Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τα ψευτοδιλήμματα εμποδίζουν μια καθαρή λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων!

• Την ώρα που ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης μιλούσε στη Βουλή για το σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, λέγοντας ότι “είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το 2021 “που είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε σε καταλύτη επιτυχίας”, στο δημοτικό συμβούλιο Λαμίας η αντιπαράθεση των δημοτικών παρατάξεων έχει να κάνει με το αν είναι καλός ή όχι ο ΦοΔΣΑ και αν τα σκουπίδια πρέπει να τα μαζεύει ο Δήμος με δικούς του υπαλλήλους ή σε συνεργασία με ιδιώτες εργολάβους.

“Αναπτύσσουμε σύγχρονες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων σε όλη τη χώρα ωστε να μειωθεί δραστικά το ποσοστό ταφής και να αυξηθεί κατακόρυφα η ανακύκλωση” επεσήμανε στην ομιλία του ο υπουργός. “Το επόμενο διάστημα, είπε, δημοπρατούμε ή συμβασιοποιούμε 20 περίπου μονάδες”.

Αλλά φέρνουμε προς ψήφιση στις αρχές του 2021 και το νόμο που αλλάζει τα πάντα στην ανακύκλωση με τον οποίο καθιερώνουμε παντού τα τέσσερα ρεύματα συλλογής και θέτουμε τις βάσεις για την αρχή «πληρώνω όσο πετάω». Έτσι ώστε αυτοί που παράγουν λιγότερα σκουπίδια και ανακυκλώνουν, να επιβραβεύονται και να πληρώνουν λιγότερο. Και ενώ όλοι οι Δήμοι στην Ελλάδα προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών μέσα από μία ολοκληρωμένη παρέμβαση αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ο διάλογος στο Δήμο Λαμιέων για τη διαχείριση και την αποκομιδή των απορριμμάτων δεν έχει αποκτήσει ακόμη μια ρεαλιστική βάση.

Τα τελευταία χρόνια το μόνο που κάνουμε είναι να ξορκίζουμε τον ΦοΔΣΑ σαν ένα κακό που μας βρήκε, αλλά εναλλακτική πρόταση μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει.

Εκτός κι αν κάποιοι θεωρούν “εναλλακτική πρόταση” το σύνθημα “κάτω τα χέρια από το δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας”. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τέτοιες λογικές δεν θα σταθούν εμπόδιο στη σημερινή Δημοτική Αρχή να προχωρήσει με γρήγορα βήματα σε ένα σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, λαμβάνοντας φυσικά πάντα υπόψιν τη σχέση κόστους - οφέλους για τους δημότες και αποτελέσματος.


Χρ. Α

 

    

Ενημερωτικά δελτία

Ενημερωθείτε άμεσα από την εφημερίδα μας για τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση.
randomness