Καθημερινή Αδέσμευτη Εφημερίδα

Τα σκουπίδια μας αφορούν όλους

Με αφορμή την απόφαση προχθές του Δήμου Λαμιέων στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, να αναθέσει σε ιδιώτη εργολάβο τη συλλογή των σκουπιδιών και την καθαριότητα, θέλω να καταθέσω κάποιες σκέψεις.

Εδώ και αρκετά χρόνια η Λαμία έχει πρόβλημα με τη συλλογή των σκουπιδιών.

Μόνο ο Τσάκαλος είχε καταφέρει με πολύ κόπο να είναι η κατάσταση σε υποφερτό επίπεδο, όχι όμως και στο επιθυμητό.

Τώρα, επί Δημάρχου Σταυρογιάννη και αντιδημάρχου Κορέντζελου έγιναν προσπάθειες για βελτίωση της κατάστασης αλλά δυστυχώς δεν επετεύχθη ο στόχος.

Το καλοκαίρι είχαμε πάλι προβλήματα με την οσμή των κάδων και τους όγκους των σκουπιδιών εκτός των κάδων τα Σαββατοκύριακα.

Η επιλογή του Δημάρχου κ. Σταυρογιάννη να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Τριάντα χρόνια το παλεύει ο Δήμος με την υπηρεσία καθαριότητας και δεν καταφέρνει να κάνει την πόλη «καθρέφτη».

Τα κονδύλια που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα για κάδους, μηχανολογικό εξοπλισμό και τον ΧΥΤΑ είναι αστρονομικά συν τα τέλη που πληρώνουν οι δημότες.

Είναι γνωστά σε όλους τα προβλήματα με την καθαριότητα και τους κινδύνους που διατρέχουμε από το μολυσμένο περιβάλλον, από ρεπορτάζ ή σχόλια του “Λαμιακού Τύπου” ή άλλων Μέσων Ενημέρωσης.

Προς τί λοιπόν, η στάση αυτή των κ.κ. Στασινού, Χρονά, Αντωνίου, Σαγιά και του πρώην Δημάρχου Κοτρωνιά; Ιδιαίτερα εκείνος έχει εμπειρία 16 χρόνια. Τί έπρεπε να γίνει; Να συνεχίσουμε στον ίδιο τον σκοπό;

Να πληρώνουμε δηλαδή, αλλά να έχουμε και την οσμή των σκουπιδιών, μην τυχόν και χάσουμε τον δρόμο για τη Λαμία.

Κύριοι της μειοψηφίας-Αντιπολίτευσης, η συμπεριφορά σας μου είναι ακατανόητη, ειδικά από τους έχοντες και την ιδιότητα του γιατρού.

Ο Δήμαρχος πολύ καλά έκανε και άνοιξε και άλλον δρόμο για την καθαριότητα, σημασία έχει να πετύχει τον στόχο του, να έχουμε μια πόλη καθαρή και όχι μόνο, αλλά και τα χωριά μας.

Εδώ λοιπόν, θα φανεί η ικανότητά σας κύριοι, αν θα συντείνετε με τις προτάσεις σας να βελτιωθεί η κατάσταση, η διαχείριση της οποίας τώρα είναι πιο σύνθετη, αλλά και πιο ευέλικτη και αποτελεσματική για την επιτυχία του στόχου.

Η συνύπαρξη της Υπηρεσίας Καθαριότητας και του ιδιώτη εργολάβου δεν είναι κακό εξ ορισμού, εάν οι ευθύνες του καθενός είναι ξεκάθαρες και το έργο μετρήσιμο εκ του αποτελέσματος. Θα δείξει σύντομα αν η επιλογή ήταν σωστή ή λάθος.

Ο Δημότης πληρώνει και θέλει αποτέλεσμα, δεν τον ενοχλεί αν ο συμπολίτης του που καθαρίζει τη Λαμία είναι υπάλληλος του Δήμου Λαμιέων ή του ιδιώτη εργολάβου. Το αποτέλεσμα τον ενδιαφέρει και αυτό είναι θεμιτό.

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς κάποιοι ξεχωρίζουν τους ανθρώπους σε καλούς ή κακούς, σε ευσυνείδητους ή ασυνείδητους ανάλογα με το πού εργάζονται, στο Δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, και βλέπουν τον ιδιωτικό τομέα με κακό μάτι.

Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς πως κάποιοι απ’ αυτούς εργάζονται και λειτουργούν στον ιδιωτικό τομέα, θα έπρεπε να το έχουν μελετήσει περισσότερο το θέμα, διότι η στάση τους έτσι φαίνεται δύο φορές παράξενη!.

Η Λαμία πρέπει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση και όχι παράδειγμα προς αποφυγή, όπως είναι σήμερα.

Κύριε Δήμαρχε και κύριε Αντιδήμαρχε, καλά το πάτε, μην έχετε ενδοιασμούς, προχωρήστε και σιγά-σιγά με τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις θα έχετε θετικά αποτελέσματα.

Τίποτα δεν είναι τέλειο εξ αρχής, χρειάζεται την προσοχή μας κάθε επιλογή ή ενέργεια που κάνουμε και συγκριτικό έλεγχο του αποτελέσματος με το κόστος.

Και τέλος πάντων, δεν πρέπει να μείνουμε με το ερώτημα αν είχαμε κάνει αυτό ή το άλλο, πρέπει να κάνουμε κάτι για να δούμε και το αποτέλεσμα.


Σπύρος Ρίζος