Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

Το σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Επτά και πλέον χρόνια από τότε που με λάθη επί λαθών η χώρα μας μπήκε στον μηχανισμό στήριξης, οι θυσίες των πολιτών είναι τεράστιες και οι αντοχές τους λιγοστεύουν επικίνδυνα. Τα σφάλματα όλων των κυβερνήσεων, μεγαλύτερα ή μικρότερα, συνέτειναν σε ένα εκρηκτικό μείγμα υπερφορολόγησης, ανεργίας, μείωσης των αποδοχών εργαζομένων και συνταξιούχων, καθώς και παντελούς απουσίας επενδύσεων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Περισσότερο αναγκαία από ποτέ θεωρείται σήμερα η φυγή προς τα εμπρός, με την άμεση υλοποίηση μιας ορθολογιστικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας, προκειμένου να ανακτηθεί η χαμένη αξιοπιστία της χώρας, να επαληθευθούν οι θετικές προοπτικές για την περίοδο 2017-2019 και να κερδίσουμε την πλήρη εμπιστοσύνη των αγορών μετά το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Ταυτόχρονα, πρέπει οι Έλληνες να πιστέψουν στις δικές τους δυνατότητες, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμφωνήσουν να κάνουν μαζί το μεγάλο άλμα προς το μέλλον. Αποφασισμένοι να αφήσουν πίσω τους τα τρωτά όλων των προηγούμενων δεκαετιών, να αποδεχτούν ότι τώρα θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες  για την ενίσχυση της απασχόλησης, την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, την εφαρμογή ενός μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής που θα είναι περισσότερο φιλικό προς την ανάπτυξη, την ενίσχυση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, τον περιορισμό των μεγάλων καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Περισσότερο επιτακτική από ποτέ θεωρείται η εκπόνηση και απαρέγκλιτη εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα συνδυάζει τις επενδύσεις με την εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας, τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών με ένα αποτελεσματικό κράτος, καθώς και τη στήριξη στους νέους και τους ασθενέστερους κατ’ αρχήν πολίτες.

Πρόκειται επί της ουσίας για έναν μονόδρομο για να επιστρέψουμε σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με αναγκαία την εξάλειψη των αβεβαιοτήτων και των εμποδίων τα οποία επιχειρούν -και θα συνεχίσουν να επιχειρούν- να βάλουν κάποιοι «βολεμένοι» του σημερινού συστήματος. Από μια ισχυρότερη ανάπτυξη θα υπάρχει η δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης ρεαλιστικότερων πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία δεν θα προέρχονται πλέον από τα σκληρά μέτρα λιτότητας σε βάρος των πολιτών. Εφόσον μάλιστα η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε γίνει με απόλυτη προσήλωση, όσο αυτές υλοποιούνται τόσο πιο πιθανή θα μπορεί να είναι η μείωση των στόχων του πλεονάσματος που θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο την οικονομία μας.

Και οι συνθήκες θα γίνουν ακόμα πιο ευνοϊκές εφόσον το δημόσιο χρέος, σε συμφωνία με τους εταίρους και πιστωτές μας, ρυθμιστεί, για παράδειγμα, με επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής των δανείων και με μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά χαμηλά.

Η συγκεκριμένη συνολική προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς, με τη μέγιστη δυνατή διακομματική συναίνεση, με αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση, με γνώμονα το μέλλον της χώρας και ιδίως των επόμενων γενεών. Ένα μέλλον διαφορετικό, μιας Ελλάδας στην οποία -με αξιοποίηση και των αναμφισβήτητων συγκριτικών της πλεονεκτημάτων- θα απολαμβάνουμε να ζούμε.

Γιάννης Περλεπές
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Φθιώτιδας
τ. Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών