Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Στερεάς Ελλάδας - μέσω μετεξέλιξης του ΤΕΙ

Οι μέρες που διανύουμε φαίνεται ότι επαναφέρουν στο προσκήνιο το θέμα του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

Η προαναγγελθείσα από τον Πρωθυπουργό συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, έχει ήδη εγκριθεί και βρίσκεται σε έντονη διαβούλευση μεταξύ των 2 Ιδρυμάτων (με καταληκτική ημερομηνία μάλλον το τέλος του 2017), καθώς και με συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου.

Απ΄ ότι γίνεται γνωστό αλλά και από πληροφορίες που πηγάζουν από την έγκυρη εκπαιδευτική ιστοσελίδα esos, η ευρωπαϊκή επιταγή των μνημονίων για 2ο και πιο αυστηρό σχέδιο ΑΘΗΝΑ-2, που αφορά στη μείωση του αριθμού των ΑΕΙ της χώρας (από 40 που είναι σήμερα σε υποδιπλάσια), φαίνεται ότι ξαναφέρνει και για την Περιφέρειά μας (η μοναδική από τις 13 χωρίς Παν/μιο) την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, με διαφορετικούς όμως αυτή τη φορά όρους, δηλ. μέσω μετεξέλιξης του υπάρχοντος ΑΤΕΙ.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο ΑΘΗΝΑ-2 φαίνεται αυτή τη φορά να στηρίζεται κυρίως στο αντίστοιχο γαλλικό μοντέλο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου σε ένα πανεπιστήμιο συνυπάρχουν διετείς σπουδές (τα λεγόμενα IUTe, Institute Universitaire Technologique) δηλ. κάτι μεταξύ ΙΕΚ και ΤΕΙ, και τετραετείς σπουδές (Maitrise) αντίστοιχες με πανεπιστημιακό πτυχίο.

Κάποιος δηλ. που τελειώνει διετείς σπουδές μπορεί να βγει άμεσα στην αγορά εργασίας, αλλά μπορεί αν θέλει και όποτε θέλει να συνεχίσει για τετραετείς σπουδές.

Έτσι, η συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αφενός ικανοποιεί την πάγια επιθυμία πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ, αλλά και από την άλλη ικανοποιεί την πάγια ευρωπαϊκή επιταγή για μείωση των ΑΕΙ αφού έτσι 2 Aνώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα συγχωνεύονται σε ένα.

Εξάλλου, πρέπει να επισημανθεί ότι ο διαχωρισμός σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, όπως συχνά αναφέρονται στα ΜΜΕ και όχι μόνο, είναι λανθασμένος όρος σήμερα και μάλλον παραπλανητικός, αφού τα ΑΕΙ όπως ορίζονται εδώ και χρόνια από το Νόμο συναποτελούνται από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Δηλ. τα σημερινά ΤΕΙ είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, είναι το ένα από τα 2 σκέλη των ΑΕΙ.

Λαμβάνοντας λοιπόν ως μοντέλο-πρότυπο της Τριτοβάθμιας Εκπ/σης για όλη την Ελλάδα τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου ήδη ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε ότι κάποια τμήματα μπορεί να παρέχουν διετείς σπουδές (βλ. ιστότοπος esos), διαφαίνεται πιστεύω και η εύλογη ανακίνηση του ζητήματος στην «ορφανή από πανεπιστήμιο» Περιφέρειά μας για την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας (ή όπως αλλιώς ήθελε ονομαστεί).

Η πρόταση λοιπόν του ΤΕΙ Στερεάς που έχει ήδη κατατεθεί προς διαβούλευση από τον νέο πρύτανη κ. Π. Λάμψα στα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και αναμένεται σύντομα να διαμορφωθεί σε προσχέδιο από τους φορείς του και τη Σύγκλητο του Ιδρύματος, κινείται κατά την άποψη του γράφοντος, σε θετική γενικά κατεύθυνση (θεωρώντας ότι κάποιες Ευβοιοκεντρικές αιχμές που εμπεριέχει η πρόταση - αγνοώντας ότι η Λαμία είναι η έδρα της Περιφέρειας - θα αμβλυνθούν τελικά).

