Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Mε τη γροθιά σφιγμένη... (Άρθρο του Χρήστου Αλεξανδρή)

Για «απαράδεκτη τροπολογία που οδηγεί σε μαζική απόλυση τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ» κάνουν λόγο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και καταγγέλλουν «κυβερνητικές μεθοδεύσεις», καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία.

Σε κοινή δήλωσή τους οι Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Σωκράτης Φάμελλος και ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης, αναφέρουν ότι «μετά την ψήφιση της κατάπτυστης τροπολογίας του Φεβρουαρίου του 2020 που άνοιξε το δρόμο για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, από τους βουλευτές της ΝΔ και μόνο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη που υποσχόταν "περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας για όλους", με τροπολογία ντροπής που κατέθεσε νύχτα και φέρνει για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγεί σε μαζική απόλυση όλους τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, της μοναδικής εταιρείας παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ωραία. Αντιπολίτευση είναι, αντιπολίτευση κάνουν.

Ξέχασαν όμως ότι κυβέρνησαν και οι ίδιοι τη χώρα και από θέση εξουσίας διαχειρίστηκε και η δική τους κυβέρνηση το πρόβλημα που ακούει στο όνομα ΛΑΡΚΟ. Για να είναι επομένως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απολύτως συνεπείς σε αυτά που δηλώνουν κάθε φορά, θα πρέπει να μας πουν και τι έκαναν οι ίδιοι όταν βρίσκονταν στην κυβέρνηση για να σώσουν την κρατική βιομηχανία.

Μήπως είχε σωθεί η ΛΑΡΚΟ επί των ημερών τους και δεν το θυμόμαστε ; Μήπως είχε αρχίσει να υλοποιείται κάποιο πρόγραμμα εξυγίανσης της επιχείρησης και αυτό ανατράπηκε από τη σημερινή κυβέρνηση ; Μήπως είχαν βρεθεί κάποιοι επενδυτές και τους έδιωξε η σημερινή κυβέρνηση ;

Κάτι θα είχαμε ακούσει κι εμείς οι δημοσιογράφοι. Το ερώτημα παραμένει επίκαιρο, έστω κι αν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην αντιπολίτευση και ... πυροβολεί την κυβέρνηση. Τι ακριβώς συνέβαινε στη ΛΑΡΚΟ, επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖA; Υποψιάζομαι ότι οι περισσότεροι πολίτες γνωρίζουν την απάντηση.

Η ΛΑΡΚΟ λειτουργούσε με ζημιές, τις οποίες πλήρωνε ο Έλληνας φορολογούμενος !

Αν υπάρχει κάποια άλλη απάντηση, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε ... Όμως η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε περίτρανα ότι αριστερές λύσεις και αριστερές πολιτικές δεν υπάρχουν για τη σωτηρία μιας ζημιογόνας και προβληματικής επιχείρησης.

Και ο λόγος είναι απλός. Διότι δεν υπάρχουν δεξιές και αριστερές απαντήσεις στους σιδερένιους νόμους της οικονομίας, έσοδα - έξοδα, παραγωγή, κατανάλωση.

Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η ΛΑΡΚΟ, έχω την αίσθηση ότι δεν μπορεί να τη σώσουν τα συλλαλητήρια και οι διαδηλώσεις, όσο σφιγμένες γροθιές κι αν ορθώνουν οι συνδικαλιστές στους απεργιακούς αγώνες.

Φυσικά για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ΛΑΡΚΟ, την μικρότερη ευθύνη ενδεχομένως να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και το κόμμα της αριστεράς επί των δικών του ημερών στην διακυβέρνηση άφησε την κατάσταση να ξεφύγει από κάθε οικονομική λογική.

Αναντίρρητα, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες για την απαξίωση της κρατικής βιομηχανίας που, υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Δυστυχώς όμως η ανάγκη εξυπηρέτησης συντεχνιακών και πελατειακών σχέσεων, καθώς και σχέσεων πολιτικής πατρωνείας, αποδείχτηκε ισχυρότερη από την ανάγκη εξυγίανσης μιας εταιρείας που θα την οδηγούσε, προϊόντος του χρόνου, στην κερδοφορία.

“Η ΛΑΡΚΟ είναι το αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα της Ελλάδας που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης” τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαφωνούμε. Η ΛΑΡΚΟ είναι το αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα της Ελλάδας που μας οδήγησε στην οικονομική χρεκοπία και τα τρία μνημόνια. Είναι το κακό εκείνο παράδειγμα που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας.

Χρήστος Αλεξανδρής

 

 

    

 

Απόψεις

Το ταξίδι στον  Νομό Έβρου είχε και δυσάρεστα απρόοπτα. Συνάντησα στην Ορεστιάδα τον ιντερνετικό μου φίλο Χρήστο. Η χαρά μεγάλη και από τις δύο πλευρές, μέχρι την...
randomness