέλουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση που να διασφαλίζει τη συνέχεια και τη λειτουργία των παραγωγικών επιχειρήσεων και κατά συνέπεια, των θέσεων εργασίας.

Η αδιαφορία για τις επιπτώσεις από τα μέτρα που κατά καιρούς παίρνουν οι πολιτικοί μας (δήθεν ένεκα του Μνημονίου) και οι παρεμβάσεις τους στην αγορά και στην παραγωγή, έχουν οδηγήσει στην καταστροφή ενός μέρους του (ακριβοπληρωμένου) παραγωγικού τομέα και όσοι επέζησαν βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, αναφέρω πως ένα μεγάλο μέρος του τουριστικού τομέα και του αγροτικού μπορούν και αντιστέκονται ακόμη στην κρίση.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με αντεργοδοτική νομοθεσία δεν είναι δυνατόν πλέον να συνεχίσουμε, αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι, πολιτικοί, συνδικαλιστές, εργαζόμενοι και άνεργοι. Αν δεν φτιάξουμε έναν τίμιο κανόνα συνεργασίας, δε θα δούμε τη Χώρα μας και το Λαό μας να βγαίνουν από την κρίση. Πώς θα γίνει ανάπτυξη, μόνο με νέους επιχειρηματίες, αν δεν εξυγιανθούν οι επιχειρήσεις που υπάρχουν; Πώς θα αναπτυχθούν σε ένα αρρωστημένο περιβάλλον; Σε ποιούς θα πουλάνε και από ποιούς θα αγοράζουν; Η Αγορά είναι μια αλυσίδα και αν σπάσει, «χαιρέτα μας τον πλάτανο»...

Υπάρχουν βέβαια οι εξαιρέσεις και τα θαύματα!

Εκτός κι αν στοχεύουν οι πολιτικοί μας στην απειρία των νέων επιχειρηματιών και προσπαθούν να τους ρίξουν στο λάκκο των λεόντων για να σωθούν αυτοί (αυτό έπραξαν και στο παρελθόν), με το να λένε δηλαδή ότι δήθεν πέτυχαν ανάπτυξη, όπως οι προηγούμενοι με τα «mini market» και τα «κομμωτήρια» που μόλις έπαιρναν την επιδότηση, σε λίγο καιρό έκλειναν.

Ένας σημαντικός τομέας και δείκτης της οικονομίας είναι οι αγοραπωλησίες κινητών και ακινήτων, με σημαντικά έσοδα και για το κράτος από τους φόρους και τα τέλη μεταβίβασης. Οι αγοραπωλησίες, λοιπόν, έχουν καταβαραθρωθεί τα τελευταία χρόνια και αυτοί κάθονται και μας περιγράφουν το κακό (στοιχεία, ποσοστά, δείκτες κλπ.), για να δείξουν, ότι δήθεν ενδιαφέρονται και παρακολουθούν το θέμα μας (πρόβλημα ή βασανιστήριο) στο οποίο αυτοί μας οδήγησαν με τις αποφάσεις τους. Αλλά πραγματική λύση για το «πρόβλημα» δεν προτείνουν για να αλλάξει η κατάσταση, φοβούνται μην δυσαρεστήσουν τους αδιάφορους, αυτούς που στην παραμικρή αλλαγή βλέπουν συνομωσίες και υποχθόνιες δυνάμεις που απεργάζονται το κακό τους.

Γι’αυτό και οι πολιτικοί μας στην πλειοψηφία τους ακολουθούν τη συνταγή «μην αλλάξεις τίποτα αν θέλεις να λένε ότι είσαι ένας καλός ηγέτης και να ξαναεκλεγείς».

Δέστε πόσα πράγματα είχαν αρνητική έκβαση για την πόλη μας, τη Λαμία, τη Φθιώτιδα και την Περιφέρεια Στερεάς: χάσαμε την έδρα του Πανεπιστημίου, η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας ρήμαξε (η μελέτη του Διοικητηρίου κόστισε ακριβά αλλά το Διοικητήριο δεν κατασκευάστηκε, το ίδιο και το Δικαστικό Μέγαρο), οι έδρες πολλών υπηρεσιών «έφυγαν» ή «θα φύγουν» από εδώ και η βιομηχανική περιοχή και οι βιομηχανίες εγκαταλείφθηκαν και οδηγήθηκαν στο «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», αλλά κανένας από τους πολιτικούς μας που είχαν ή έχουν ευθύνη δεν αισθάνονται την ανάγκη και την υποχρέωση να απολογηθούν.

Για να μπορούμε να πιστέψουμε στα λόγια σας, για το τί θα γίνει αύριο, πρέπει σήμερα να μας δείξετε τί κάνατε χθες, κύριοι αντιπρόσωποι του Λαού και του Έθνους.


Σπύρος Ρίζος