Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

 

Tα έργα της Cosmote και τα Αναγκαία μέτρα ενημέρωσης και προστασίας

Έχουν την άδεια του Δήμου και της αστυνομίας ή λειτουργούν αυθαίρετα;

Πάει καιρός τώρα που η Λαμία έχει παντού ανοιγμένα ορύγματα.

Κάποια τα έχουν κλείσει με μεταλλικά καπάκια, κάποια έχουν «προστατευτικό πλέγμα» και κάποια έχουν ως προειδοποίηση τα μπάζα που είναι γύρω, τα μηχανήματα, κουλούρες καλωδίων ή μια ταινία. Εδώ ισχύουν πρώτον το «ο Θεός βοηθός» και δεύτερον «όποιον πάρει ο χάρος».

Είχα πολύ καιρό να ακούσω ότι από την Πλατεία Ελευθερίας μέχρι την Πλατεία Πάρκου με το αυτοκίνητο χρειάστηκαν 20΄ λεπτά! Αυτό συμπληρώθηκε και με διάφορα σχόλια τα οποία δεν αναφέρω.
Εγώ θα σας περιγράψω δύο εμπειρίες από το ένα Σαββατοκύριακο 8-9/02 μέχρι το άλλο 15-16/02.

Η πρώτη εμπειρία: είναι κάποιος στην Πλατεία Διάκου με το αυτοκίνητό του και θέλει να σταθμεύσει στην αρχή της Βασακάρη για να πάει στο ξενοδοχείο “SAMARAS”, διαμέσου της Διάκου και Έσλιν έφτασε στην αρχή της Βασακάρη στον Άγιο Λουκά. Δυστυχώς ήταν κλειστή λόγω έργων, αναγκάστηκε να κάνει ολόκληρο κύκλο μέχρι την Πλατεία Διάκου πάλι και να ψάξει χώρο στάθμευσης σε άλλη περιοχή.

Η δεύτερη εμπειρία ήταν αυτό το Σαββατοκύριακο,  πιστεύοντας ότι έχουν τελειώσει τα έργα, πήγε πάλι στην πλ. Διάκου με το αυτοκίνητο, εκεί διαπιστώθηκε ότι η οδός Διάκου ήταν κλειστή και αναγκάστηκε να κατεβεί στην πλ. Πάρκου και να ανεβεί Χατζοπούλου, όταν έφτασε στη Διάκου πάλι, διαπίστωσε ότι αυτοκίνητα κινούνται επί της Διάκου από κει και πέρα με κατεύθυνση προς την Πατρόκλου και Έσλιν και γεννήθηκε το ερώτημα γιατί στην πλ. Διάκου είχαν κλείσει την οδό Διάκου γι’ αυτό το τμήμα, αφού δεν εκτελούνταν έργα;

Το εύρος των έργων αυτή την εποχή, καλύπτει όλη αυτή την περιοχή, Έσλιν, Πατρόκλου, Βασακάρη από τον Άγιο Λουκά μέχρι την οδό Βύρωνος (όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες).

Δεν γνωρίζω τι ανάγκασε τον εργολάβο της Cosmote να ανοίξει όλα μαζί τα ορύγματα σ’ αυτή την περιοχή.

Εκείνο που ξέρω είναι ότι ήταν ταλαιπωρία και επικίνδυνο για τους διερχόμενους πεζούς και αυτοκίνητα, διότι αναγκάζονταν να περάσουν δίπλα ή πάνω από τα ορύγματα, αφού μερικά απ’ αυτά είναι και στα πεζοδρόμια.

Η αναγκαιότητα των έργων δεν μπορεί να δίνει σε κανέναν άφεση αμαρτιών για τον τρόπο που τα κατασκευάζει. Θεωρούμε, ότι η συνεχής, υποχρεωτική ενημέρωση των πολιτών, από τον εργολάβο και τον εργοδότη με τα Μέσα Ενημέρωσης, για την έναρξη και την πορεία των εργασιών, είναι σημαντικότατη. Επίσης, η προειδοποιητική σηματοδότηση και η παρουσία ανθρώπων με κόκκινη σημαία, για την ενημέρωση επί τόπου, πεζών και οδηγών, για τις αλλαγές και τις υποχρεωτικές πορείες, είναι αναγκαίες.

Οι αρμόδιες Αρχές, Δήμος και Αστυνομία, πρέπει με μεγάλη προσοχή να παρακολουθούν την εφαρμογή των μέτρων προστασίας των πολιτών και ότι δεν γίνεται κατάχρηση των ειδικών αδειών που λαμβάνουν οι εργολάβοι και οι εργοδότες, για την κατασκευή των έργων εντός της πόλεως, όπως και η άμεση αποκατάσταση των ζημιών.

Σπυρίδων Αλ. Ρίζος

Φωτογραφίες

   

Απόψεις

randomness