Με ένα ίσως μειονέκτημα: ότι η πρόταση του ΤΕΙ δεν συμπεριλαμβάνει συγχώνευση με άλλο ΑΕΙ, ώστε να ικανοποιείται ή πάγια ευρωπαϊκή επιταγή για μείωση του αριθμού των ΑΕΙ της χώρας, πράγμα που επιτυγχάνεται με τη συγχώνευση-μοντέλο των 2 ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά σε 1 πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής.

Ενδεχομένως λοιπόν να χρειαστεί και σύγκλιση μεταξύ ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς, ή/και Παν/μιου Θεσσαλίας, για τη δημιουργία ενός μεγάλου Πανεπιστήμιου Κεντρικής Ελλάδας (σύγκλιση δηλ. σε επίπεδο του Γεωγραφικού Διαμερίσματος της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας).

Προφανώς όμως μια τελική πρόταση-σχέδιο μετεξέλιξης του ΤΕΙ Στερεάς σε Πανεπιστήμιο θα απαιτήσει πολλές συζητήσεις μεταξύ των τοπικών φορέων (Επιμελητήρια, Φορείς, σύνδεση με την αγορά, κλπ) και θα χρειαστεί εκτεταμένη διαβούλευση, οικονομοτεχνικές μελέτες και μεγάλες συγκλίσεις μεταξύ των τοπικών παραγόντων (Περιφέρεια Στερεάς, Βουλευτές, Δήμοι Λαμίας-Χαλκίδας, κλπ), ώστε να προκύψει μια συνισταμένη και αποτελεσματική δράση όλων.

Οι αντιρρήσεις στο ανεπίσημο ακόμη προσχέδιο του ΤΕΙ Στερεάς που εκφράστηκαν ήδη από τα 2 πανεπιστημιακά τμήματα Πληροφορικής της πόλης μας, δηλώνουν μάλλον τη κατεστημένη νοοτροπία περί ανωτερότητας των παν/μιων, αλλά τέτοιες προκαταλήψεις δεν έχουν θέση σήμερα σε μια αναγκαία γενικευμένη αναμόρφωση της Τριτοβάθμιας Εκπ/σης της χώρας μας-σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα (όπως π.χ. το Γαλλικό μοντέλο των διετών και τετραετών κύκλων σπουδών, αλλά ενιαίων Πανεπιστημιακών σπουδών).

Όταν πριν χρόνια (Σεπτ. 1994), μετά από αρκετούς αγώνες αποκτούσαμε το ανεξάρτητο ΤΕΙ Λαμίας (που ήταν για χρόνια Παράρτημα του ΤΕΙ Λάρισας), είχε αναρτηθεί (με πρωτοβουλία μου τότε ως Αντιπροέδρου του ΤΕΙ) κατά την τελετή ίδρυσής του στο Αμφιθέατρο παρουσία όλων των επίσημων εκπροσώπων της Πολιτείας, το εξής (ίσως περίεργο για την εποχή) πανό:

«Ανεξάρτητο ΤΕΙ Λαμίας, η αρχή του Πανεπιστημίου Ρούμελης».

Δεν ήταν βέβαια καμιά προφητεία, αλλά μια απλή πρόβλεψη για όσους γνωρίζουν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ελπίζοντας ότι η δημοσιοποίηση των παραπάνω σκέψεων και απόψεών μου, ως πολίτη, εκπαιδευτικού, αλλά και ως Λαμιώτη, θα συμβάλουν ως ένα μικρό ερέθισμα για μια μεγάλη συζήτηση και δράση επανίδρυσης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, συνοψίζοντας επιγραμματικά, θα αναρτούσα και σήμερα το εξής σύγχρονο ηλεκτρονικό μήνυμα-πανό:

«ΝΑΙ στην πρόταση του ΤΕΙ Στερεάς για μετεξέλιξη σε ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ».

(Ας τεθεί λοιπόν πρώτα το θέμα. Ίσως είναι μια τελευταία ευκαιρία για τον τόπο μας.

Οι ιδιαίτεροι όροι μετεξέλιξης ας προκύψουν από τη διαβούλευση και τη δυναμική των τοπικών πολιτικών - ατόμων ή στρατηγικών).

Δρ. Γιάννης Θεοδώρου
Καθηγητής ΑΕΙ
(Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών-
Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών-
ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας),
teoyianis@gmail.com & teo@teiste.gr

 

    

 

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.