Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Το Ναυάγιο του Ταμείου Μηχανικών στην Θάλασσα της Τράπεζας “Αττικής”

Για πολλούς Μηχανικούς η πορεία του ταμείου τους (ΤΣΜΕΔΕ) ήταν με αρνητικό πρόσημο προδιαγεγραμμένη. Και παρ’ όλο που διαχρονικά οι φωνές αυτές που υψώνονταν σε πολλούς τόνους, δεν συγκινούσαν τα ώτα των μη ακουώντων του Αθηναϊκού κατεστημένου του ΤΕΕ.
Ο τέως πρόεδρος του ΤΕΕ, Παναγιώτης Γώγος μας υπενθυμίζει σχετική καυστική αλλά και προφητική ανακοίνωση όταν προ τριετίας το τοπικό τμήμα είχε επισκεφτεί ο μέχρι προ ολίγων μηνών πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ κ. Ι. Γαμβρίλης που ταυτόχρονα είχε και τα καθήκοντα του προέδρου της Τράπεζας Αττικής από το έτος 2010 μέχρι πρότινος.
Στη συνέχεια επαναδημοσιεύουμε το προφητικό κείμενο.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης στο ΤΕΕ-ΤΑΣ του προέδρου του ΕΤΑΑ κ. Ιωάννη Γαμβρίλη

«Το πρότυπο βασίλειο» του ΤΣΜΕΔΕ και ο δρόμος προς την κατάρρευσή του

Ένα παραμύθι ίσως καλύτερο από αυτά που θα ακούσετε.

Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια χώρα που την έλεγαν ΤΕΕΣΤΑΝ, με ευγενείς πλην αφελείς κατοίκους, οι κάτοικοι αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα  μηχανισμό που θα τους βοηθούσε στις δύσκολες στιγμές της ζωής τους και θα τους εξασφάλιζε στα βαθιά τους γεράματα μια καλή σύνταξη.

Δημιούργησαν για το λόγο αυτό ένα μικρό πρότυπο βασίλειο που το ονόμασαν ΤΣΜΕΔΕ και το οποίο διοικούσαν σύμβουλοι των κατοίκων με επικεφαλής ένα βασιλιά που τον ονόμαζαν... ΠΡΟΕΔΡΟ.
Είχαν για πολλά χρόνια τόση εκτίμηση και εμπιστοσύνη στο βασιλιά και στη διοίκηση αυτού του πρότυπου βασιλείου που δεν πρόσεξαν ότι, με διάφορες δικαιολογίες, τούς έβαζαν συνέχεια φόρους, που τις ονόμαζαν εισφορές, χωρίς να τους επιστρέφουν σχεδόν τίποτα.

Έτσι ο βασιλιάς μάζεψε ένα τεράστιο θησαυρό που έλεγε ότι τον είχε καλά κρυμμένο. Ταυτόχρονα βομβάρδιζε τους κατοίκους με ειδήσεις πότε θριάμβου (αποκτήσατε ΤΡΑΠΕΖΑ τούς έλεγε) και πότε φόβου (από ειδικές μελέτες που γίνονται συνεχώς κινδυνεύετε να μην πάρετε σύνταξη εάν ζήσετε και τον επόμενο... αιώνα).

Ώσπου μια μέρα, με ύφος ψεύτικα περίλυπο, τους ενημέρωσε ότι εκεί που είχε τον συγκεντρωμένο θησαυρό, δυνατοί και άπονοι ξένοι, τον ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ να βάλει ποντίκια, που αυτά έφαγαν το μεγαλύτερο μέρος του θησαυρού και άρα, από εδώ και μπρος, θα πρέπει να πληρώνουν ακόμη περισσότερους φόρους.

Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει πώς έγιναν αυτά και όταν ρώτησαν το βασιλιά, αυτός κούνησε αδιάφορα τους ώμους και τους μίλησε πολλή ώρα για διάφορα σκοτεινά κέντρα και άλλα άσχετα. Πολλοί απ’ τους κατοίκους θέλησαν να φύγουν τότε απ’ το ερειπωμένο βασίλειο του ΤΣΜΕΔΕ και τη χώρα του ΤΕΕΣΤΑΝ ψάχνοντας για άλλη χώρα.

Όμως, έκπληκτοι ενημερώθηκαν ότι αυτό ήταν αδύνατο και για την ώρα όλα ήταν πολύ δύσκολα και θα ερχόντουσαν περισσότερα κακά, γι’ αυτό έπρεπε να πληρώνουν φόρους και πάλι φόρους....... Η συνέχεια επαφίεται στα ανακλαστικά των μηχανικών.

Η μικρή ιστορία του «πρότυπου» ταμείου, που για τα μέλη του έγινε βραχνάς.

Για την Ανεξάρτητη Κίνηση Μηχανικών ΤΕΕ-ΤΑΣ
Παναγιώτης Γώγος